23.01.2012. / 11:17

Autor: Hina

Osnivač Megauploada ostaje u pritvoru

Novozelandski sud donio je u ponedjeljak odluku o zadržavanju u pritvoru Kima Dotcoma, osnivača internetske stranice za razmjenu video i audio materijala Megaupload, a on je odbacio optužbe o internetskom piratstvu i pranju novca i rekao je da vlasti pokušavaju stvoriti najcrnju sliku o njemu.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNovozelandski sud donio je u ponedjeljak odluku o zadržavanju u pritvoru Kima Dotcoma, osnivača internetske stranice za razmjenu video i audio materijala Megaupload, a on je odbacio optužbe o internetskom piratstvu i pranju novca i rekao je da vlasti pokušavaju stvoriti najcrnju sliku o njemu.

Tužiteljica Anne Toohey je na ročištu za određivanje jamčevine izjavila da bi Kim Dotcom, njemački državljanin poznat i kao Kim Schmitz, mogao pobjeći jer se vjeruje da ima pristup novcu kao i zbog njegovih više identiteta i ranijeg bježanja.

Sudac je izjavio da je zahtjev za jamčevinom previše složen da bi odmah o njemu odlučio i rekao je da će donijeti pisanu odluku najkasnije do srijede.

Američki FBI u petak je zatvorio jednu od najpopularnijih internetskih stranica za razmjenu video i audio materijala Megaupload, a njezin osnivač i još nekoliko menadžera optuženi za širenje ilegalnog "skidanja" filmova, glazbe i ostalih sadržaja. SAD traži izručenje Dotcoma.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv stranice Megaupload.com jer je vlasnicima izdavačkih prava navodno nanijela štetu od 500 milijuna dolara.

Optužnica je podignuta dan nakon što su zatvorene stranice poput Wikipedije i Craigslista, u znak prosvjeda protiv prijedloga dvaju novih američkih zakona protiv internetskog piratstva.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da su Dotcom (37) i još tri zaposlenika tvrtke uhićena u četvrtak na Novom Zelandu po nalogu američkih vlasti. Još trojica optuženih su na slobodi.

Prije zatvaranja, Megaupload je objavio izjavu u kojoj tvrdi da su optužbe za kršenje izdavačkih prava "groteskno napuhane".

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika