Objavljeno u Nacionalu br. 429, 2004-02-03

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Korejski ratnici na krvavom povratku kući

Hvaljeni spektakl o probijanju korejske diplomatske misije kroz građanskim ratom podijeljenu Kinu

Dean ŠošaDean ŠošaNije pretjerano reći kako su prosječni filmofili vjerojatno upućeniji u nuklearnu politiku Sjeverne Koreje negoli u kinematografiju Južne. Ništa čudno, u našim kinima posljednjih su godina prikazana tek dva korejska filma, prije nekoliko godina izvrsni akcijski triler ‘Shiri’ i nedavno ‘Ratnik’, tj. ‘Musa’. I dok je ‘Shirijeva’ prisutnost u kinima prošlo gotovo neprimjetno, ‘Ratnik’ je pobudio relativno veliku pažnju, kako publike (za takav film 5000 kino posjetitelja itekako je velik broj), tako i kritičara koji su ga većinom uvrstili na top 10 ljestvice ponajboljih filmova 2003.

Sudeći prema ovomu filmu, korejska ostvarenja trebala bi igrati u kinima od jutra do mraka: vrhunski spektakl ‘Ratnik’ napisan je, režiran i odglumljen s puno stila, u videotekama bi mogao postati velik hit. Ipak, pohvale koje je zaradio pomalo su pretjerane.

Radnja ‘Ratnika’ događa se u 14. stoljeću i prati pokušaj korejskog izaslanstva da preživi u građanskim ratom zahvaćenoj Kini. Redatelj Sung-Su Kim i njegovi suradnici obogatili su ratnu priču ljubavnim trokutom: korejski general riskira živote svojih ljudi kako bi zaštitio dražesno-okrutnu kinesku Kraljevnu, no njoj se, očito, više sviđa rob. Film se dotiče pitanja časti, herojstva i odanosti, ratni prizori režirani su izvrsno, Kraljevnu glumi Zhang Ziyi iz ‘Tigra i zmaja’, no ‘Ratnik’ ipak više nalikuje Hollywoodu nego Aziji. Stoga čudi toliko inzistiranje kritičara na njegovoj različitosti u odnosu na slične hollywoodske spektakle. Možda bi dojam bio bolji da smo imali prilike vidjeti originalnu, skoro pola sata dulju verziju filma, ali čini se da ‘Ratnikov’ problem nije toliko kratkoća koliko duljina i repetitivnost pojedinih prizora, poput prezentacije robovih mačevalačkih vještina, te, zapravo, izostanak prave epske dimenzije.

Teško je suditi o čovjeku čije filmove nismo imali prilike gledati, no, kako se, primjerice, u svom najnovijem filmu, ‘Please Teach Me English’, Sung-Su Kim bavi učenjem engleskog jezika u Koreji, možda i on spada u one korejske redatelje koji nastoje pridobiti publiku oponašanjem Hollywooda. Gledajući iz te perspektive, ‘Shiri’ je bio puno siroviji, uzbudljiviji i dramski intrigantniji film nego ‘Ratnik’. To je možda i razlog zbog čega je kod nas ‘Ratnik’ bio gledaniji od ‘Shirija’ a ‘Shiri’ u Koreji potukao i ‘Ratnika’ i ‘Titanic’.

DVD izdanje ‘Ratnika’ za svaku je pohvalu, kao i njegova kino distribucija. Zato treba zaboraviti neke nedostatke njegova DVD izdanja, poput onoga da u dodacima mogu uživati jedino oni koji razumiju korejski, budući da nema engleskih titlova.

Distribucija: DISCOVERY
Musa the Warrior, kor.-kin. pov. spektakl; 2001. R: Sung-Su Kim GL: Jung Woo-sung, Ahn Sung-kee, Ju Jin-mo, Zhang Ziyi

FILM: 3
DVD IZDANJE: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika