Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Marko Biočina

Osoba tjedna

Mladen Bajić, tužitelj

Mladen Bajić, tužiteljMladen Bajić, tužiteljPRAVEDAN tužitelj radije će osloboditi 100 krivih, nego osuditi jednog nevinog. Nesposoban tužitelj oslobodit će 4 kriva, samo da bi jednog također krivog mogao osuditi. Koja se od ove dvije definicije odnosi na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajić domaća javnost se imala priliku uvjeriti prošlog tjedna kad je objavljeno da će se od petero optuženih za pokušaj podmićivanja predsjenika Vrhovnog suda Branka Hrvatina suditi samo jednom - osječkom poduzetniku Dragi Tadiću.

Ostali koji su, sudeći po USKOK-ovoj optužnici, sudjelovali u ovom teškom kaznenom djelu, nagodili su se, te će priznati krivnju i za manju kaznu vjerojatno sve svaliti na Tadića. Slučajno ili ne, među njima je i Tadićeva supruga, ali i saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić. Svi oni dobit će dvogodišnje uvjetne kazne, dok čini se robija ne gine jedino Tadiću. Može li javnost biti zadovoljna takvim ishodom jednog od najvećih pravosudnih skandala proteklih godina? Vjerojatno ništa više nego tijekom ostalih velikih korupcijskih slučajeva u kojima je također sklopljeno cijeli niz nagodbi s optuženima. Domaći odvjetnici u više su navrata nakon uvođenja novog Zakona o kaznenom postupku upozoravali na negativne efetke uvođenje instituta 'oprosnice', te posljedica kojima će on rezultirati. U DORH-u su te tvrdnje odbijali, inzistirajući kako 'oprosnica' neće biti.

Uistinu ih i nema, ali zato su tu nagodbe. Dobre su za brzinu postupka, dobre za statistiku tužiteljstva i dobre za prezaposlene suce. A kako vidimo dobre i za one koji pokušaju podmititi najviši sudski organ u državi kako bi poništili osuđujuću presudu ratnom zločincu. Cilj je ispunjen, pravda je zadovoljena. Drmić i ekipa drugi put takav zločin sigurno neće pokušati.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika