Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Erol Avdović

Republikanski rivali

Opasnost zvana Rick Santorum

Premda je pobijedio u Iowi i tako postao favorit u predizbornoj utrci, Mitt Romney naišao je na oštrog konkurenta, teškog konzervativca iz Pennsylvanije

Protiv Romneyja digli su se i pristalice Rona Paula u Manchesteru u New
HampshireuProtiv Romneyja digli su se i pristalice Rona Paula u Manchesteru u New HampshireuStart predizborne sezone na samom početku godine u saveznoj američkoj državi Iowi, ovoga puta samo za republikance, jer predsjednik Barack Obama među svojim demokratima nema protukandidata, uvijek je bio lansirna rampa za mogućeg favorita u daljnjoj izbornoj utrci. Pobjednik iz Iowe ili "dečko koji obećava" ovoga puta je Mitt Romney, koji je u utorak u saveznoj državi New Hampshire ostvario čvrstu pobjedu . Odmah potom, međutim, mogao bi uslijediti slobodni pad za Romneyja, jer u konzervativnoj Južnoj Karolini vrijede drukčije vrijednosti od onih u Novoj Engleskoj. U taj politički okoliš spadaju New Hampshire i Romneyjev rodni Massachusetts gdje je on od 2003. do 2007. bio vrlo uspješan 70. guverner. U toj saveznoj državi Romney je mnogo prije Obame uveo zdravstveno osiguranje za svakog stanovnika Massachusettsa, učinivši ih bar po tome Europljanima više nego Amerikancima.


NA JUGU, U JUŽNOJ KAROLINI, ne vrijedi nikakav miks liberalno-konzervativnih vrijednosti, kao u Novoj Engleskoj, jer tamo su i neki liberali često fiskalni konzervativci. To znači da uvažavaju radničku obiteljsku filozofiju vođenja kućnog budžeta. Do kraja siječnja superbogati Romney trebao bi pokazati vidljive znakove solidarnosti s njima, a potom se prizemljiti na krajnji jug, na Floridu. Ondje, doduše, ima ideološke mješavine zbog diverzificiranog stanovništva i velikog broja umirovljenika sa sjeveroistoka Amerike. Ali tek će se u Miamiju znati tko je zapravo republikanski favorit ove godine. Gotovo je sablastan iskorak Ricka Santoruma, koji je u unutarstranačkoj borbi, uz proračunatog biznismena Romneyja i njegovu spremnost da plati svaki glas naklonosti republikanskog izbornog tijela – među konzervativcima provodio staru nostalgiju za čistom ideologijom. Oni su tako dobili svog igrača koji je najjasniji kad su u pitanju tradicionalni stavovi, od prava na život (zabrana pobačaja) do kritika na račun istospolnih brakova. Iako će izbornu kampanju ove 2012. obilježiti gospodarska pitanja, a manje vanjska politika, ako se izuzmu Iran i kronični problemi na Bliskom istoku, nezaposlenost ostaje u vrhu interesa Amerikanaca.

Nezaposlenost je ozbiljno uzdrmala srednju klasu uz koju se desetljećima vezala cijela paradigma "američkog sna", ali ekonomija bi barem ponegdje mogla biti odgurnuta u kut na račun kulturološke debate o konzervativnim vrijednostima Amerikanaca. Sada je upravo Santorum jamstvo takvog izbornog scenarija. Na strani ovog 54-godišnjeg odvjetnika s 20-godišnjom karijerom kongresmena i senatora - kao nekoć na strani Georgea W. Busha - svi su evanđeoski kršćani. Zbog toga Romney ima razloga za zabrinutost. Budući da se poslije New Hampshirea ide u krajeve gdje se ne čita liberalni New York Times niti se voze europski automobili poput Volva, već se gazi i kroz političko blato južnih država iz tzv. biblijskog pojasa (Biblical Belt) - za Romneyja taj teren postaje sve neizvjesniji. Tamošnja crkva nije njegov najveći prijatelj.

AKO RON PAUL POČNE GUBITI bitku jer birači gledaju televiziju, pa sve više uviđaju da taj simpatični, pravdoljubivi starac sa svojih 76 godina ipak nije i solventna izborna valuta, njegovi glasovi, predviđaju analitičari, mogli bi se preseliti Santorumu prije nego Romneyju. Koliko je Romney ozbiljno shvatio opasnost zvanu Rick Santorum, pokazuje to što uoči izbornog okršaja u New Hampshireu, gdje je nezaposlenost gotovo najniža u Americi (5,2 posto), nije potrošio ni jednu riječ na otvaranje novih poslova. A to je gotovo glavna izborna linija obrane predsjednika Obame. Romney se usredotočio na unutarstranačka konzervativna pitanja, a ideologija mu je uvijek dobro išla. Uza sve, nakon poraza u Iowi Newt Gingrich za to krivi isključivo negativnu TV propagandu koju je plaćao Romney. Ne baš bezopasni Gingrich najavio je da će "preostalo vrijeme" potrošiti na to da dokaže da Romney nije konzervativac.

BEZ OBZIRA NA KRIZU, na više od devet posto nezaposlenih Amerikanaca te globalnu neizvjesnost u kojoj Amerika više nije jedina supersila, Barack Obama ostaje visoko kurentan američki predsjednik i on svakako nije Jimmy Carter, rekao je nedavno poznati američki TV voditelj Chris Matthews. Taj govorljivi voditelj jednog od najgledanijih američkih talk-show programa sugerirao je da 2012. nije 1981. - kad je Carter, nakon godine dugih redova na benzinskim crpkama i niza pogrešnih globalnih poteza, uključujući neuspjelu intervenciju u talačkoj krizi u američkom veleposlanstvu u Teheranu - bio proglašen za najnepopularnijeg američkog predsjednika. Iz Bijele kuće ga je pomeo Ronald Reagan, a republikanci sada nemaju političara Reaganove konstitucije. Obama se još ima čime pohvaliti, iako nije ispunio pola predizbornih obećanja iz 2008. Gledajući tko ga od republikanaca izaziva na dvoboj, ustvrdio je Matthews, Obama već ima razloga za slavlje. Prema preciznim proračunima, na svaki od 30.015 glasova Romney je potrošio 49 dolara, a Santorum za svojih 30.007 (samo osam glasova manje) – samo 43 centa po glasu.

Osim toga, Romney, koji nije dobio predsjedničku nominaciju republikanaca 2008, praktično vodi kampanju od 2006., a Santorum je startao tek nedavno. Za Romneyja, koji je po vjeroispovijesti mormon, što njegovu političku poziciju, blago rečeno, dovodi u okvire "kontroverze" ili, za mnoge Amerikance, čak "neprihvatljivosti", ostaje mala utjeha što je Rick Santorum katolik, što ga također ne čini općeprihvatljivim kandidatom za protestantsku Ameriku. Santorum, naravno, po ideološkim premisama nije John Kennedy, koji je jedini američki katolik ikad izabran za predsjednika, ali Romney će teško u prvi plan staviti svoje poslovne sposobnosti ako svi počnu govoriti "o čistoći srca" i o tome tko kojoj crkvi pripada.

Vezane vijesti

Mitt Romney želi biti cool

Mitt Romney želi biti cool

"Mitt Romney ima pravu šansu da pobijedi na predsjedničkim izborima. Ja znam i način na koji u tome može definitivno uspjeti, a moja supruga Gena čak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika