Objavljeno u Nacionalu br. 845, 2012-01-24

Autor: Sandra Bartolović

Novi parlamentarizam

'Škopljenje' oporbe

SDP-ovci u Saboru zabranjuju zastupnicima HDZ-a da govore i postavljaju pitanja

PhotomotagePhotomotagePrvo saborsko aktualno prijepodne nove vlade obilježio je ispad premijera Zorana Milanovića koji se obrušio na šeficu oporbenog HDZ-a Jadranku Kosor zbog njihove zastupnice Sunčane Glavak koja je ustvrdila da je moral u SDP-u na najnižoj razini, jer se i dalje pozivaju na čast i poštenje, iako je s njihove liste u Sabor ušao načelnik Goričana Mario Mohorić, pred kojim je suđenje zbog povrede službene dužnosti. Nakon te opaske Milanović je prišao Kosor i oštro je upozorio da joj je "to zadnji put i da se to više nije ponovilo", dodajući da se "nisu tako dogovorili", iako Kosor nije bilo jasno o kakvom dogovoru premijer to govori. Novinarima je Milanović kasnije priznao da joj je prigovorio jer misli da to nije dobro.

Da Milanovićev eksces nije slučajan, nego ilustracija toga kako nova vlast zamišlja demokratičnost i slobodu govora u Saboru, pokazuje identičan incident samo dan kasnije. U raspravi o EU, HDZ-ovac Josip Salapić podsjetio je da je njegova stranka imala težak put jer je sa svih strana doživljavala opstrukcije. Tako je kazao da je predsjednik Ivo Josipović još kao zastupnik glasao protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom te da je s dužnosti predsjednika poručio da Vlada treba podnijeti ostavku ako u lipnju ne završi pregovore, a potom i da završetak pregovora u lipnju ne bi bio neki osobit uspjeh.

Uz to, Salapić je dodao da je SDP u ključnim trenucima za pregovore s EU izlazio iz sabornice i opstruirao zakonodavni proces nužan za zaključenje pregovora. Spominjanje SDP-a i predsjednika Josipovića u negativnom kontekstu u vezi s pregovaračkim procesom, do te je mjere iziritiralo zastupnika SDP-a Gvozdena Srećka Flegu da je po uzoru na svog šefa došao do stola Jadranke Kosor i "oprao" je. Neugodnim tonom, tvrde HDZ-ovci, obratio se njihovoj šefici, pitajući "što to Salapić sebi dopušta, odakle mu pravo tako govoriti", također poručujući "da se takvi istupi više ne događaju".

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
28/3/11

danac, 24.01.12. 08:17

ovakvi vama trebaju vladati.sada nastupa crvena demokracija,a hrvati nista bolje i ne zasluzuju


registracija
26/1/08

Rampa, 24.01.12. 09:42

Nisam pristalica ovakve demokracije, ali dosta je bilo i 16 godina crne demokracije, neka sad malo i crni osjete kako je kad nisi više Bog i batina za sve i kad te crveni "peru"!!


registracija
24/7/11

mrvek, 24.01.12. 12:54

ne branim vladajuće ali mislim da je današnja oporba dovoljno govorila zadnjih osam godina. Što to oni pametno imaju za reći? Da sam na njihzovom mjestu pokrio bih se ušima i šutio.


registracija
24/7/11

mrvek, 24.01.12. 12:55

Danac, popapaj mi govno. Jebo te krivousti glupak!!!


registracija
12/1/11

siziff, 24.01.12. 20:48

Nije vredno komentara!

Kao da su ovi bolji i pametniji od predhodnih??


registracija
26/1/08

Rampa, 26.01.12. 08:47

@siziff
Možda nisu niti bolji niti pametniji, ali samo neka su malo pošteniji od Jacinih, to će mi biti i više nego dovoljno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika