18.01.2012. / 17:26

Autor: Nacional.hr

Spektakl "Carmina Burana" - prva ovogodišnja premijera u riječkom HNK

Modni dizajner Juraj Žigman dizajnirao je kostime za čak 150 izvođača u predstavi

Scena iz Carmine BuraneScena iz Carmine BuranePrva premijera u 2012. godini u zgradi riječkog HNK Ivana pl. Zajca bit će premijera baleta, odnosno glazbeno-scenski spektakl "Carmina Burana" koja će se izvesti u petak, 20. siječnja, u 19.30 sati.

Jedan od najvećih projekata u riječkom HNK, predstava na kojoj je radilo 250 ljudi, na scenu donosi snažne prizore, s puno energije i strasti. Ova uzbudljiva predstava na jedinstven način interpretira djelo njemačkog skladatelja Carla Orffa koje čini niz od 24 uglazbljene pjesme srednjovjekovnih vaganata, lutajućih klerika i studenata svjetovnjaka, pronađene početkom 19. stoljeća u Gornjoj Bavarskoj.

Modni dizajner Juraj Žigman dizajnirao je kostime za čak 150 izvođača u predstavi. Riječko kazalište Ivana pl. Zajca odlučilo se na ponovnu suradnju sa dizajnerom koji je već za svoju prvu kazališnu kostimografiju za riječku opernu predstavu „Šuma Striborova" bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta.

Koregrafiju je osmislio Hugo Viera, rođeni Portugalac, koji se od 2004. godine uvrštava među najznačajnija imena suvremene baletne koreografije: "Primarni izvor inspiracije, i za koncepciju i za koreografiju Carmine Burane bili su stihovi pjesama. Poruke strasti, ljubavi i požude koje se simbolički protežu kroz djelo bile su okidač za moj pristup kreiranju djela. Prekrasna Orffova glazba bez sumnje je drugi vrlo važan čimbenik i izvor inspiracije. Želio sam da ovo bude vrlo osobni pristup i razumijevanje njegove glazbe. Koreografija prati glazbu na jedan vrlo neobičan način i više je usredotočena na njenu istinsku esenciju i poruku nego na dekorativni efekt".

U predstavi plešu Ana Rocha Nene, Ricardo Freire, Jac Carlsson i Danilo Palmieri, neka od najboljih svjetskih imena u baletu, te Cristina Lukanec, Laura Orlić, Paula Rus, Anka Popa, Marta Kanazir, Kristina Kaplan, Viktoria Joana, Maša Kolar, Andrei Koteles, Svebor Zgurić, i Ashatbek Yusupzhanov. Uz njih nastupaju i operni solisti Vanja Zelčić, Sveto Matošić Komnenović u alternaciji s Markom Cvetkom i Tomislav Bekić, zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca te Dječji zbor Torretta.

Vezane vijesti

Šokantna i provokativna modna predstava

Šokantna i provokativna modna predstava

Modna predstava dizajnera Jurja Zigmana i koreografkinje Ivone Brnelić okupila je u prostoru riječkog Torpeda više od 1000 oduševljenih posjetitelja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika