20.01.2012. / 12:58

Autor: Hina

Rushdie zbog prijetnji otkazao posjet Indiji

"Obavještajni izvori u Maharashtri i Rajasthanu izvijestili su me da bi plaćeni ubojice iz podzemlja Mumbaija mogli biti na putu u Jaipur kako bi me eliminirali", navodi Rushdie u priopćenju

Britansko-indijski pisac Salman Rushdie neće nazočiti književnom festivalu u Indiji nakon što su vlasti upozorile kontroverznog autora da je potencijalna meta ubojica.

Neke muslimanske skupine u Indiji prošlog su se mjeseca, nakon što je Rushdie pozvan na najveći azijski književni festival, usprotivile njegovu dolasku najavljujući prosvjede a islamske vođe pozvale su indijske vlasti da spriječe ulazak 65-godišnjeg pisca u zemlju.

"Obavještajni izvori u Maharashtri i Rajasthanu izvijestili su me da bi plaćeni ubojice iz podzemlja Mumbaija mogli biti na putu u Jaipur kako bi me eliminirali", navodi Rushdie u priopćenju.

Iako nije u potpunosti uvjeren u točnost tih podataka Rushdie neće doći nego će sudjelovati na skupu video-linkom.

Objava njegova romana Sotonski stihovi prije 20-ak godina izazvala je val prosvjeda i prijetnji smrću nakon što je iranski vođa ajatolah Homeini tada ocijenio da knjiga na uvredljivi način prikazuje proroka Muhameda.

Knjiga je zabranjena i u Indiji.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika