23.01.2012. / 13:45

Autor: Deutsche Welle

Selektivno 'odabiranje' genocida

Članovi francuskog Senata se izjašnjavaju da li prihvaćaju Prijedlog zakona, po kojem će biti kažnjivo negiranje genocida nad Armencima, počinjenog u Turskoj 1915. godine. Što je sa genocidom u Srebrenici?

Prijedlog zakona koji je francuska Narodna skupština prihvatila 22.prosinca prošle godine predviđa kaznu do jedne godine zatvora i globu od 45.000 eura za osporavanje genocida, koji je utvrđen i priznat zakonodavstvom te zemlje. 2001. godine Parlament je usvojio zakon po kojem Francuska potvrđuje da je u otomanskoj Turskoj 1915. godine počinjen genocid nad Armencima. Prema tome, zakon o kažnjivosti negiranja genocida, o kojem se danas izjašnjavaju članovi Senata, odnosio bi se samo na taj genocid nad Armencima.

Na usvajanje tog zakona u francuskoj Narodnoj skupštini Ankara je oštro reagirala, između ostalog privremenim povlačanjem svog ambasadora iz Pariza i otkazivanjem niza političkih, ekonomskih i diplomatskih susreta. Turska odbacuje termin genocid, mada priznaje da su u Anatoliji između 1915. i 1917. godine počinjeni masakri u kojima je stradalo 500.000 Armenaca. Armenci, međutim, tvrde da je bilo milijun i pol žrtava.

Zagovornici i protivnici

Francuska javnost je podijeljena: i u ljevici i desnici ima i pristalica i protivnika oportunosti zakona o kažnjivosti negiranja genocida. Prijedlog zakona podržao je predsjednik Nicolas Sarkozy, ali je zato optužen da time želi da se na predsjedničkim izborima za tri mjeseca domogne pola milijuna glasova francuskih građana armenskog podrijetla, potomaka žrtava genocida koji su u Francuskoj našli utočište.

Rezervu izražavaju izrazili su i članovi Sarkozijeve političke formacije, na primjer sâm ministar vanjskih poslova Alain Juppé. S druge strane, donošenje zakona podržava najljući Sarkozyjev protivnik na proljetnim predsjedničkim izborima, kandidat Partije socijalista François Hollande.

Među protivnicima usvajanja ovog zakona je Robert Badinter, koji je bio predsjednik Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, poznate kao Badinterova komisija. On, umjesto usvajanja zakona koji se odnose na genocid, predlaže da UNESCO, na prijedlog Francuske, osnuje međunarodnu komisiju renomiranih povjesničara, kojima će biti otvorene sve svjetske arhive, kako bi utvrdili činjenice o genocidima. Njihovi zaključci bili bi ponuđeni na usvajanje zemljama u kojima su genocidi počinjeni.

A genocid u Srebrenicici?

S tim u vezi nametnulo se u javnoj debati u Francuskoj i pitanje genocida u Srebrenici, koji je utvrdio i priznao ne samo Haški sud, nego i Međunarodni sud pravde, najviše pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda. Ukazujući na te činjenice, francuski publicist Jean-François Daoulas smatra da za genocid treba osuđivati režime, a ne zemlje i narode, i postavlja pitanje zašto Francuska, čija su 73 vojnika poginula u sastavu Međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, nikad nije označila režim Slobodana Miloševića krivim za genocid u Srebrenici.

U samoj Bosni i Hercegovini o toj temi čuo se samo jedan komentar. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predložiti da i Bosna i Hercegovina, poput Francuske, usvoji zakon o kažnjivosti negiranja genocida - nad Armencima u Turskoj. Njegovu izjavu prenijeli su, uz odobravanje, svi armenski portali. Ipak, jedan novinar je postavio pitanje: A Srebrenica? "Taj pogrom nije bio genocid", odgovorio je predsjednik Republike Srpske. "Gospodin Dodik ne zna", prokomentirao je armenski novinar, "da pogrom, po definiciji Međunarodnog suda pravde, nije ništa drugo nego genocid."

Autor: Dževad Sabljaković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 23.01.12. 18:35

Zna dobro srbofasista Mile da bi njegovo priznavanje genocida bilo i put u rastur genocidne tvorevine, r. shumske, kojom on vlada...a i mentori iz BG to ne smiju dozvoliti, jer se veliosrpski projekat nastavlja drugim sredstvima... a sto se Francuske tice, nas Bosance njihovo ponasanje spram BiH ne iznenadjuje...nagledali smo se njihovih kukavickih generala tokom agresije na BiH i RH.


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 24.01.12. 00:18

Sandzo vama Srbima muslimanske vere mislim da je bolje da budete dobri sa Srbima jer vaši mentori SAD polako ali sigurno pucaju pa kada dodje naše vreme mi ćemo ceniti vašu solidarnost ,inače sam ratovao kao dobrovoljac u rejonu Foče a ti znaš kako je tamo obavljen zadatak i šta je bili na komovima prema Crnoj Gori to je bilo jer nas niste slušali ,zato balija Srbi jedva čekaju ponovo samo pogledajte krivo Republiku Srpsku na stotine hiljada nas će doći pa će mo zaigradu kolo ,92 u foči ste super igrali naučili ste kolo,balija ovde je sve podmazano samo čeka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika