18.01.2012. / 19:17

Autor: Hina

Slovenski predsjednik neformalno za novog mandatara

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk neformalno je u srijedu predložio strankama da za mandatara nove vlade izaberu Marka Voljča, nekadašnjeg direktora Nove Ljubljanske banke, sada direktora odjela za istočnu Europu i Rusiju u belgijskoj bankarsko-osiguravateljskoj skušini KBC.

Danilo TuerkDanilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk neformalno je u srijedu predložio strankama da za mandatara nove vlade izaberu Marka Voljča, nekadašnjeg direktora Nove Ljubljanske banke, sada direktora odjela za istočnu Europu i Rusiju u belgijskoj bankarsko-osiguravateljskoj skušini KBC.

Tuerk je na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu u Ljubljani rekao da je riječ o njegovu za sada neformalnom prijedlogu, za koji bi bilo potrebno osigurati širu političku potporu parlamentarnih stranaka. Ukoliko se takva potpora osigura, Voljč je u više razgovora s Tuerkom izrazio spremnost da formira takvu vladu koja ne bi bila tehnička vlada u klasičnom smislu riječi, nego kompetentna vlada bi imala i široku političku potporu.

"To nije službeni prijedlog, nego mogućnost, ali i prilika o kojoj moraju odlučiti stranke", rekao je Tuerk, dodajući da očekuje kako će stranke u konzultacijama i raspravama u idućih sedam dana izreći svoje mišljenje o takvom prijedlogu, kada ističe rok do kada Tuerk parlamentu i službeno treba podnijeti prijedlog za mandatara nove vlade.

Tuerk je rekao da je o tome govorio i s relativnim pobjednikom izbora Zoranom Jankovićem, koji bi se u slučaju da se za mandatara službeno predloži Voljč odrekao svoje mogućnosti da po drugi put bude predložen.

"Slovenija na čelu vlade treba uglednog čovjeka s ugledom i referencama, čovjeka koji će biti sposoban suočiti se s problemima i rješavati ih. Voljč jest prava osoba za to", rekao je Tuerk.

Uz to, Tuerk je naglasio da je zabrinut stanjem u kojemu Slovenija još uvijek nema vladu dok se gospodarska situacija zaoštrava.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika