Objavljeno u Nacionalu br. 845, 2012-01-24

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Tko će penzioneru Šeksu platiti gemišt?

'Nisam glup da uzmem manju penziju pa da za pet godina čekam da mi netko plati gemišt', kaže Kajin kojeg potpuno razumijemo u ime g. Vladimira Šeksa kojemu bi takvo čekanje puno teže palo

IN MEDIAS RES
Srijeda, HRT 1, 20.05 kaktus

Usprkos neadekvatnom voditelju Petru Vlahovu i općoj negledljivosti svega dosad prikazanog, evo nam još jedne emisije za koju novi glavni urednik Bruno Kovačević tvrdi da je dio najnovije HRT-ove renesanse: ima izuzetno visoku gledanost (u prijevodu: tu negdje oko 0,2 %). U izuzetno gledanoj emisiji tandema Kovačević-Vlahov najizuzetnije je bilo zaklinjanje naših jednodnevnih penzionera, g. Kajina i Šeksa, u vlastito poštenje i izuzetne zasluge za narod. Sve što su rekli u drugim emisijama ponovili su i ovdje, jer šteta je propustiti prigodicu kad pred sobom imaš zahvalnog slušatelja-voditelja, adekvatnog Vlahova. Jednodnevni poštenjak i dični narodni sin Damir Kajin izjavio mu je kako je uzeo najveću moguću penziju ne da preduhitri zakon kojim će ona biti ukinuta, nego da se spasi siromaštva. Nisam glup da uzmem manju penziju pa da za pet godina čekam da mi netko plati gemišt. Pretpostavili smo da to govori iz samilosti prema g. Vladimiru Šeksu kojemu bi takvo čekanje puno teže palo.


'HRABRO SRCE'
Četvrtak, HRT 1, 21.25 kaktus

Opet su prije filma nenajavljeno govorili neki ljudi. Sad je ova slaboumna ideja još pomnije razrađena, što znači da je njen zakoniti otac, glavni urednik hrvatske Glupovizije g. Bruno Kovačević, inače sportski novinar. Između izjava, netko se spremno i ponizno dosjetio, idu prizori iz filma: malo govori predivni voditelj Duško Ćurlić, predstavnik neobrazovanog hrvatskog puka, pa onda Mel Gibson siječe mačem neke engleske nesretnike, pa onda malo govori predstavnik ministarskog klana Ostojić (pazite sad dobro: Rajko), pa onda opet g. Gibson razgoni odvratne Engleze. Time se jako dobilo na dinamičnosti, tj. sve skupa postalo je daleko duhovitije, nego kad smo gledali gole izjave. Sad je pred nama pravi holivudski materijal, bumo rekli: trailer. Tamo su prizori iz filma montirani s izjavama glumaca, režisera i slične čeljadi koja je proizvela film. Kad bi netko neupućen banuo iz Hollywooda u našu dnevnu sobu i na našem televizoru ugledao Kovačevićevo remek-djelo, ispravno bi zaključio da su spiker Duško (Ćurlić) i naš orwellovski ministar zdravlja/veselja/radosti Rajko (Ostojić) glavni glumci "Hrabrog srca".

DNEVNIK
Nedjelja, Nova TV, 19.15 četiri vijenca

Baš kao i rezultate izbora za Sabor, Nova TV je prije HRT-a objavila i rezultate referenduma. Voditelji dnevnika Nove TV su u 19.50 h pozvali reportera Marina Dragičevića i upitali ga ne za junačko zdravlje, nego za rezultate. Marin Dragičević nas je uveo u Europu izjavom da će neslužbeni rezultati biti objavljeni u 20.00 sati, a da on ima "neslužbene neslužbene rezultate": 66% posto birača glasovalo je za. I gotova priča. Izgleda da na renesansnoj javnoj televiziji Bruna Michelangela Kovačevića još nema genija kojem bi palo na pamet nešto tako banalno poput ambicije da se bude prvi u objavljivanju neke vijesti, pa makar ona bila najbezveznija. Predlažemo, jer želimo pomoći Michelangelu i suradnicima, da prestanu uvažavati Jadranku Kosor kao "šeficu oporbe", jer gospođa je donedavno bila šefica zločinačke organizacije koju će se istraživati i kojoj će se suditi. A tada će se televizija itekako gledati.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30 četiri kaktusa

Novine, novosti, novinarstvo i sve što je novo, npr. vijest, sve je to još kilometrima daleko od Rvacke TV. Deset minuta nakon rezultata koje je objavila Nova TV, evo, nama novinarstva u nedužnom liku novinarke Munižabe kojoj su naredili da stoji pred nekim gospodinom iz državnih službi i da ga u ime javne TV moli da joj objavi neku zvizdariju. Dotični gospodin Hrvatin je na jednoj ruci držao raskriljeno prijenosno računalo nepoznatog proizvođača i pravio se da drugom rukom nešto tipka. Umjesto da se malo nagne prema tipu koji misli da je informacija moć i da mu izbije kompjutor iz ruke ili bar da kaže da je pročitala ono što on skriva, gđa Munižaba ga je preklinjala da objavi ono što je u tom trenutku već bilo svima poznato. Umjesto da nas gnjavi s općepoznatih 66% za, renesansna HRT bolje bi učinila da nam je otkrila tajnu zapaha iz jednog te istog cvjetnog kaputića u kojem je gđa Pusić hodala gradom i televizijama od ranog jutra do kasne noći ili da nam se jednostavno kaže da sva ona odijela g. Josipovića izgledaju kao da ih šije Zrinka Vrabec Mojzeš.

RUKOMET: HRVATSKA - ŠPANJOLSKA
Nedjelja, HRT 2, 20.05 vijenac

Čak i sportski reporter Drago Ćosić večeras je bio bolji izbor od Prvog programa renesansne HRT, na kojem se prikazivalo nešto strašno, pod mističnim naslovom "Referendumska noć", zapravo noć dugih naklapanja kojekakvih anonimusa o nečem krajnje očitom, predvidljivom i dosadnom: zašto su Hrvati glasovali za EU (zato da im bude bolje). Reporter Ćosić, s onim svojim glasom ludog propovjednika, nikad se nije posve prepuštao zbivanjima. Imao je neku svoju ozbiljnu rezervu čak i kad su hrvatski rukometaši vodili cijelo prvo poluvrijeme, svih trideset minuta. Početkom drugog poluvremena, kad je Hrvatska gubila jer je u igru ušao Ivano Balić i hladnokrvno počeo uspavljivati suigrače, g. Ćosić bi se iskreno obradovao tek dva-tri puta, kad su zapucali i zabili neki mladići od kojih se to već dugo očekivalo.


Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika