Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Nacionalova redakcija

Društveno odgovorni

Elita zna što želi. Znate li i vi?

Nacional je okupio ugledne intelektualce, političare i gospodarstvenike da daju argumente za i protiv EU

Okrugli stol napunio je veliku dvoranu Hrvatskog
novinarskog društvaOkrugli stol napunio je veliku dvoranu Hrvatskog novinarskog društvaOve nedjelje pred nama je odluka koju smo čekali više od 20 godina, još otkako je Hrvatska proglasila neovisnost. Odlučit ćemo o tome hoće li se, ili ne, Hrvatska priključiti Europskoj uniji. Vlada, kao i sve prije nje, preporučuje građanima da glasuju za ulazak u EU ističući dobre, a zanemarujući loše strane integracije u tu organizaciju. Kao društveno odgovoran medij Nacional je zbog toga prošlog petka organizirao okrugli stol na temu "EU - budućnost Hrvatske: Da ili ne?", na kojem su sudjelovali predstavnici hrvatske gospodarske, intelektualne, političke i novinarske elite.

Sudionici okruglog stola: prof. dr. sc. Nenad Zakošek, predsjednik HGK Nadan Vidošević, bivši državni tajnik u MVPEI-ju Andrej Plenković, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvoje Marušić, predsjednik HPK Darko Grivičić, prof. dr. sc. Mato Kapović, politolog dr. sc. Anđelko Milardović i dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Stojan de Prato. Rekli su što misle o pristupanju Europskoj uniji i kako bi preporučili građanima da glasuju na referendumu. Rasprava je povremeno bila i na rubu incidenta jer mnogi ulazak u EU vide više kao emocionalno, nego kao racionalno pitanje. Nacional ne želi, kao mnogi drugi mediji, svojim čitateljima nametati mišljenje nego iznijeti argumente kako bi mogli sami odlučiti. Sudionici našeg okruglog stola, koji je napunio veliku dvoranu Hrvatskog novinarskog doma i koji su na internetu pratile tisuće ljudi, većinom su se izjasnili za EU. Ali prava odluka je na vama.

ANDREJ PLENKOVIĆ: Opstat će bez obzira na krizu

EU JE ZAJEDNICA VRIJEDNOSTI, to je ono u što Hrvatska u političkom smislu dijeli i u što vjeruje. Opstat će bez obzira na krizu i na sve izazove. Prolazi težak proces vraćanja povjerenja u institicije, ali uspjet će u tome. Glasat ću ZA.

MATO KAPOVIĆ: Uništit će nam gospodarstvo

EKONOMSKI NEMA SMISLA da ulazimo unutra. Pristupanje Europskoj uniji uništilo bi hrvatsko gospodarstvo jer je u njoj nametnut neoliberalizam. Nemam ništa protiv ujedinjene Europe kao ideje, ali na tom tržištu nemamo šansi. Glasat ću PROTIV.

ANĐELKO MILARDOVIĆ: Informacije nisu komunikacija

U KONCEPTUALNOM SMISLU, EU je elitistička organizacija. O njoj imamo dovoljno informacija, ali ne i pravu komunikaciju. U njoj ćemo preživjeti samo radnom etikom, znanjem, solidarnošću. Suzdržavam se od glasovanja, to je privatna stvar.

NADAN VIDOŠEVIĆ: Ne smijemo ostati granica

KRATKOROČNO ĆE ULAZAK U EU donijeti udarac nekim granama, a prednosti drugim. Dugoročno, geostrateška pozicija Hrvatske donijet će joj prednosti. Bitno je da se EU što prije proširi prema istoku i Schengen napusti naše granice. Glasat ću ZA.

NENAD ZAKOŠEK: Strah za ekonomiju

MORAMO SE SUOČITI sa svojim političkim kapitalizmom sa svim devijacijama, nije naš problem europski neoliberalizam. Većina strahova, mjerljivih strahova, ekonomske je i socijalne prirode, a ne suverenitetske. Glasat ću ZA.

DARKO GRIVIČIĆ: Problem je u nama

ZNAMO DA JE EU nepoštena, pogotovo u odnosu na nove članice i ono u čemu mi sad vidimo problem jest to što ne znamo što nas čeka u Hrvatskoj, ali znamo što nas čeka u EU. Puno toga ovisi o nama samima. Treba iskoristiti šansu. Glasat ću ZA.

STOJAN DE PRATO: EU više nije neoliberalna

OD POČETKA BARROSOOVE KOMISIJE Unija je žestoko ušla u neoliberalizam. No ovo što se danas zbiva upravo je suprotno. Možda građani nisu dovoljno informirani jer je Sanader bio control freak koji je skrivao informacije. Glasat ću ZA.

HRVOJE MARUŠIĆ: Odgoda ne bi ništa donijela

U EUROPI VEĆ 60 GODINA vlada mir. Ulazak u EU znači i osiguranje mira. Kampanja jest promotivna, ali toga se ne sramim. Sve parlamentarne stranke su za ulazak u EU. Mjesec dana odgode referenduma ne bi ništa donijelo Glasat ću ZA.

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 17.01.12. 03:18

Mi smo tam ili tu
.............................
I tak i tak
.............................
Onaj tko to nezna
....................
Je BEDAK
........................
........................
Ili politichar


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika