Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Robert Bajruši

Druga strana medalje

Predsjednik pogrešnim liječnicima dodijelio odlikovanja za predaju Vojne bolnice

Bivša vojna bolnica u zagrebačkoj DubraviBivša vojna bolnica u zagrebačkoj DubraviIvo Josipović podijelio je odlikovanja bivšim djelatnicima Vojne bolnice i izazvao kritike, jer izgleda kako je odličja podijelio – pogrešnim liječnicima. Prema službenoj obavijesti, u utorak 10. siječnja Josipović je uručio odlikovanja djelatnicima Kliničke bolnice Dubrava u povodu 20. godišnjice predaje Vojne bolnice Zagreb Republici Hrvatskoj. Četvero tadašnjih djelatnika, među kojima jedan posthumno, odlikovano je Redom hrvatskog trolista, dok je njih devetero, a među njima dvoje posthumno, odlikovano Redom hrvatskog pletera, za doprinos u primopredaji te, krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, najsuvremenije bolnice u Zagrebu.

Bila je to jedna od tada najopremljenijih vojnih bolnica u ovom dijelu Europe, čija je vrijednost objekta i opreme dosezala 500 milijuna dolara, a zapošljavala je 1250 ljudi. Njenom mirnom predajom i integracijom znatno je unaprijeđen hrvatski zdravstveni sustav. Iz te perspektive neosporno je da su zaslužni za to zaslužili državna odlikovanja, no što ako su ona dodijeljena pogrešnim osobama? Problem je u tome što su, prema važećem zakonu, osobe koje iz JNA nisu izišle do 15. rujna 1991., smatrane pripadnicima JNA, dakle, članovima agresorskih postrojbi, a svi koji su odlikovani od predsjednika Republie, bili su u JNA do prosinca 1991. Najgore od svega, do 15. rujna 1991. iz Vojne bolnice u tadašnji Zbor narodne garde prešlo je samo sedam ili osam liječnika i članova medicinskog osoblja, a ni jedan od njih nije odlikovan od Josipovića, premda su neki, poput kirurga Matije Horžića i Luke Krekmana, ratnu 1991. proveli na prvoj crti bojišta i spasili velik broj ranjenika.

Zato se posljednjih dana u KB Dubrava vode brojne rasprave tko je predsjedniku Josipoviću namjestio popis za odlikovanja, što je dokaz da ni jedno dobro djelo ne ostaje nekažnjeno.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika