25.01.2012. / 15:13

Autor: Hina

"Noć muzeja" 27. siječnja u sedamdesetak hrvatskih gradova

Sedma "Noć muzeja", kulturno-turistička manifestacija u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva (HMD), održat će se u petak 27. siječnja u više od 160 institucija u 74 gradova i mjesta u svim hrvatskih regijama, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Noć muzeja uvijek je dobro posjećena (Foto: Igor Šoban)Noć muzeja uvijek je dobro posjećena (Foto: Igor Šoban)Sedma "Noć muzeja", kulturno-turistička manifestacija u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva (HMD), održat će se u petak 27. siječnja u više od 160 institucija u 74 gradova i mjesta u svim hrvatskih regijama, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Uz stalne postave i aktualne izložbe, za koje je te noći, od 18 sati do jedan sat iza ponoći, ulaz besplatan, muzeji, galerije i arhivi organizirali su posebne programe i popratna događanja, od pedagoških radionica, predavanja, okruglih stolova do koncerata, filmskih projekcija, kazališnih predstava, prigodnih prodaja promotivnih materijala i druženja s umjetnicima i donatorima.

Od prvog izdanja 2005. sa šest zagrebačkih muzeja, "Noć muzeja" prerasla je u veliku nacionalnu manifestaciju, čija se kvaliteta svake godine sve više povećava, istaknula je Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica HMD-a. Ta manifestacija pravo je zajedništvo u kojemu ravnopravno sudjeluju muzeji kao nositelji programa, osnivači muzeja koji ih financiraju i publika, dodala je.

Napomenuvši kako su većina posjetitelja mladi, Vesna Jurić Bulatović, voditeljica marketinga "Noći muzeja", rekla je kako je nedavna anketa na Facebooku pokazala da za 80 posto ispitanika glavni razlog za odlazak na "Noć muzeja" nije besplatan ulaz, nego doživljaj i atraktivni programi.

Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Starog Grada na Hvaru, istaknuo je značaj te manifestacije za muzeje koji djeluju u manjim gradovima, a koji na taj dan, u zimskom periodu kada nisu orijentirani samo na turiste, lokalnom stanovnicima mogu predstaviti svoj rad.

Etnografski muzej u Zagrebu bavit će se karnevalima, Hrvatski muzej arhitekture imat će filmski maraton o švicarskoj arhitekturi, u knjižnici HAZU izložit će se knjige o plesu i održati mala plesna radionica, a Hrvatski prirodoslovni muzej će s profesorom Baltazarom imati programe za djecu.

Lovački muzej predstavit će novu zbirku dermopreparata divljači, zvijeri i gmazova iz Afrike, Azije i Amerike, Muzej grada Zagreba dio programa posvetit će Jimu Morrisonu, Muzej suvremene umjetnosti socijalizmu i grupi Gorgona, dok će Muzej za umjetnost i obrt svoje programe organizirati u suradnji s učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Muzej otoka Brača priredit će večer u sklopu koje će pokušati odgovoriti na pitanje jesu li Bračani zaista škrti, Muzej grada Crikvenice organizira kviz znanja, Dvor Veliki Tabor kostimirano stručno vodstvo kroz dvorac, a dubrovački Arheološki muzej pokazat će lijevanje zvona i predstaviti enciklopediju iz 18. stoljeća na tu temu.

U Muzeju Like Gospić otvorit će se izložba "Marijan Matijević - najjači čovjek na svijetu", Etnološka zbirka Veli Iž organizira razgovor o približavanju tradicijske kulture mladima, Javna ustanova Spomen područje Jasenovac obilježit će Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, koji se na taj dan, a Zvjezdano nebo Mosor organizira promatranje neba teleskopom.

Muzej grada Trogira imat će predavanja na temu prehrane u tom gradu, uključivši i natjecanje u prženju fritula, Gradski muzej Vukovar pokrenut će formiranje novih zbirki koje dokumentiraju noviju povijest toga grada, zadarski Arheološki muzej bavit će se glagoljicom, a Muzej antičkog stakla, uz koncert klasične glazbe, i radionicu puhanja stakla.

U Zagrebu će muzejske programe pratiti i događanja na otvorenom, koncerti, performansi, ugostiteljska ponuda, ZET-ovi autobusi prevozit će građane do gornjogradskih muzeja i Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu, a Radio Sljeme imat će izravan prijenos s ulica grada.

Vezane vijesti

Rekordnih 320 tisuća posjetitelja na Noći muzeja

Rekordnih 320 tisuća posjetitelja na Noći muzeja

Podatak o rekordnih 325.000 posjetitelja Noći muzeja 2012 pokazuje da je Hrvatsko muzejsko društvo, u suradnji s muzejskim institucijama i ovaj put… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika