17.01.2012. / 20:27

Autor: Hina

Stranim studentima u Sloveniji ukinute stipendije

Stotinjak studenata ljubljanskog sveučilišta prosvjedovalo je u utorak pred zgradom rektorata u Ljubljani, izražavajući nezadovoljstvo odlukom vlade po kojoj od početka ove godine strani studenti u Sloveniji više ne mogu dobivati slovenske stipendije.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaStotinjak studenata ljubljanskog sveučilišta prosvjedovalo je u utorak pred zgradom rektorata u Ljubljani, izražavajući nezadovoljstvo odlukom vlade po kojoj od početka ove godine strani studenti u Sloveniji više ne mogu dobivati slovenske stipendije.

Novom su uredbom stipendije vezane uz slovensko državljanstvo, pa ih ne mogu dobiti stranci.

Od oko 1800 stranih studenata koji studiraju na slovenskim fakultetima, stipendije ih je do ove godine dobivalo oko 1000, a ministarstvo za visoko školstvo za tu je namjenu u 2011. godini namijenilo 2,5 milijuna eura.

Najviše stranih studenata na slovenskim fakultetima s područja je bivše Jugoslavije, od toga nekoliko stotina iz Hrvatske.

Slovenska sveučilišta godišnje smiju upisivati do pet posto stranih studenata od ukupnog broja studijskih mjesta. Neki od stranih studenata koji su sudjelovali na prosvjedu, na kojemu su sudjelovali i slovenski studenti, tvrde da bez slovenske stipendije više neće moći studirati nego će se morati vratiti u zemlje iz kojih su došli.

Razumijevanje za njihove zahtjeve da im se ponovo omogući dobivanje slovenskih državnih stipendija izrazio je na prosvjednom skupu i rektor ljubljanskog sveučilišta Stane Pejovnik. On je rekao da će se zauzeti za hitno formiranje donacijskog fonda za strane studente, kako bi oni koji su početkom ove godine ostali bez sredstava za školovanje mogli normalno nastaviti studiranje i završiti ovu studijsku godinu.

Ukidanje stipendiranja stranih studenata službeno se objašnjava gospodarskom krizom i potrebom rezanja proračunskih troškova.

Ministarstvo obrazovanja navelo je da smatra kako bi pitanje stipendiranja stranih studenata trebalo bilateralno urediti s državama čiji su oni državljani.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika