Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Ivan Pandžić

Samodolova proročanstva

Vlada želi uzeti 4 i pol milijarde kuna naših mirovina

"Nitko to nema hrabrosti reći, iako će to učiniti obje opcije, koja god da dođe na vlast. Proračun će im biti prioritet", ustvrdio je u studenome za Nacional Ante Samodol

Predviđanja Ante Samodola mogla bi se
pokazati točnimaPredviđanja Ante Samodola mogla bi se pokazati točnimaNova će vlada morati barem na godinu dana zamrznuti uplaćivanje u II. stup te 4 i pol milijarde kuna, koliko se godišnje u njega slije, prebaciti u državni mirovinski fond da spasi proračun. Nitko to nema hrabrosti reći, iako će to učiniti obje opcije, koja god da dođe na vlast. Proračun će im biti prioritet", ustvrdio je u studenome za Nacional Ante Samodol, sad već bivši čelnik Hanfe. Kako je Samodol bio u ratu i s mirovinskim fondovima i s većinom dnevnih analitičara tržišta, njegova su upozorenje dočekana s podsmijehom, kao riječi proroka koji jedini zna što će nova vlada učiniti, iako se ne zna niti tko će pobjediti. Ovog ponedjeljka Vjesnik donosi naslovnicu sa službenom potvrdom Tatjane Dalić, pomoćnice u Ministarstvu rada, da je jedna od opcija o kojoj razmišljaju i privremeno zamrzavanje uplata u drugi stup u kojem je 1,6 milijuna korisnika.

Žalosnije od činjenice da je Samodol bio u pravu jest, čini se, to što između ministarstava baš nema koordinacije. Ministarstvo rada Miranda Mrsića zamrznulo bi mirovine da smanji cijenu rada, iako baš nije najjasnije kako, ministar gospodarstva Radimir Čačić taj bi novac htio za ulaganja u infrastrukturu i koncesije nad autocestama, a ministru financija Slavku Liniću trebat će za isplatu mirovina. Šteta što u drugom stupu ima tek 4,5 milijarde kuna godišnje, a ne 13,5 milijardi. No, i one žuljaju političare. O posljedicama potpunog narušavanja tržišta kapitala, čitavog mirovinskog sustava i financiranja zaduživanja države još se ne misli. Drugi stup postoji kako bi se novac uplaćen za mirovine ulagao na tržište i kako bi mirovine bile veće. Reforma mirovinskog sustava koja je predviđala povećanje za drugi stup sa sadašnjih pet posto, a smanjenje 15 posto koliko ide u državni fond za mirovine nikada nije provedna do kraja upravo zbog nedostatka novca.

I samo usput, koalicijska vlada Ivice Račana krenula je u reformu kako bi drugi stup, a samim tim i barem dio naših mirovina, bio izvan dohvata politike. Ironično, zar ne?

Vezane vijesti

Samodol: Prijetili su mi nakon blokade Quaestusa

Samodol: Prijetili su mi nakon blokade Quaestusa

Bivše šef Hanfe Ante Samodol ustvrdio je u HRT-ovoj emisiji In Medias Res da je nakon oduzimanja licence Quaestus investu, koji su vodili Borislav… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 17.01.12. 07:36

kaj se mene tiće, umirovljenici su (i ja sam u tome) samo teret društva. na štetu. ako i jesu od koristi, onda eventualno kod ćuvanja unučadi ili svojoj obitelji. društvu samo na štetu. dakle, mirovine bi morale biti jednako male ili jednako velike svima koji ih primaju. sad će se naći netko pametan i poklopiti me da su različiti ljudi različito uplaćivali. jesu. ali su različito uplaćivali i u školstvo a na školovanje imaju pravo samo djeca onih koji ih imaju. ako meneđer nema djece, đaba je puno uplaćivao! ili zdravstvo. ako čistaćica ima upalu pluća dobije isti lijek kao i njen direktor ako i on ima upalu pluća, ne dobije on ništa deblju tabletu. ne dobije nikakvu, ako nema upalu. dakle, ako se u sve rupe u zajedničkim troškovima uplaćuje prema postotku od plaće, a koristi se neovisno od uplate, zašto mirovine zavise od uplate?


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 08:27

Vlado Šex se izborio za povlaštenu mirovinu! On isto dijeli sudbinu Hrvatskoga naroda, bio je u mirovini jedan dan i sad zna kako je to! Sad se tijekom ovog mandata može boriti da nama svima bude bolje!


registracija
15/8/09

vergilia, 17.01.12. 17:42

@starimudrac - mirovine nisu socijalna kategorija, uplate u zdravstvo - jesu, jer je korištenje tih uplata bazirano na solidarnosti svih građana - kako bi inače zdravstvenu skrb imali oni koji ne uplaćuju - ništa?? Izjednačavanje pak mirovina značilo bi da oni koji su za solidarne (socijalne) potrebe uplaćivali više - treba im zato oduzeti ono što su zaradili, dakle, kazniti ih što su zarađivali više...ili dulje radili, nebitno.


registracija
2/1/11

prohujalo, 18.01.12. 08:22

svima nam je dobro poznato ko je ispraznio mirovinske fondove.....ali posto domoljubi znaju da novac kvari ljude.....tako su se pobrinuli i to za nasu dobrobit(ali izgleda da mi toga nismo svijesni) da nas vrijednosna hartija ne pokvari i to ne samo nas nego i nasu dijecu,unucad, a kako izgleda doci ce na red i praunucad.....bas im hvala-najvise Krivoustom, pizza makeru, sijdokozi....a na kraju slag-Vladeku....?????
mozda bude mogel da si priusti malo bolja inozemna pica....(pa zar i Tito nije pio skupocijene viskije?????
zasto da Vlado bude ispod nivoa>>>>>>


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika