23.01.2012. / 12:59

Autor: Hina

Smartphone kao dijagnostičar?

Umorni ste od dugog čekanja na pretrage po bolnicama? Ukoliko korejski znanstvenici uspiju u svom naumu vaš smartphone mogao bi jednog dana dati odgovore na vaša pitanja ili čak i postaviti dijagnozu.

Umjesto liječnika bit će dovoljan smartphoneUmjesto liječnika bit će dovoljan smartphoneUmorni ste od dugog čekanja na pretrage po bolnicama? Ukoliko korejski znanstvenici uspiju u svom naumu vaš smartphone mogao bi jednog dana dati odgovore na vaša pitanja ili čak i postaviti dijagnozu.

Tim znanstvenika s korejskog instituta za znanost i tehnologiju objavio je da bi se touch screen tehnologija odnosno tehnologija zaslona osjetljivih na dodir mogla koristiti kako bi se analizirala primjerice krv ili urin na način na koji to rade medicinski testovi.

"Započelo je s idejom da touch screen radi na način da prepoznaje elektronske signale dodira prsta te iz toga proizlazi da bi se na taj način mogao utvrditi i prisutnost određenih vrsta proteina ili DNK", kazao je jedan od voditelja istraživanja Hyun-gyu Park.

Touch screen radi tako da 'osjeća' električni naboj nastao dodirom ekrana, a molekule DNK i proteini također stvaraju određeni elektronski naboj.

Korejskim istraživanjem je utvrđeno da touch screen može prepoznati postojanje i koncentraciju molekula DNK što je prvi korak prema tome da jednoga dana bude korišten za medicinske testove.

"Potvrdili smo da touch screen može prepoznati molekule DNK s gotovo stopostotnom točnošću na isti način na koji glomazna medicinska oprema to može i vjerujemo da se isto može postići i s proteinima", kazao je Park za britansku novinsku agenciju.

On je dodao da bi se uz pomoć detekcije proteina primjerice mogla postaviti dijagnoza čak i raka jetre.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika