Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Ilko Čulić

20 godina Aquariusa

Tvorci ritma metropole pobijedili su narodnjake

Program kluba, izraslog na jarunskoj livadi usred rata, bio je ravnopravan sa svim svjetskim trendovima u elektronskoj glazbi i bio je spas za domaću klupsku scenu

U Aquariusu je nastao zagrebački hip-hopU Aquariusu je nastao zagrebački hip-hopNastupima dvadesetak zagrebačkih DJ-eva klub Aquarius će od četvrtka do subote (od 19. do 21. siječnja) proslaviti svoj 20. rođendan. U prigodnom, neizbježno nostalgičnom trodnevnom programu nakon dugo vremena za istim će se pultom pojaviti Kiki, Frajman, Felver, Eddy Ramich, Phat Phillie, Matija Lovrec i još neki doajeni ZG clubbinga koji su s obale Jarunskoga jezera godinama diktirali ritam noćnog života metropole. Naravno, Aquarius i njegova ekipa imali su u svakoj sezoni istomišljenike i prirodne saveznike na nekom drugom kraju grada, no rijetki su proveli toliko neprospavanih noći u potrazi za dobrom glazbom i još boljim provodom, a rock maratonaca iz Jabuke nitko drugi na zagrebačkoj klupskoj sceni nije uspio okupiti posljednja dva desetljeća. Aquarius je otvoren usred rata, u trenutku kad su se Kulušić i Lap počeli gubiti u bespućima hrvatske tranzicije, dok se domaća estrada pripremala za iskrcavanje prvog kontingenta Cro-dance trasha.


DUGOGODIŠNJI PROGRAMSKI VODITELJ Aquariusa Dejan Labor, koji je na tom mjestu naslijedio Borisa Horvata, podsjeća da je greenfield investicija na jarunskoj livadi bila zajednička poslovna avantura Ane Bram, Branke France i Miljenka Zadre – "kad su uvjeti za otvaranje novih poslova bili gotovo nemogući. Povezala ih je ideja o klubu u kojem će se njegovati isključivo urbani zvuk. Počeli su skromno u montažnom objektu i sve su izgradili vlastitim novcem jer se krediti nisu mogli dobiti za ovakvu vrstu posla. No mladi su odmah prepoznali ideju i zvuk, i posao je krenuo." Vikendom se Aquarius manje više uklapao u standardnu ponudu dobro posjećenih zagrebačkih klubova, ali je četvrtkom izgledao i zvučao potpuno drukčije čim su Kiki i Frajman 1993. pokrenuli tjedni program Loops. Njihova večer ubrzo je postala najjače regionalno uporište rastuće techno- scene. U goste su im dolazili detroitski velikani Derrick May, Jeff Mills i Richie Hawtin, kao i najtraženiji njemački DJ-evi Sven Vath i Ian Pooley. Techno- freakovi koji su upijali zvukove Loopsa s gotovo vjerskim zanosom u Aquariusu su našli svoju Meku, a registracije automobila parkiranih ispred kluba četvrtkom navečer otkrivale su hodočasnike iz Slovenije, Italije i Austrije. Vodeći slovenski DJ Uroš Umek, danas jedan od prvaka eurotechno- scene, počeo je karijeru gostujući kod Kikija i Frajmana jer Ljubljana tada nije imala sličan klupski program. I ne samo Ljubljana. Mnogo godina poslije u Aquariusu je gostovao novozelandski trance-dub band Pitch Black, a njegov član Michael Hodgson je prije koncerta pobožno slušao tko je sve 90-ih dolazio na Loops.

MICHAEL JE KOD KUĆE IMAO hrpu ploča detroitskih DJ-eva, ali nikog od njih nije mogao Shapeshifters, londonski
house duoShapeshifters, londonski house duogledati u Wellingtonu. Dok je Loops pripremao teren za nezaboravne techno-rave masovke s desetak tisuća partijanera u Domu sportova i na Velesajmu, Aquarius je išao dalje pa je 1995. otvorio terasu za svirke utorkom, objedinjene pod nazivom Aqua Live. Nakon početnog svaštarenja obilježenog i gostovanjem Olivera Dragojevića koji je tada prolazio kroz nimalo svijetlu sirtaki fazu, Aqua Live se profilirao kao rasadnik novih klupskih sastava poput Bastardza, Mayalesa, Jinxa, a kasnije i Cubisma. Koncem 1995., objavljivanjem prvog singla Bastardza "Tvoja ljubav", pokrenuta je diskografska kuća Aquarius Records, a stalni koncertni program utorkom sljedeće je godine prerastao u živahan klupski festival Lagano Lagano. Klub je bio krcat i srijedom zbog programa Rebirth Of Funk koji je godinama držao Matija Lovrec. Kad je dobio posao spikera na Tv-u njegovi su flyeri počeli kružiti Prisavljem pa mu je podij često izgledao kao da se na njemu upravo održava redakcijski kolegij HTV-a. Ponedjeljkom je na Blackoutu nastajala zagrebačka hip-hop scena, trajno vezana uz Aquarius sve do recentnih gostovanja proslavljenih Wu-Tangovaca Redmana i Method Mana, Busta Rhymesa i Ghostface Killaha. Hip-hop ritam u klub su donijeli DJ-evi Frx i Phat Phillie, a za njima su došli svi viđeniji zagrebački rapperi - El Bahattee, Target i General Woo (Tram 11), Baby Dooks i Bizzo (Bolesna braća) te Remi i Shot (Elemental). Do kraja 90-ih pokrenut je i Kontrapunkt, još jedan jako uzbudljiv, ali prije svega glazbeno inovativan tjedni program s kojim su Eddy&Dus dostigli, a onda zamalo i prestigli svjetske trendove, u rasponu od electrojazza do broken beata. To su najuvjerljivije pokazali organizacijom prvomajskog Kontrapunkt Future Jazz Festivala koji je već u prvom izdanju 2000. ugostio najprogresivnije DJ-eve poput Gillesa Petersona.

DRUGI KONTRAPUNKT FESTIVAL dugo će se pamtiti kao jedan od najvećih dometa ne samo Aquariusa nego i cijele zagrebačke klupske scene. Kultni englesko-brazilski samba-jazz band Da Lata tada je odsvirao posljednji koncert u karijeri, dok je pariški Gotan Project na Kontrapunktu imao jedan od premijernih live nastupa i to prije izlaska famoznog albuma "La Revancha Del Tango". Sve to nije bilo dovoljno da klub dobije bilo kakvu potporu iz gradskog proračuna za kulturu koji je bio više nego izdašan prema tek otvorenoj Tvornici. Umjesto potpore, Bandićevo poglavarstvo je 2001. uvelo naplatu noćnog parkiranja za SRC Jarun i Aquarius više nije imao dovoljno publike za održavanje programa sedam dana tjedno. No zato se ekipa s Jaruna iste godine spustila u pašku Novalju i otvorila ljetni klub Aquarius na plaži Zrće. Pet godina kasnije britanski DJ magazin Mixmag proglasio je paški Aquarius najboljim klubom na kontinentu, a 80 posto posjetitelja bili su stranci. U zagrebačkom klubu se iz godine u godinu sve manje partijalo, osim na Blackoutu i Bass Invadersima, ali zato se sve više sviralo. U preuređenom i proširenom Aquariusu nezaboravne koncerte održali su Femi Kuti, Tinariwen, Mercury Rev, Skunk Anansie, Editors, TBF, Rambo Amadeus, Dubioza kolektiv i Kiril Džajkovski, a promocija novih bendova nastavljena je u projektu Inkubator koji je otvorio vrata Leut Magnetiku, Ramirezu i Fatheru. Jedan od najneobičnijih, a možda i ponajboljih koncerata dogodio se u prosincu 2010. kad je u Aquariusu gostovala karipsko- kanadska R&B i soul pjevačica Melanie Fiona, najpoznatija po hitovima "Monday Morning" i "Give It To Me Right". S pratećim bendom trebala je doletjeti iz Varšave, ali tamošnji je aerodrom zbog snježnog nevremena cijeli dan bio zatvoren pa su se u Zagreb zaputili autobusom.

TBF je nekoliko puta svirao u rasprodanom
klubuTBF je nekoliko puta svirao u rasprodanom klubuNASTUP JE POČEO TEK dva i pol sata nakon ponoći, mnogi su odustali i otišli kući, ali preostala publika je na kraju bila više nego zadovoljna jer je na domaćim pozornicama rijetko kad mogla čuti tako moćnu interpretaciju klasičnog soula. Klub je, dakako, morao platiti drakonsku kaznu zbog prevelike količine decibela u gluho doba noći. Posljednjih godina Aquarius se borio s najezdom turbo-folka koji se u kritičnom trenu bio proširio na gotovo sve okolne jarunske lokale pa je povratak iz omiljenog kluba petkom i subotom nerijetko izgledao kao opasan proboj kroz neprijateljsku pozadinu. Od plana prije 20 godina ipak se nije odustalo. Uoči 20. obljetnice Dejan Labor kaže: "U budućnosti vidim Aquarius koji će i dalje dovoditi u Hrvatsku najbolje i najprogresivnije iz svijeta, podržavajući istodobno sve kvalitetne mlade hrvatske DJ-eve i bendove." Od novih klupskih DJ-programa Labor izdvaja Sound Designers, a za koncert sezone ne treba ga ni pitati. U organizaciji InMusica, u Aquarius 11. ožujka dolazi Wilco, jedan od najboljih i najtraženijih američkih alter-rock bendova.

Vezane vijesti

Ladytron 05. svibnja u zagrebačkom Aquariusu

Ladytron 05. svibnja u zagrebačkom Aquariusu

Liverpoolski new wave bend Ladytron, nazvan po pjesmi benda Roxy Music, nakon dugog iščekivanja napokon će nastupiti pred zagrebačkom publikom te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika