18.01.2012. / 08:45

Autor: Renato Baretić

Renato Baretić:

Penzionersko podmazanje

Hrabar poput konobara koji kriomice pljuje u juhu prije serviranja, obični je saborski zastupnik Kajin, socijalno osjetljiv kakvim ga je bog dao, odlučio povećati svoju mirovinu, kad do nje doista dođe na više od 24 sata, za nekih tisuću i pol kuna. Umjereni napredak u granicama zakona, rekao bi Hašek

- Ča ću, ćo? Jokipojat ili Jukurit? - zapitao je Damir Kajin, branitelj i jednodnevni umirovljenik, neznanca u sportskoj kladionici, zagledan preko naočala u listić s parovima druge finske hokejaške lige.

- Jokipojat, iman dojavu - šapnuo je neznanac.

- Kaco ti imaš! - dometnuo je muškarac s druge strane, - Znan ja te tvoje dojave, kun i kun su me stale, trečento samo ova ultima... Jukurit piši, ćo, Jukurit.

Ne...riješeno

Na to se nadovezao onaj prvi, pa je krenula ozbiljna prepirka, mala sa šaltera već je mobitelom dozivala šefa, a onda je jednodnevni umirovljenik Damir Kajin autoritativnim glasom prekinuo prijeteću barufu:

- Gospodo, ja imam samo jedan dan za ovo. Od jučer... od sutra opet radim i tko zna kad ću opet doći ovamo. Pitao vas sam za savjet, očevi... kivao razumvej... ijevanje, a evo... I zato ću staviti na ne... riješeno.

Tišina je potrajala nekoliko sekundi, a onda se i s lijeva i zdesna začulo tiho: "Štupido...".

Jedan umirovljenički dan

Tako je nekako, ako mene pitate, izgledao jedini umirovljenički dan Damira Kajina, onaj u kojem se hitrom akcijom izborio za povlaštenu zastupničku mirovinu, stavši u red pred HZMO-om odmah iza sedam Šeksovih samuraja. Čovjek je odmah sišao u bazu da provjeri kako mlada umirovljenička populacija diše, čime se bavi i kakvu Hrvatsku vidi u najskorijoj sutrašnjici, kad se on opet vrati svome glasnome zazivanju veće socijalne pravednosti sa saborske govornice. No, vidjevši kako nitko od njegovih jednodnevnih kolega ne pokazuje baš nikakav interes za ozbiljan i dobro plaćen rad nakon umirovljenja, shvatio je da se nije nimalo prevario kad je odlučio i sam malo jamiti, pa se brzo vratio u Sabor.

Čini dobro, izij govno!

Dosta zajebancije... Damir Kajin vjerojatno je bolno razočaran činjenicom da je i opet, nakon punih 20 godina nepopravljivo šeprtljave retorike bez ikakva društvenog učinka osim lektoriranog citiranja u medijima, ispao samo zastupnik. Niti potpredsjednik Sabora, samo zastupnik domaći obični. Čim je to shvatio, odmah po još jednoj izbornoj pobjedi, odlučio je zaigrati solo, pun mu je više kufer toga da nitko ne cijeni njegov nemjerljivi dvadesetgodišnji doprinos očiglednom boljitku Hrvatske i njezinih građana. Sad će se i on malo pobrinuti sam za sebe, dosta je bilo idealizma. Štono bi zastupnik Kerum rekao - čini dobro, izij govno! E, dosta je bilo toga! Hrabar poput konobara koji kriomice pljuje u juhu prije serviranja, obični je saborski zastupnik Kajin, socijalno osjetljiv kakvim ga je bog dao, odlučio povećati svoju mirovinu, kad do nje doista dođe na više od 24 sata, za nekih tisuću i pol kuna. Umjereni napredak u granicama zakona, rekao bi Hašek.

Dami, Kaji

I sve bi to bilo donekle podnošljivo, bijedno ali podnošljivo, da obični zastupnik Damir Kajin nije odmah krenuo javno argumentirati taj svoj potez, to svoje sebično svrstavanje uz sedmero kvazidesničarskih kvazidomoljuba. "Da to nisam napravio, netko bi mi sutra kazao da sam štupido, da sam idiot!", kazao je i - ostao živ. Štoviše, odmah se i usprotivio mogućnosti da povlaštene mirovine, jednake njegovoj, dobivaju zastupnici koji su u Saboru proveli manje od dva mandata. Njemu da će netko reći da je štupido? Nema šanse!

Kako stvari stoje, kad novi zakon o mirovinama zastupnika dođe na dnevni red Sabora, ako ikad i dođe, u snopu papira ispred predsjedavajućeg naći će se zacijelo i anonimni amandman: "Povlaštenu mirovinu može dobiti samo zastupnik koji ima odrađenih mandata kao uvaženi zastupnik Damir Kajin i, tijekom tog razdoblja, najmanje 24 sata provedena u umirovljeničkom statusu, ali samo pod uvjetom da mu ime započinje na 'Dami', a prezime na 'Kaji'."...

P.S. Ima li danas u Saboru još ijednoga zastupnika koji ispunjava iste uvjete za jednodnevno povlašteno umirovljenje poput Šeksove sedmorke i osmog samuraja Kajina, a da nije niti ne kani, iz moralnih i političkih razloga, iskoristio tu priliku da svakog mjeseca uzima po tisuću i pol kuna više? Ajmo ljudi, javite se ako vas ima, neće vam nitko reći "štupido", kunem se.

Ima?

Ma ne mogu vjerovati da nikoga nema...

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
30/12/10

putusvemir, 18.01.12. 09:52

Baretiću, a što je sa tvojim frendom Sanaderom? Bio u pržunu, primao zasupničku plaću, a sad i mirovinu. A pokrao narod kao nitko do sada. Daj i o njemu malo piši. Ako se ovo što je Kajin i ostali napravio tj. otišao u mirovinu na jedan dan amoralno, kako se naziva ono što je tvoj frend Ivo napravio?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.01.12. 12:32

Nije Sanader Renatov prijatelj,Renato je samo htio intervju sa Sanaderom.Je da nikoga živoga ne zanima intervju sa Sanaderom,ali eto
Što se tiče Kajina,čovjek je evoluirao od koze do jarca.Brbonja naveliko.


registracija
11/1/10

fluid, 18.01.12. 13:26

Moral nije i očigledno neće,još dugo biti čak ni upitna kategorija u Hrvatskom Saboru.Njega uopće nema.I to je uzrok svih devijacija od početka osamostaljenja do danas.Moral je odbačen iz "viših interesa"organiziranih skupina lopova iznjedrenih iz ovog naroda i postavljenih na pijedastal vlasti.Crkva,kao tobožnja moralna vertikala,i sama se guši u vlastitom nemoralu te ni ona nema ni minimum potencijala da u svome stadu izazove moralnu reakciju.Država bez morala je država bez moralnih ljudi.Pojedinci koji jesu moralni ,su kategorija ljudi koje se javno naziva "budalama i idiotima"koji neznaju iskoristiti trenutak i pomoći sami sebi.Takav stav izvrnutih vrijednosti i je osnovni podstrekač nemoralnosti cijele nacije.Ovi,u koje upiremo prstom,samo su na vrhu hranidbenog nemoralnog sustava,te su kao takvi jasnije vidljivi.No oni su vrh brijega ispod kojega se nalazi nemoralnost cijele hrvatske nacije.Do najmanjeg pijuna u društveno-državnoj igri.Okrenite se svi Hrvati oko sebe i pokušajte u svojoj blizini pronaći moralnu osobu!Nemate šanse.Čak iako živi u vašoj blizini,vi je nećete prepoznati!Džaba zaklinjanja u domoljublje;Hrvati ne vole svoju zemlju.Jer,zaista vam kažem,koga voliš nemožeš mu to raditi.A Hrvatska viče,ali nitko ne čuje;,nemojte me više voljeti.Raspadam se od vaše ljubavi.No koga briga za taj vapaj?Idemo dalje:Možda se taj žrtveni jarac od Hrvatske,jednom prestane derati i krepa.I tada će mo biti zadovoljni.Više neće biti odjeka naše pohlepnosti,gluposti i idiotizma.Na čelu takve nacije,nalaze se naši vrli predvodnici.Izabrani od nas samih.Oni su odraz evolutivne razine koju je dosegla Hrvatska država do danas.Sram nas i stid bilo.Sve do jednoga u ovoj zemlji nemorala i bestidnosti.


registracija
30/9/09

davor12345, 18.01.12. 14:33

MA k.... će on u mirovinu! Kome bi tamo pričao priče? Kokošima? Čučama? Pajcekima? Picekima?


registracija
19/7/11

bubba, 18.01.12. 22:28

renato je najbolji kad udari po svima, a ovo "kvazidesničari i kvazidomoljubi" me se sviđa, još da je za kajina dodao "kvaziljevičar" bio bi to uspješan salto.

uostalom, kako ta vucibatina uopće može ići u penziju? sudeći po izgedu i procjenjujući njegove intelektualne sposobnosti, tome treba bar još 20 godina dobrog rada lopatom do mirovine.

ili je krivotvorio rodni list, možda i radnu knjižicu?


registracija
21/2/11

skyway, 18.01.12. 22:45

Nista to Renato nije slucajno, jer Kajin je demagog, te svo ono njegovo isprazno trabunjanje s govornice je visak, taman onoliko koliki je manjak njegove naobrazbe, ali to se nadopunjuje.Dakle, Kajin tolike mandate opravdava mlacenjem prazne slame, a drugo je pak pitanje sto u ovom blagostanju zivljenja, zapljusnuti demokracijom, imamo dozivotne mandate u Saboru. No, da ne budem sitnicav, nego recimo ovako: Istrijanski buldog je navlast isti Tudjmanovim domoljubima koji su se dobro potkozili i deru voljeni narod.
Sreca je da one iskvarene iskusvom poput mene,sve ovo nimalo ne zacudjuje, jer smo davno shvatili onoga koji je zapisao: "Ne trazi u sebi karizmu ti punjena ptico"...


registracija
25/10/10

cuma, 19.01.12. 14:23

Sabor, parlament jedne demokratske i proeuropske Države, u svojim redovim atolerira bedževe sa slikom ratnog zločinca,,o čemu mi ovdje pričamo,,gleda li nas Europa i dalje, nećemo tamo sigurno!


registracija
1/12/09

nadir, 19.01.12. 21:38

sramotno je jer su svi trebali biti isti....i retroaktivno svima srezati ....šta će Šekiju,Dropičićki 13000 kn mirovine.....Šeki se i za 50 kn obloče....


registracija
2/1/11

prohujalo, 20.01.12. 07:35

fluid
hvala za divni komentar koji generalno obuhvaca sve. Renato pise ovdje samo o Kajinu.
Jos jednom potpisujem vas komentar
hvala


registracija
2/6/11

stereo, 20.01.12. 07:52

Eto vjeruj, nema mene. Nema mene, tamo gdije bi po svi pravilima svoje struke trebao biti a znaš zašto zato što uvijek kažem u bebu što ih ide, zato jer uvijek stojim u obrani onog manjeg, zato što imam kratak fitilj za nepravdu. Zato su me skresali na najmanju moguću plaću a što će imati za posljedicu i manju 'povlaštenu mirovinu'. Ali neka ja sam bar svoj OBRAZ sačuvao.
Otišlo je dotle da me nemogu pogledat u oči kada samnom pričaju.


registracija
2/6/11

stereo, 20.01.12. 08:00

P.S.

Izvinjavam se na gramatičkim greškama kada popizdim nepazim kako pišem.


registracija
25/6/10

vidra, 21.01.12. 07:07

Fluid kaže;
"Raspadam se od vaše ljubavi". Kako je to lijepo i istinito rečeno! Svih naših 20-ak god. je sažeto od ovih par riječi.
A što se tiče Kajina, naša narodna poslovica kaže" ' ko ga nezna, skupo bi ga platio. Očito da ga Hrvati slabo znaju i sada se čude i razočarani su, u jedinu "ikonu" u saboru koja ih je najdulje "farbala".


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 21.01.12. 13:19

Imat ću rijetku privilegiju da Kajina Damira među prvima počnem zvati Štupido, a kad budem raspoložen zvat ću ga Štupidin. Znam i sigura sam da će jako na rijetko biti u Krnici ali kad Štupidin dođe, kad se Štupido pojavi, tad mu ne gine novi nadimak kojed si je sam dao. Ako slučajno budem izuzetno raspoložen, tada ću ga nekoliko puta zazvati: Štupido, Štupido, Štupido, Štupidin, Štupidin, Štupidin, ŠTUPIDINČINO.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 21.01.12. 14:27

fluid odlican komentar. U dansnjoj hrvatskoj vladi, politici saboru stupido je onaj koji radi za opcu korist, koji je moralan, koji ne ide po onome use nase i podase. Vecina hrvata nisu takve moralne rupe, medutim politika i vlada su danas takve da guraju nemoralne naprijed.


registracija
10/2/12

alen1986, 11.02.12. 14:07

Želite da zaradite novac, ali ne želite ići na razgovore? Želite slobodu, ali Vam je potreban stabilan prihod? Želite ostati kući, a da Vam ne izostane zarada? Onda Vam je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možete zaraditi 50-200$ sedmično. Ako imate više vremena, onda i više. Šta Vam je potrebno: računar, internet, minimalno znanje rada na računaru, ostalo je već do Vas i Vašeg rada. Nije MLM. Za više informacija javite se na e-mail: mema.alen@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika