23.01.2012. / 08:32

Autor: Nacional.hr

'DA nam pruža nevjerojatnu priliku'

"Ući ćemo u zajednicu od pola milijarde stanovnika te će nam se otvoriti slobodno tržište. Takvo tržište iznimno je zahtjevno, ali našu konkurentsku prednost možemo postići kreativnošću i inovacijama. To trebamo iskoristiti za rast našega gospodarstva i dobrobit svih stanovnika Republike Hrvatske", zaključio je Marjanović

Hrvatskoj se pružaju 'nevjerojatne' prilikeHrvatskoj se pružaju 'nevjerojatne' prilikeSavez za energetiku, obnovljive izvore energije, poticanje energetske efikasnosti i zaštitu okoliša Zagreba pozdravlja rezultate jučerašnjeg referenduma ističući kako će se hrvatskim gospodarstvenicima pristupanjem u EU otvoriti tržište nevjerojatno velikih prilika.

"Ulazak u Europsku uniju 01. srpnja 2013. donijet će mnoge prednosti u pogledu energetike i zaštite okoliša. U posljednje dvije godine odradili smo iznimno težak posao - potpuno i transparentno informiranje građana i gospodarstvenika o prednostima ulaske u Europsku uniju sa stajališta energetike i zaštite okoliša, sveobuhvatnu analizu pravne stečevine i zakonodavnih okvira Europske unije u tim područjima, a posebno u području informiranja poduzetnika o mogućnostima korištenja pretpristupnih fondova, izjavio je predsjednik Saveza Tomislav Marjanović.

Glavne smjernice u području energetike orijentirane su na povećanje energetske sigurnosti Unije te održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena i emisije stakleničkih plinova, uz djelotvorno korištenje energije i usmjerenost na obnovljive izvore energije, kao i promicanje istraživanja i razvoja u energetici. Liberalizacijom i integracijom hrvatskog tržišta električne energije i plina u unutarnje energetsko tržište Unije doći će do porasta konkurencije u tom sektoru, što bi za građane trebalo značiti raspoloživost energije po najnižim konkurentnim cijenama i mogući pad cijena. Učinkovito korištenje energije, korištenje obnovljivih izvora energije, veća upotreba neutralnih goriva kako bi se smanjila emisija štetnih plinova - sve će se to pozitivno odraziti na život hrvatskih građana, a osobito na dobrobit generacija koje dolaze.

Da bi se ostvarili glavni ciljevi Europske unije u području energetike, potrebno je uložiti nemala financijska sredstva, pri čemu znatan dio sredstava dolazi iz europskih izvora: dobar je primjer gradska toplana na biomasu u Pokupskom, sufinancirana iz europskih fondova s oko milijun eura. Kroz politiku zaštite okoliša države članice Europske unije zajednički provode mjere za zaštitu i poboljšanje kakvoće zraka, zaštitu voda, zaštitu prirodnih staništa i u njima nastanjenih biljnih i životinjskih vrsta. Poduzimaju aktivnosti koje pridonose boljem gospodarenju otpadom te djelotvornijoj kontroli industrijskog onečišćenja, kemikalija i genetski modificiranih organizama.

Usklađivanjem i odgovarajućom provedbom propisa iz područja zaštite okoliša, Hrvatska osigurava visoke ekološke standarde čime doprinosi zaštiti zdravlja svojih građana. Ulaganjem u očuvanje i poboljšanje kakvoće okoliša, Hrvatska osigurava i svoj status poželjnog turističkog odredišta, a visoki ekološki standardi poticajni su i za eko-inovacije, otvaraju nove poslovne mogućnosti i čine hrvatsku industriju konkurentnom na europskom, ali i ostalim tržištima. U skladu s ekološkom mrežom Europske unije NATURA 2000 stvorena je nacionalna ekološka mreža koja uključuje kopnena i morska područja i koja pridonosi očuvanju biološke raznolikosti. Velik dio troškova dostizanja europskih standarda na području zaštite okoliša bit će moguće financirati putem strukturnih fondova namijenjenih državama članicama Europske unije.

Hrvatska je već ostvarila bespovratnu pomoć Europske unije za područje zaštite okoliša za razdoblje 2007.-2011. u iznosu od 96,7 milijuna eura. Hrvatska je na području zaštite okoliša kroz pregovore dogovorila niz prijelaznih razdoblja, primjerice u području gospodarenja otpadom, očuvanja kakvoće voda i sprečavanja industrijskog onečišćenja, čime smo dobili dodatno vrijeme za usklađivanje s europskim standardima i provedbu financijski najzahtjevnijih projekata.

"Ući ćemo u zajednicu od pola milijarde stanovnika te će nam se otvoriti slobodno tržište. Takvo tržište iznimno je zahtjevno, ali našu konkurentsku prednost možemo postići kreativnošću i inovacijama. To trebamo iskoristiti za rast našega gospodarstva i dobrobit svih stanovnika Republike Hrvatske", zaključio je Marjanović.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 23.01.12. 09:40

Je, priliku za nove ratove ak bumo (kad se probudimo iz ovog ružnog sna) probali opet biti samostalni i neovisni!
Da, za nove potoke krvi naših mladića i djevojaka ko i toliko put do sada!
Ljudi dajte čitajte malo povijest, pa niste baš tak nepismeni!!


registracija
5/5/10

katlin, 23.01.12. 10:02

kad bi se bar ugledali u Poljsku ili Slovačku. Te su zemlja maksimalno iskoristele članstvo i omogućili građanima napredak. Ako nema naše pameti kako se to radi, da uvezemo savjetnike iz tih zemelja i primimo se posla.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika