Objavljeno u Nacionalu br. 845, 2012-01-24

Autor: Marko Biočina

Milijunske pronevjere

USKOK 'oživio' slučaj Ina

USKOK istražuje jesu li Tomislav Dragičević i suradnici namjerno u Ini kupovali skuplju naftu

Tomislav Dragičević vjerojatno će opet morati razgovarati s USKOK-om ; Photo: Jurica Galoić/PIXSELLTomislav Dragičević vjerojatno će opet morati razgovarati s USKOK-om ; Photo: Jurica Galoić/PIXSELLZahvaljujući novootkrivenom, dosad nepoznatom dokumentu, napokon bi mogao biti riješen osam godina star slučaj milijunskih pronevjera pri nabavi nafte u državnoj naftnoj kompaniji Ini. Riječ je o kaznenoj prijavi podnesenoj u travnju 2003. godine protiv tadašnjeg čelnog čovjeka kompanije Tomislava Dragičevića i nekoliko njegovih bliskih suradnika zbog optužbi da su nelegalno, favorizirajući dvije strane tvrtke za trgovinu sirovom naftom, Inu oštetili za 9,4 milijuna dolara. Kako doznaje Nacional iz izvora bliskih USKOK-u, ta je prijava nakon godina neaktivnosti ponovno aktivirana jer su istražitelji došli u posjed dosad nepoznatog rješenja Inine interne revizije u kojem se zaključuje da je zbog nepravilnosti u nabavi nafte Ina uistinu oštećena, doduše ne za 9,4, već za nešto više od tri milijuna dolara. Cijeli skandal seže u posljednje dvije godine mandata trećesiječanjske vlade Ivice Račana, a Dragičević i ostali bili su optuženi da su ustrojili sustav nabave nafte na takav način da su dvije tvrtke - francuski ELF Trading i kineski Sinochem - bile povlaštene u odnosu na konkurenciju te na taj način u potpunosti preuzele kontrolu nad opskrbom Ine sirovom naftom.

U tom procesu, tvrdilo se u prijavi, kroz cijeli niz manipulacija tadašnji Inin izvršni direktor za rafinerije Željko Vrbanović i direktor Sektora za dobavu nafte i logistiku Milovan Buchberger birali su za Inu nepovoljnije ponude za kupovinu nafte, a uvijek od ELF Tradinga i Sinochema, dok je Dragičević s cijelom praksom bio upoznat, ali nije učinio ništa da je spriječi. Kao jedan od ključnih dokaza optužbi, USKOK je uz prijavu 2003. zaprimio i kompleksnu studiju "Analiza smanjenja dobavljača sirove nafte" koju je izradila poznata britanska neovisna analitičarka Meg Annesley, inače s višegodišnjim iskustvom rada u nizu velikih svjetskih naftnih kompanija. Ona je, analizirajući Ininu nabavu nafte, utvrdila da je 2002. i 2003. došlo do neprirodne konsolidacije Ininih dobavljača nafte. Pojednostavljeno rečeno, umjesto od 11 tvrtki kao 2001., već sljedeće godine Ina je naftu nabavljala samo od pet tvrtki, a pritom je čak 87 posto količine otpadalo samo na ELF Trading i Sinochem. U 2003. se situacija još pogoršala, pa je u prva tri mjeseca Ina naftu kupovala samo od ELF Tradinga. Iako je kaznena prijava bila poprilično čvrsto argumentirana, nedugo nakon što je USKOK započeo provjeravati navode iz nje, došlo je od smjene vlasti. Nova HDZ-ova vlada nije pokazala naročitu želju da krene u raščišćavanje spornih pojedinosti u Ininu poslovanju, možda i zbog želje da se održe dobri odnosi s Dragičevićevim političkim zaštitnikom, tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Je li cijeli slučaj zataškan, zasad se može samo nagađati, no indikativno je da se tek sad u javnosti pojavljuje službeno rješenje Inine službe interne revizije, koja je provedena na traženje tadašnjeg Nadzornog odbora. Punih osam godina to rješenje, iznimno inkriminirajuće za Dragičevića i njegove suradnike, bilo je faktički skriveno od javnosti i USKOK-a, a njegova autora Matu Veselića, nakon što je napisao revizijsko izvješće, Uprava kompanije na čelu s Dragičevićem smijenila je s pozicije direktora Sektora za internu kontrolu i reviziju te je bio prisiljen napustiti kompaniju. Kako je USKOK nedavno iz nepoznatog izvora dobio u posjed to rješenje, može se očekivati da će i istraga biti vrlo skoro ponovno otvorena. Sudeći prema zaključku Veselićeve revizije, prvi bi se na udaru istrage mogli naći Vrbanović i Buchberger, no o svojoj ulozi u cijelom slučaju morat će se izjasniti i Dragičević. Njegov problem je u tome što neće moći tvrditi da nije znao za nepravilnosti zato što ga je s problemima još 8. travnja 2003. u pismu upoznao tadašnji direktor Inine londonske podružnice Nikola Ugarković. Ipak, Dragičević je to pismo zanemario, a njegova autora uskoro nakon toga poslao u mirovinu. Novi početak USKOK-ove istrage o manipulacijama s nabavom nafte u Ini vremenski koincidira i s istragom koja je započeta vezano za prvi krug privatizacije kompanije, odnosno za navodne nepravilnosti u vrednovanju Ininih nalazišta u Siriji u tom periodu.

U toj istrazi, koju je svojim inspekcijskim nadzorom inicirao bivši šef Hanfe Ante Samodol, Dragičević bi također uskoro trebao svjedočiti. Kako je tada operativno vodio kompaniju, istražitelji očekuju da posvjedoči o razvoju Ininih polja u Siriji i o tome tko je i kako raspolagao informacijama o golemim rezervama koje su tamo otkrivene. Također, moguće je i da će istražitelji s Dragičevićem razgovarati i o nekim drugim poslovima Ine iz tog vremena, koji su do danas obavijeni nejasnoćama, kao što je, primjerice, prodaja čuvenog polja Bijele noći u Sibiru, za koje Ina nikad nije dobila punu cijenu. Utoliko, ponovno otvaranje istrage protiv Dragičevića može se smatrati i početkom konačnog utvrđivanja pune istine o poslovanju Ine tijekom proteklog desetljeća.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.01.12. 00:49

Dragičević u mirovini.Kao savjetnik 170.000 Kn mjesečna primanja!?Bogami dobro se potkovao.Pitam se kojim to zaslugama?Ili je sve poznato ali se ne dira?Tko li štiti sve te tvorove kojih je u Hrvatskoj toliko da ih možemo izvoziti.Oni su čista inflacija koja će pojesti Hrvatsku do posljednje koštice.


registracija
18/6/09

Papar, 24.01.12. 07:45

Borbu protiv korupcije razoružala amnezija!

Prije godinu dana aktualno je bilo postupanje DORH-a pred Općinskim kaznenim sudom protiv bivšeg Ininog direktora, Mesićevog štićenika, Savkinog zeta, HNS-ovog kadra, Tomislava Dragičevića zbog utaje poreza i drugih davanja na način da je lažno prijavio prebivalište u mjestu s manjim prirezom.

Prema optužnici DORH-a državu je tako oštetio za 650.000 kuna.

Dragičevića brani odvjetnik Čedo Prodanović (kao i Mesića i Sanadera), a kojeg medji spominju kao mogućeg nasljednika Bajića. Navodno su takve trenutne SDP-ove križaljke .

Općinski kazneni sud u Zagrebu u pravilu ročišta saziva jednom mjesečno. Ovima protiv Dragičevića gubi se svaki trag u medijima 27. travnja 2011. godine .

Podizanje optužnice je uslijedilo nakon istrage, a u postupku je Dragičević već iznio svoju obranu. Prema logici postupka do sada smo trebali imati presudu ili nastaviti izvođenje dokaza.

Gdje je zapelo?

Ovo nije usamljeni slučaj. Još poznatiji od ovog je "Bankomat". Podizanje optužnice protiv Josipa Protege zbog pljačke Hrvatske poštanske banke.

Županijski sud je odbacio optužnicu i uputio USKOK na doradu optužnice jer je nerazumljiva, a USKOK nije napisao novu.

Što USKOK je toliko glup pa ne zna izmijeniti optužnicu? Ili je naknadno shvatio da nije niti bilo pljačke?

Gdje je zapelo?

I gdje će sve zapinjati, ako je na ovome zapelo?

I tko brani Protegu?

Čedo Prodanović!

http://pollitika.com/borbu-protiv-korupcije-razoruzala-amnezija


registracija
20/4/11

BivsiYU, 24.01.12. 08:13

Ima još Dragičevića, nije jedini. Evropa i Zapad im tolerišu. Neki imaju na desetine miliona eura, a bili su ispod prosjeka. Sve ih treba na Sudove poslati, oduzeti nezakonito stečenu imovinu i ukinuti im mirovine.


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.01.12. 09:42

S Dragičevićem treba napokon krenuti u obračun s Mesićevom hobotnicom. Jedan je od još netaknutih bivših jačih političara.

Zašto je Sanader u zatvoru a Mesić na slobodi?


registracija
31/1/10

STTony, 24.01.12. 10:14

Papar bravo, takve stvari treba stalno iznositi u javnost.


registracija
11/1/10

fluid, 24.01.12. 11:02

Pogledajte to "nevino gotovo dječako lice" nazovi-gospodina Dragičevića! A ispod tog lika,naokorjeliji lakomi kriminalac bijeloga ovratnika ! Uzor svim poilitičarima kako u Hrvatskoj tako i šire. A zakoni na godišnjem odmoru na Marsu !Zajedno sa svim institucijama vlasti.Vlastodršci su tu ali kao da i nisu.Pojas-500 Kn.Odmah na licu mjesta.Sijalica neispravna-300 Kn -na licu mjesta.Itd.i td."Kriminal do neba",šta je to i gdje ?Kako otrcano a kako funkcionira.A zakona nigdje ni za lijek.Osim na cestama i u prisilnim otimačinama-naplatama dugova.Tako se narod disciplinira da nebi sebi uzeo previše prava na propitkivanja.


registracija
5/5/10

katlin, 24.01.12. 12:24

Mato Veselić nije smjenjen s mjesta direktora Sektora interne revizije 2001. godine i morao napustiti INu već je marljivo na tom mjestu radio do ljeta 2009. godine kada je otjeran zajedno s 20-tak direktora koji nisu bili Mađaroni.
Zato je smiješno da je neki njegov papir star 10 godina tek sada isplivao, osim ako ga je Linić kao tadašnji šef NO sad izvadio? Što je NO tada po primitku tog izvješća učinio? Obzirom da je Linić zataškao aferu koju je pokrenula Balanovićka, gdje se ne prijevozu goriva kralo kao i na kupnji, očito se Dargičeviću pakira jer sad su na vlasti igrači koji nisu godinama bili na zajedničkim jaslama


registracija
12/12/10

Klarens, 24.01.12. 20:37

INA = KPJ
.......................
??????????????
??????????????
??????????????
...........................
Malo si razmislite
............................
S obzirom da nitko
..............................
I ovak i onak
.................................
Ne radi
.............................
Vremena imate !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika