18.01.2012. / 18:18

Autor: Nacional.hr

'Pridruživanje Hrvatske EU šalje signal jugoistočnoj Europi'

Razgovaralo se i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Švedske, koji su vrlo dobri, a s obje strane postoji i veliki interes za jačanje gospodarske suradnje

Zoran Milanović i Carl BildtZoran Milanović i Carl BildtPredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carlom Bildtom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Ministar Bildt tom je prigodom još jednom izrazio švedsku potporu Hrvatskoj u njezinom pridruživanju Europskoj uniji, naglasivši kako se nada da će rezultat nadolazećeg referenduma o pristupanju biti pozitivan. Pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji vrlo je važan signal čitavoj regiji jugoistočne Europe, rekao je, koju treba i dalje poticati u strukturnim i političkim reformama kako bi se proces europskih integracija uspješno nastavio.

Mir, stabilnost i održivost u regiji naši su interesi, rekao je premijer Milanović i dodao kako će Hrvatska nastaviti podržavati europski put svojih susjeda i kao buduća članica Europske unije. Vezano uz predstojeći referendum, predsjednik Vlade istaknuo je da je to milenijsko pitanje za Hrvatsku, čiji je period priprema za ulazak u Europsku uniju bio vrlo dug, te naglasio kako nikada nismo bili spremniji.

Razgovaralo se i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Švedske, koji su vrlo dobri, a s obje strane postoji i veliki interes za jačanje gospodarske suradnje.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
9/1/12

tontica, 18.01.12. 18:58

Govno jedno .
Tijekom vojno-oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja 1995. godine, Bildt je u više navrata tražio vojnu intervenciju UN-a i NATO-a protiv Hrvatske kako bi se očuvala tzv. SAO Krajina.
Šef švedske diplomacije i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Carl Bildt, poznat i kao autor famozne teze o "prekomjernom granatiranju Knina",


registracija
9/1/12

tontica, 18.01.12. 18:59

Mediji u Švedskoj optužuju ga naime kako zbog vlastitih interesa ne želi pomoći dvojici švedskih novinara istraživača Martinu Schibbye i Johanu Persson, koji su u Etiopiji osuđeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju i povezanosti s terorizmom, samo zato što su istraživali poslove kompanije "Lundin Oil/Lundin Petroleum", u čijem je odboru šest godina bio i Bilt, a čije se poslovne metode vezuju uz zločine protiv čovječnosti.

Bilt je, pišu švedski mediji, sudjelovao u pregovorima grupacije "Lundin" i režima Etiopije u Adis Abebi u vezi s istraživanjem nafte i plina u Etiopiji.

Brojni izvještaji, među kojima i ono "Human Rights Watcha", upućuju na to da je tamošnji režim osnivanje ovog posla s grupacijom "Lundin" iskoristio da metodama poput masovnih silovanja, spaljivanjem sela i preseljenjem brojnog stanovništva, "počisti" razne pobunjeničke grupe i zaraćena plemena koji bi u konfliktnoj zoni Ogaden eventualno mogli ometati eksploataciju nafte i plina, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Dokumentacije o ovim zločinima nema mnogo, pišu švedski mediji, jer režim u Etiopiji učinkovito izolira prostor. Švedski novinarski dvojac, želeći istražiti ulogu grupacije "Lundin" u cijelom slučaju, uhićen je u srpnju ove godine u Etiopiji.

Biltova izjava, kao reakcija na njihovo uhićenje, kako je već ranije upozorio švedske državljane da ne putuju u ovaj dio svijeta, razljutila je švedsku javnost.

- Čije interese predstavlja Bilt: švedskih građana ili etiopskog režima, ili možda svoje - pišu internet-portali u Švedskoj.

List "Aftonbladet" tako naglašava da sudbina švedskih novinara ovisi i potpuno je usmjerena ka ministarstvu vanjskih poslova i ministru Karlu Biltu. Navode i da je isključivo u Biltovom interesu bila šutnja o podacima kompanije za koju se sumnja da je sudjelovala u zločinima protiv čovječnosti u Sudanu i Ogadenu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 18.01.12. 19:19

Se nadam da si je Milanović poslije rukovanja s ovim švedskim drekom opral ruke.
Kak se ovaj švedski idiot uopće usuđuje doći u RH posle svega kaj je izjavljival za RH i posle namjere da RH strpa u nekakvu Jugu bez slovenijice, ali s Albanijom?
Pa taj idiot bi trebal imati status nepoželjne osobe u RH!!!


registracija
23/8/09

xaron, 18.01.12. 19:21

Bildt : Vrlo vazan signal cijeloj regiji....
U tom grmu lezi zec. EU je ekonomski djin Ali je politicki
Patuljak. Ako mi izglasamo NE EU to je porazno I za EU kola time gubi jedinu polugu uticaja na drzavice u regiji.
Mada smo mi inace bezacajni ( ekonomski I politicki ) za EU, u ovom slucaju (referendum) imamo neocekivano veliku tezinu.
Patuljak kontrolira djina (?) u ovom slucaju , svidjelo se to
EU ili ne. Dokaz za to je munjevito uklanjanje komentara sa takvim sadrzajem u HR medijima ( ni ovaj nece dugo).


registracija
5/1/07

james, 18.01.12. 20:48

Tog gdina ni Švedskoj baš previše ne cijene.


registracija
24/3/10

bagsy, 18.01.12. 23:58

Šta smo sad kao zaboravili tko je karl govno bilt?
Milanoviću,već si napravio seriju krivih poteza,zanima me kad ćeš početi vući suvisle ,ili si i ti dio globalne priče?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika