Objavljeno u Nacionalu br. 431, 2004-02-17

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Izvrstan akcijski triler muško-ženske redateljice

Podcijenjeni film 'Pakleni val' redateljice Kathryn Bigelow jedan je od zanimljivijih američkih filmova s početka 90-ih

Dean ŠošaDean ŠošaNeki filmovi jednostavno nemaju status kakav zaslužuju. Jedan od takvih je i izvrsni akcijski triler “Pakleni val”, nekoć istaknute redateljice Kathryn Bigelow, potpisnice “Plavoga čelika” i “Čudnih dana”. “Pakleni val” nije se pojavljivao na top-listama najboljih filmova 90-ih, rijetko se o njemu govorilo u bilo kakvom kontekstu, a nakon “Mora smrti” i “K-19” sve se manje piše i o Kathryn Bigelow. Ipak, “Pakleni val” spada među zanimljivije američke filmove snimljene početkom prošloga desetljeća.

Godine 1991. Bigelow je bila u top formi. Njezini prethodni filmovi “Prije mraka” i “Plavi čelik” donijeli su joj status talentirane i žestoke redateljice, a iza uspješne žene u to je vrijeme stajao i vrlo uspješan muškarac – njezin tadašnji suprug James Cameron, ujedno i izvršni producent “Paklenog vala”.

Radnja filma odvija se većim dijelom na plažama. FBI-ev agent Johnny Utah (Keanu Reeves) ubacuje se na nagovor svoga partnera (Gary Busey) među surfere kako bi ušao u trag neuhvatljivim pljačkašima banke koji svoj posao obavljaju maskirani u američke predsjednike Reagana, Cartera, Johnsona i Nixona! Johnny polako zadobiva njihovo povjerenje, no nakon nekog vremena istraga je ometena njegovom sve većom fascinacijom surferskim guruom Bodhijem (Patrick Swayze) kojem preotima curu.

“Pakleni val” predstavlja do sada najefektniju demonstraciju talenta Kathryn Bigelow. Kao u filmovima starih majstora, siloviti ritam u kojemu se događaji nižu i virtuozno režirani akcijski prizori ne ostavljaju previše mjesta za zapitkivanje o logici priče. Kad je riječ o “nadgradnji” akcije, nezaobilazno je ime Johna Miliusa, autora kultnoga surferskog filma “Dan velikih valova” u kojemu također glumi Gary Busey. Jer ako je Kathryn Bigelow i bila u braku s Cameronom, njezin redateljski guru ipak je bio “zen fašist” Milius. Da filmaši mogu mijenjati identitet kao njihovi likovi, primjerice junakinje Lynchova “Mulholland Drivea”, mogli bismo reći kako se početkom 90-ih, u trenucima njegove neaktivnosti, Kathryn Bigelow pretvorila u Johna Miliusa. “Pakleni val” zapravo je urbani pustolovni film u kojemu je glavni neprijatelj obojice glavnih junaka sustav koji uništava individualnost, akciju i slobodu. Utah i Body profilirani su kao likovi “veći od života” čiji antagonizam poprima mitske dimenzije, prerastajući zapravo u prijateljstvo. Čak je i kraj filma posveta Miliusu, budući da je on napisao posljednju sekvencu “Prljavog Harryja” u kojoj Eastwood baca značku u vodu. “Pakleni val” ustoličio je Kathryn Bigelow kao ženskoga Miliusa, a to uopće nije malo!

DVD izdanje filma ne donosi ni jedan prilog. Ipak, kako film dugo nismo imali prilike uopće vidjeti, ne treba pretjerano kukati.

BLITZ, DVD
Point Break, am. akc. triler, 1991.
R: Kathryn Bigelow
GL: Keanu Reeves, Patrick Swayze, Gary Busey, Lori Petty
FILM: 3
DVD: 1

SRCOLOMKE
Osim kinoposjetiteljima, domaći distributeri za Valentinovo nisu dali mira ni posuđivačima DVD-a. Među nekoliko ljubavnih naslova uoči blagdana zaljubljenih u videotekama su se pojavile i ‘Srcolomke’ Davida Mirkina, redatelja dopadljivih ‘Prijateljica’. Kao u brojnim drugim suvremenim ljubavnim komedijama, i u ‘Srcolomkama’ je ideja zanimljivija od izvedbe. Ipak, Gene Hackman i Ray Liotta iznijeli bi na svojim plećima i slabije predloške. Njih dvojica, zanosna Jennifer Love Hewitt i s godinama sve zgodnija Sigourney Weaver pridonose da predugačkih 120 minuta ‘Srcolomki’ ipak ne traje beskonačno.
DVD izdanje od dodataka donosi jedino kratki razgovor sa, ovom prilikom, totalno zakopčanom Hewitticom.

DISTRIBUCIJA: DISCOVERY
DVD+VHS
Heartbreakers, am. ljub. krimić, 2001. R: David Mirkin GL: Sigourney Weaver, Jennifer Love Hewitt, Ray Liotta, Gene Hackman
FILM: 1
DVD: 1

ORKANSKI VISOVI

Za Valentinovo iz naftalina je izvađena i melodrama ‘Orkanski visovi’. Ovu verziju glasovitog romana Emily Brontë režirao je 1992. Peter Kosminsky (‘Bijeli oleander’) a par tužnih ljubavnika odigrali su Juliette Binoche i Ralph Fiennes. Već svojim originalnim naslovom ‘Emily Brontë’s Wuthering Heights’ film se kandidira za najvjerniju adaptaciju glasovitog romana. Fiennes i Binoche nisu bez šarma, no film se ne može mjeriti s klasikom Williama Wylera iz 1939. kao ni oni s Laurenceom Olivierom i Merle Oberon. Ipak, ni ovi ‘Orkanski visovi’ nisu nezanimljivi. U ulozi naratorice, odnosno Emily Brontë, zanimljivo, pojavljuje se Sinead O’Connor.
DVD izdanje filma ne sadržava nikakve dodatke.

VTI
DVD+VHS
Emily Brontë’s Wuthering Heights, am.-brit. melodrama, 1992. R: Peter Kosminsky GL: Juliette Binoche, Ralph Fiennes, Sophie Ward
FILM: 1
DVD:

SVE ŠTO DJEVOJKA MOŽE POŽELJETI

Komedija ‘Sve što djevojka može poželjeti’ nije ljubić, no kako su njena ciljana publika klinke na pragu puberteta, možemo je proglasiti za najprigodnije od svih prigodnih DVD izdanja za Valentinovo. Scenarij filma zasnovan je na drami Williama Douglasa-Homea i njegovu scenariju za Minnellijevu ‘Odbojnu debitanticu’, no ne radi se o remakeu. Redateljica Dennie Gordon (‘Ally McBeal’) i jedna od scenaristica Jenny Bucks (‘Seinfeld’ i ‘Seks i grad’) zanat su brusile na televiziji tako da se ‘Sve što djevojka može poželjeti’ gleda s lakoćom. Ipak, suvisliju ocjenu od te mogle bi eventualno dati klinke kojima se film obraća.
Solidno DVD izdanje filma donosi čak dva audiokomentara.

ISSA
DVD+VHS
What a Girl Wants, am. obitelj. komedija, 2003. R: Dennie Gordon GL: Amanda Bynes, Colin Firth, Kelly Preston
FILM: 1
DVD: 2

STANAR
Nakon izvrsne ‘Kineske četvrti’ Roman Polanski pomalo je razočarao svojim sljedećim filmom, ‘Stanarom’. Snimljen prema romanu Rolanda Topora, na lokacijama na kojima je Polanski nekada stanovao, psihološki triler ‘Stanar’ uistinu ne spada među redateljeve vrhunce. Ipak, film sugestivne atmosfere i apsurdnog humora ima svojih trenutaka. Sam Polanski izvrstan je u ulozi stanara kojeg počinju opsjedati raznorazni demoni.
Paramountov DVD po običaju ne sadržava dodatke, no već i blijedo izdanje takvog filma sjajna je vijest.

VTI
DVD

Le locataire/The Tenant, am.-franc. triler; 1976. R: Roman Polanski GL: Roman Polanski, Isabelle Adjani
FILM: 3
DVD: 1

WENDIGO

Nagrada na festivalu Woodstock kojom distributer reklamira ‘Wendigo’ na omotnici više govori o bizarnosti raznoraznih filmskih smotri nego o kvaliteti filma scenarista, redatelja i montažera Larryja Fessendena. Autor hvaljenog vampirskog filma ‘Habit’ ovaj se put nije pretjerano iskazao. Priča o bračnom paru koji zajedno s djetetom upada u neprilike u američkoj provinciji nepotrebno je opterećena nadnaravnim zapletom i estetikom ‘Vještica iz Blaira’.
S obzirom na reputaciju ‘Wendiga’ DVD izdanje filma vrlo je pristojno.
UCD,
DVD+VHS

Wendigo, am. horor-drama, 2001. R: Larry Fessenden GL: Patricia Clarkson, Jake Weber
FILM: 1
DVD: 1

GRIJEH
Triler ‘Grijeh’ Michaela Stevensa jedan je od onih filmova koji zaslužuju biti ocijenjeni nulom. Priča o umirovljenom policajcu bez ruke koji se obračunava s otmičarom svoje sestre, narkomanke, toliko je diletantski napisana i režirana da začuđuje sudjelovanje uglednih Vinga Rhamesa i Garyja Oldmana u ovakvom projektu. Scena propadanja u živo blato opasno približava film crtićima, no ‘Grijeh’ čak nije niti toliko sulud da bi bio zabavan. DVD izdanje filma ne sadržava nikakve dodatke, no teško da će netko zbog toga pretjerano žaliti.

Blitz
DVD+VHS
Sin, am.triler; 2003. R: Michael Stevens GL: Ving Rhames, Gary Oldman, Brian Cox
FILM: 0
DVD: 0

BOLJE SUTRA III: LJUBAV I SMRT U SAIGONU

Treće ‘Bolje sutra’ režirao je producent prvih dvaju dijelova antologijske trilogije Tsui Hark. Umjesto Ti Lunga, Chow Yun-Fatu pridodan je Tony Leung a društvo im pravi i nedavno preminula ‘Madonna iz Hong Konga’ Anita Mui. ‘Prequel’ serijalu čija se radnja odvija koncem vijetnamskog rata puno je slabiji od prvih dvaju klasika Johna Wooa, ali i kad nije u formi, Tsui Hark je kadar omogućiti gledateljima dva sata vrhunske zabave. DVD izdanje donosi jedino kriminalno sinkroniziranu englesku verziju filma.

Blitz
DVD
Yinghung bunsik III/A Better Tomorrow III: A Love and Death in Saigon, hongk. krim. melodrama, 1989. R: Tsui Hark GL: Chow Yun-Fat, Tony Leung, Anita Mui
FILM: 2
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika