17.01.2012. / 15:08

Autor: Nacional.hr

Nacional donosi

Pet Daimlerovih afera

Radi se o aferi s nabavkom vatrogasnih vozila vrijednom 85 milijuna eura, aferi s jeftinom strujom kojom je oštećen HEP, sumnjivim kreditima za valjaonicu šibenskog TLM-a i modernizaciju Uljare Čepin te financiranje Aluminija

Daimlerova vozilaDaimlerova vozilaNacional u svom novom broju donosi priču o pet afera koje se u Hrvatskoj vežu uz njemačku tvrtku Daimler, a koje su samo vrh ledenog brijega s obzirom na to što se u proteklih 20 godina događalo na Balkanu.

Daimlerova tvrtka Debis International Trading, zadužena za Hrvatsku i BiH odigrala je veliku i važnu ulogu u cijelom nizu afera koje se sad nalaze pod budnim okom istražitelja USKOK-a. Ta tvrtka, koja je ugašena nakon što je Daimler priznao davanje milijunskih iznosa za mito po cijelom svijetu, bila je ključan igrač u višemilijunskim poslovima koji se sad smatraju dvojbenima.

Radi se o aferi s nabavkom vatrogasnih vozila vrijednom 85 milijuna eura, aferi s jeftinom strujom kojom je oštećen HEP, sumnjivim kreditima za valjaonicu šibenskog TLM-a i modernizaciju Uljare Čepin te financiranje Aluminija.

Prema Nacionalovim izvorima, ključna je osoba Zdravko Mikolić koji je bio blagajnik u Debisu i ispunjavao naredbe Petera Heiera i Volkera C. Schmidta, čelnika Debisa. No, do Mikolića još nitko od istražitelja nije uspio doći.

A istražitelji bi ga željeli ispitati zašto bi netko financirao Aluminij i ulagao u Hercegovinu tako brzo nakon rata. Navodno je ulaganje Debisa u Aluminij bio paravn za enormne zarade i pranje novca kroz dvostruko skuplje naplaćivanje sirovina i preprodaju sirovina s antidatiranjem dokumenata kako bi se više zaradilo.

Heier i Schmidt u to su vrijeme osiguralli i povlaštenu kupovinu struje od Elektroprivrede BiH koju su uz maržu potom prodavali Aluminiju. Zanimljivo je kako nitko nikad nije optužen za taj nepovoljni ugovor ili za davanje mita.

Tijekom svog djelovanja Debis je imao snažu političku podršku kako u BiH, tako i u Hrvatskoj. Njegovi čelnici bili su rado viđeni gosti, a jednako su dobro surađivali i sa SDP-ovom i sa HDZ-ovom vladom.

No, uz sve te afere, ona koja bi mogla postati veoma zanimljiva je afera po kojoj je HEP jeftiniju struju prodavao Aluminiju, ali preko šibenskog TLM-a. Za uzvrat, Aluminij je sirovinu isporučivao TLM-u. I upravo je tu nastala šteta od oko 660 milijuna kuna. Optužnica bi trebala biti podignuta do kraja mjeseca, a upitno je samo hoće li se na njoj naći Ivo Sanader i Ivan Mravak ili samo Sanader.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Nacionala

Vezane vijesti

Korupcija i afere potkopavaju poljski nogomet

Korupcija i afere potkopavaju poljski nogomet

Poljska nogometna reprezentacija jedna je dobro uigrana momčad s mnogim talentiranim nogometašima. No mnogi od njih svoj kruh zarađuju u inozemstvu,… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 17.01.12. 15:46

money is power. tak je bilo, tak je danas i taq byde vazda. do onog dana qad sami sebe porokamo...
ljudska civilizacija ni nish drugo neg najopakiji dnk koji hara svemirom... tužno.
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika