25.01.2012. / 14:00

Autor: Deutsche Welle

U Davosu dovoljno tema i snijega

Davos će sljedećih dana ponovno biti mjesto na kojem se sastaje politička i gospodarska elita. Uz 1.600 vrhunskih menadžera tu će se okupiti i 40 šefova država i vlada. Po prvi put su dopušteni i organizirani prosvjedi.

Svjetski čelnici okupit će se u DavosuSvjetski čelnici okupit će se u DavosuS teškoćom se ralica probija kroz snijegom zatrpane ulice oko Kongresnog centra u Davosu. Obavljaju se zadnje pripreme za otprilike 3.000 sudionika koji će ove godine doći na Svjetski gospodarski forum. Od 1968. u ovom švicarskom gradiću nije bilo ovako puno snijega kao prošlog tjedna - a snijeg ne prestaje padati. Koliko god se švicarski domaćini trudili, ulice i putovi nikako da se potpuno očiste.

Izvanredno stanje

U gradu od 13.000 stanovnika koji se reklamira sloganom "najviše smješteni grad u Europi", vlada izvanredno stanje. Snage sigurnosti blokirale su ulice i putove, a autobusi javnog prijevoza moraju voziti okolnim putovima. "Onaj tko sad traži električara, neće ga dobiti", objašnjava Hansruedi Bertschinger. "Svi moraju čekati da završi Svjetski gospodarski forum, jer on ima prednost", kaže ovaj pedesetpetogodišnjak koji izdaje apartmane za odmor. Potražnja je velika. Tijekom gospodarskog foruma on bi svaki apartman mogao izdati tri ili četiri puta. I cjene su u skladu s time. Jednostavno uređen apartman s dvije spavaće sobe stoji 7.000 švicarskih franaka - oko 5.400 eura. I to je još stvarno povoljno. Neke planinske kolibe izdaju se za 100.000 franaka (77.000 eura) na tjedan. Najmanji mogući broj noćenja je pet, na jedan dan ne može se ništa naći. Hotelske su sobe već mjesecima unaprijed rezervirane. Stanovnici Davosa profitiraju od Gospodarskog foruma i samo rijetki nezadovoljno mrmljaju kad u autu moraju stajati u gužvi ili kada put do njihovog omiljenog kafića bude proglašen sigurnosnom zonom.

Premijera za kritičare

"Velika transformacija - oblikovanje novih modela" - to je tema ovogodišnjeg Foruma. Klaus Schwab, koji je 1971. utemeljio ovaj susret i koji je i dalje njegov predsjednik, o dužničkoj krizi i opasnom stanju u kojem se našlo svjetsko gospodarstvo govori kao o "globalnom burnout-sindromu". S tim u vezi u Davosu bi se ove godine trebalo raspravljati i o alternativama anglosaksonski prožetom kapitalizmu. To je dovelo i do jedne novine u povijesti ovog foruma. Pokret Okupiraj (Occupy) smije u Davosu podići jedan iglu i njegovi pripadnici namjeravaju privući pažnju na svoje kritike vladajućeg sustava.

Tema ima dovoljno

S velikom se pozornošću očekuje pozdravni govor njemačke savezne kancelarke Angele Merkel, koji će ona održati večeras (25.01). Njemačko se gospodarstvo čini uspješnim unatoč ili baš zbog toga što se nije previše zaduživalo. Druge su se zemlje zalagale za rast uz pomoć dodatnog priliva novca i sad se suočavaju s katastrofom. Svejedno, na njemački se model gleda samo s poštovanjem ali ne i sa simpatijama. Jer, upitno je, je li ovakav model primjenjiv i kod drugih zemalja. Možda je izlaz ipak u dodatnom financiranju konjunkturnih programa, što znači i novom zaduživanju? U svakom slučaju, za raspravu ima puno materijala. U jednom jednostavnom restoranu u Davosu već je zamijećen George Soros, milijarder koji je svojedobno svojim financijskim špekulacijama doveo do propasti britanske funte. Uoči samog početka Foruma, on je u srijedu (25.1.) pozvao sudionike na ručak pri čemu nudi svoje procjene eurokrize. No u svakom slučaju, prvo se mora počistiti snijeg da bi sudionici u Davos uopće uspjeli stići.

Autorica: Manuela Kasper-Claridge/ S. Kobešćak

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika