19.01.2012. / 16:38

Autor: Hina

Polančec - od osumnjičenika do svjedoka

USKOK je danas u cijelosti odustalo od istrage protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna.

Damir PolančecDamir PolančecUSKOK je danas u cijelosti odustalo od istrage protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna.

Nakon što je početkom godine odustao od prve točke istražnog naloga koji je Polančeca teretio za udruživanje u kriminalnu skupinu s bivšim čelnicima HEP-a i TLM-a Ivanom Mravkom i Ivanom Koštanom, USKOK je danas odustao i od treće točke u kojoj se Polančec sumnjičio da je lobirao kako bi se HEP-u zbog pretrpljene štete dodijelile državne dionice Janafa vrijedne 145 milijuna kuna.

Izlazeći nakon gotovo šestosatnog svjedočenja iz sjedišta USKOK-a, gdje je ušao kao osumnjičenik, a izašao kao svjedok, Polančec je kazao da je očekivao ovakav ishod.

"To smo i očekivali s obzirom na činjenicu da iz obrazloženja ranijeg odustanka proizlazi kako je sve što sam u ovoj istoj zgradi govorio prije više od godinu dana bila istina. Pokazalo se da je sve što sam govorio u ranijem 36-satnom iskazu bilo vjerodostojno i istinito te da su svi materijali neupitni", ustvrdio je Polančec.

Na pitanje je li u iskazu teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera kojega bi kao novog osumnjičenika USKOK trebao ispitati sutra u podne Polančec je kazao da od uhićenja prije dvije godine uvijek govori isto. "Govorim stalno isto, branim se samo istinom i spreman sam tamo gdje sam pogriješio snositi posljedice", kazao je.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo izrazio je zadovoljstvo što su dva "najveća slučaj" koji se Polančecu stavljaju na teret uspjeli okončati još u fazi istrage, budući da je osim u ovoj istrazi USKOK od Polančecovog progona odustao i u aferi Ina-MOL gdje je prvookrivljeni bivši premijer Sanader.

Od velikih postupaka Polančecu jedno preostaje suđenje u slučaju Podravka koje će zbog svog opsega, po ocjeni njegova odvjetnika, trajati duže vrijeme.

Polančec i njegov odvjetnik kazali su da još uvijek očekuju odluku Vrhovnog suda na presudu naručivanja nepotrebne studije od vukovarskog odvjetnika Petra Miletića, zbog koje je Polančec nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Iako su mediji nagađali da mu je Vrhovni sud umanjio kaznu za pet mjeseci, Polančec je izjavio da očekuje da ga Vrhovni sud oslobodi ili da naredi ponavljanje postupka na Županijskom sudu.

"Mislim da bih u normalnijoj atmosferi kakva je danas i s argumentacijom u koju duboko vjerujem mogao dokazati da nisam počinio onakvo kazneno djelo za koje sam osuđen", kazao je Polančec.

Po pisanju medija, USKOK bi u aferi HEP-TLM mogao odustati i od progona bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji bi u tom slučaju bio svjedok protiv Sanadera. Bivši premijer, na kojega je istraga nedavno proširena, Mravka je, sumnja se, poticao na zloupotrebe položaja, odnosno sklapanje ugovora o prodaji struje koji nisu bili povoljni za HEP.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika