24.01.2012. / 11:18

Autor: Deutsche Welle

S. Drakulić: Navikavanje na okus trave

"Kada nacionalizam odjednom postane moda, možemo biti sigurni kako se bliže izbori, svejedno da li u Srbiji, Belgiji, Mađarskoj ili Hrvatskoj", piše u Süddeutsche Zeitungu Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić (Wikipedia)Slavenka Drakulić (Wikipedia)Münchenski dnevni list Süddeutsche Zeitung je u rubrici 'pogled izvana' objavio tekst Slavenke Drakulić, hrvatske književnice i novinarke, pod naslovom 'Okus trave - dok se Hrvatska kreće putem za Europsku uniju, Srbija se sama izolira'. Tekst počinje objašnjenjem izraza 'jesti travu' koji je popularizirao bivši albanski diktator Enver Hodža. "Ako treba, jest ćemo travu", rekao je jednom prilikom. Izraz se odnosi na politički prkos, inzistiranje režima na vlastitom političkom kursu po cijenu izolacije i žrtvovanja životnog standarda svojih građana. "Srbija kao da se upravo navikava na okus trave", piše autorica podsjećajući na nedavnu izjavu predsjednika Borisa Tadića kako 'Srbija nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu'. "Nade koje je Zapad u njega polagao, on je iznevjerio. Zapadu je očigledno okrenuo leđa. Pitanje je samo zašto".

"Kad nacionalizam odjednom postane moda, možemo biti sigurni kako se bliže izbori, svejedno da li u Srbiji, Belgiji, Mađarskoj ili Hrvatskoj. Čak se i u Hrvatskoj, gdje je u nedjelju dvije trećine birača glasovalo za pristup Europskoj uniji, konzervativni HDZ pred izbore u prosincu vratio starom, agresivnom nacionalizmu Tuđmanove ere koji je već desetljeće vrijedio kao passé. Rezultat referenduma veseli, ali nacionalizam na Balkanu još ni izdaleka nije pobijeđen. (...) Zbog tog bi nacionalističku retoriku u Srbiji trebalo ozbiljno shvatiti. Tamo je situacija drukčija nego u Hrvatskoj, gdje se nacionalistički tonovi mogu shvatiti kao posljednji očajnički trzaji poraženih protivnika Europe. U Srbiji se ove godine održavaju parlamentarni i predsjednički izbori, najnoviji zaokret predsjednika Tadića je rječit znak. Mnogi Srbi odbijaju priznavanje nezavisnosti Kosova. Ankete pokazuju dobar položaj ultranacionalista Tome Nikolića. Predsjednik Tadić reagira na trend u zemlji"

"Izgleda kako se u Srbiji u dogledno vrijeme stvari neće promijeniti nabolje. I više od toga, izgleda kako će nacionalizam eskalirati. Sporni status Kosova za Srbiju je razlog za dalje udaljavanje od Europske unije, dok za Bruxelles ne dolazi u obzir odustajanje od zahtjeva srpskog priznanja Kosova". Autorica postavlja pitanje hoće li Srbija ostati izolirana kao nekad Albanija, objašnjava kako Srbija ima dobre veze sa Rusijom i kako bi u slučaju izolacije mogla računati na određenu pomoć 'slavenske braće'. Do potpore ne bi došlo samo iz ruskog dobročinstva, već i zato što bi Moskva tako ojačala utjecaj u Srednjoj Evropi.

"Slovenija je već član EU, Hrvatska samo što to nije postala, Crna Gora će ubrzo početi pregovore o prijmu. Čak i Makedonija (...) ima bolje šanse za članstvo u Europskoj uniji od Srbije ukoliko Beograd i dalje ne bude spreman riješiti kosovski problem. I naposljetku Bosna i Hercegovina? Iako je kao država nezavisna, ona ne funkcionira. Jedan njezin dio, Republika Srpska, de facto je samostalna država. Bosna je u stvarnosti podijeljena zemlja i to po linijama nacionalnog razgraničenja, nju podržava i njome vlada, ono što zovemo međunarodnom zajednicom, konkretno njen visoki predstavnik.

Područje bivše Jugoslavije je i danas, toliko godina nakon završetku različitih ratova, potencijalno žarište nemira u Europi. S druge strane nacionalistička retorika, koja je u međuvremenu tamo počela, u službi uglavnom unutrašnjopolitičkim ciljevima i ni izdaleka nije tako neuporna kao što se čini. Slučaj Srbije dokazuje kako je Orwellova ideja novogovora i dalje sasvim realna. Takva je bila za vrijeme Tita, za vrijeme Miloševića i takva je, sve dok Boris Tadić kaže kako 'nikada' neće priznati nezavisnost Kosova, još uvijek... Nikad ne znači obavezno nikad", piše Slavenka Drakulić za Süddeutsche Zeitung.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 24.01.12. 15:55

Moram da priznam da su me ovakve izjave Slavneke Drakulic razocarale, jer je ona neko kga veoma postujem.
Kao prvo, Srbija se nije izolovala. S obzirom da sve sto se desava, imamo prilicno normalne odnose sa zapadnim zemljama.
Drugo, Kosovo je nasilno otrgnuto od Srbije od strane zapadnih zemalja i mislim da je sasvim normalno da nismo odusevljeni time, posebno sto se kosovskim Albancima sve daje i imaju podsrsku u svemu, a Srbima nista. Protiv sam nasilja, naravno, ali to ne podrazumeva da nasu radost i srecu time sto nam je odseceno 15% zemlje oteto. Nijedna zemlja to ne bi prihvatila, a posebno ne Hrvatska.
Trece, nijedna zemlja, a posebno ne Bruxelles ne insistiraju da priznavanju nezavisnog Kosova od strane Srbije, nego na saradnju u prakticnim stvarima bitnim za svakodnevni zivot gradjana. Molim Vas, gospodjo Drakulic, da mi citirate barem jednog vaznog evropskog zvanicnika koji insistira na diplomtaskom priznavanju nezavisnog Kosova.
Cetvrto, Nikolic, pa koliko mi on bio licno antipatican, nije ultranacionalista - pristup EU mu je u agendi i ima prilicno radovne sastanke sa ambasadorima zemalja EU u Srbiji. On se odvojio od ultranacionalista (SRS), koji sada predstavljaju beznacajnu politicku struju u Srbiji,
Peto, tvrdite da je "Tadic izneverio ocekivanja Zapada". Mozda ce Vas to sokirati, ali Tadic ima vecu odgovornost pred svojim gradjanima, nego pred Zapadom.

Zakljucak: vrlo manipulativan tekst koji je u upotpunjen Orvelovim citatima tamo gde im nije mesto. Ja ne mogu da poverujem da je neko poput Slavenke Drakulic mogao potpisati ovako nesto.


registracija
6/7/11

miropara, 24.01.12. 17:05

Nejasno je tko ovu gospođu prihvaća kao relevantnu političku analitičarku. Samo oni koji su se posvađali sa zdravim razumom.


registracija
20/8/10

McCoy, 24.01.12. 17:25

@VladSerbia
Slazem se. Jedini zvanicnik iz EU koji je neposredno trazio priznavanje Kosova od strane Srbije je Angela Merkel, a i to je bilo po principu ako prodje - prodje.
Medjutim vecina tekstova koji se ticu Balkana uopste a dolaze sa stranica Detsche Welle su uglavnom slicni ovom, manipulativni i delimicno argumentovani.


registracija
23/8/09

xaron, 24.01.12. 18:13

Slavenka pise SVE za lovu. Jucer je pisala protiv Hrvatske,sada protiv Srbije, sutra ce pisati I protiv Njemacke, ako joj to netko plati.


registracija
9/8/09

vinko12, 24.01.12. 18:30

ova knizevno-politicka krava koja vec dvadeset godina pase travu zbog zalosti za izgubljenom jugoslavijom (smrdoslavijom) pise gluposti po obicaju. Sada se uhvatile uhvatila Srbije da ju nacionalno unaprijedi.Tko tu spodobu cita i ozbiljno svaca??


registracija
12/12/10

Klarens, 24.01.12. 20:24

Tropapkari zalutali
........................................
Opet ste vu detelini
........................................
Sve ste pobrkali
.......................................
Kao i uvijek
......................................
Osovite se konachno
........................................
Na strazhnje noge !!!
......................................
U ovoj kazalishnoj predstavi
............................................
Sve se znalo
..........................................
Dugo , dugo
.........................................
PRIJE POCHETKA !!!
...............................................
Kao slijepa shtenad
............................................
I dalje lizhete
.............................................
Krivo dupe
...........................................
A sve je tako jednostavno
...........................................
Recept je uvijek isti
..............................................
Kad te guze
..............................................
Ne mrdaj
......................................
Jer samo im chinish
.....................................
Zadovoljstvo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika