19.01.2012. / 15:13

Autor: Hina

Voljč nema mnogo šanse da postane mandatar

Vrlo je malo mogućnosti da se u ulozi "tehničkog" mandatara za sastav nove slovenske vlade nađe bankar Marko Voljč, kako je to u četvrtak kao mogućnost predložio predsjednik Danilo Tuerk, pokazuju reakcije stranaka i mišljenja analitičara.

Danilo TuerkDanilo TuerkVrlo je malo mogućnosti da se u ulozi "tehničkog" mandatara za sastav nove slovenske vlade nađe bankar Marko Voljč, kako je to u četvrtak kao mogućnost predložio predsjednik Danilo Tuerk, pokazuju reakcije stranaka i mišljenja analitičara.

Stranke desnice, koje računaju da će nakon neuspjeha Zorana Jankovića sada u drugom pokušaju vladu formirati Janez Janša, nazvale su "neozbiljnim" prijedlog da razmisle o Voljču kao nestranačkom mandataru, a neki analitičari smatraju da je možda riječ o manevru. Njime Tuerk navodno želi dobiti na vremenu jer ni u kojem slučaju ne želi doći u situaciju da mora predložiti Janšu kojemu se u Sloveniji sudi u korupcijskoj aferi Patria i koji bi zbog paralelnog suđenja koje je upravo počelo u Beču o istom slučaju mogao biti pozvan kao svjedok.

"Riječ je o političkom testiranju, Tuerk svoj prijedlog neće ni formalizirati ako se pokaže da za njega nema potrebne potpore", izjavio je za slovensku televiziju komentator Ali Žerdin.

Moguću potporu Voljču ako bi se o njemu glasovalo u parlamentu najavio je za sada jedino Janković koji bi u tom slučaju bio spreman odustati i od ministarskog mjesta u mogućoj vladi stručnjaka.

I izjave stranaka ljevice pokazuju da Voljč ne bi mogao sa sigurnošću dobiti njihove glasove.

Političku pat-poziciju između ljevice i desnice, kad je riječ o mogućnosti sastavljanja nove vlade, mogla bi sada prekinuti Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koja bi uskoro trebala konačno odlučiti hoće li stupiti u pregovore o mogućoj koaliciji sa strankama desnice pod vodstvom Janeza Janše.

DESUS je u prvoj rundi podržao Jankovića kao mandatara, ali je sada iz "državotvornih" razloga spreman razmisliti i o koaliciji s strankama desnice i vladi koja bi imala 50 zastupnika u parlamentu.

Predsjednik stranke Karl Erjavec u četvrtak je glede prijedloga da se razmisli o Voljču kao mandataru rekao da taj prijedlog dolazi "prekasno".

Prihvati li ponudu Janšine Slovenske demokratske stranke da se uključi u koaliciju, Erjavca bi u novoj vladi čekalo vođenje ministarstva vanjskih poslova, tvrde slovenski mediji.

Izvanredna sjednica parlamenta na kojoj će se ponovno odlučivati o mandataru za sastav nove vlade održat će se u subotu idućeg tjedna. Prije toga, u srijedu, predsjednik države Danilo Tuerk namjerava objaviti koga misli predložiti kao službenog mandatara.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika