Objavljeno u Nacionalu br. 435, 2004-03-16

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Pjevač Mikulić na pašnjacima slave

...

Ivan StarčevićIvan StarčevićSPLIT: MORE
Srijeda, HRT 1, 18.45
Vijenac

Dubrovački HRT-ov dopisnik Vedran Benić dočepao se u Vela Luki na Korčuli veslača Perice Vlašića, gospodina koji je prije pedeset godina bio prvak Europe i pobjednik (osvajač kraljičina pehara) prestižne regate u Henleyju. Reportaža je odrađena u patetičnom tonu koji priliči veslanju na HRT-u, tj. na televiziji koja velikog Vlašića, sportaša zvjezdanog prezimena i isto takve karijere, ima zabilježenog samo u jednom svojem pradavnom materijalu. Ovo je drugi, a treći će, ako tog tužnog dana u dalekoj budućnosti ne umre neki rvacki političar, biti in memoriam.

VIJESTI
Četvrtak, HRT 1, 12.00
Kaktus

Željko Vela je, odlukom mudrog rukovodstva zadržan u Madridu, ne zato što je dobro prenosio jučerašnju utakmicu Lige prvaka, nego zato jer je došlo do terorističkog napada na željezničkoj stanici koju naš kozmopolit Vela danas zove «aroća». Kako li se samo on brzo srodio s lokalitetima, nema veze što se taj kolodvor tako ne zove i što će Vela njegovo ime sutradan pravilno izgovarati nebrojeno puta, tek toliko da spere okus greškice . Kao što rekosmo, nema veze, jer diletantska branša kojoj stidnim dlakama oko usta obrasli Vela pripada, svugdje se odmah srodi s glavnim stvarima. To su oni hrvatski kozmopoliti i sportski novinari koji za englesku prvu nogometnu ligu kažu «premijer liga», za talijansku «serija A», a za svaki nogometni stadion po bijelome svijetu oni znaju kako se zove i onda nas time dave. Voditelj i urednik vijesti, g. Siniša Kovačić, prošloga je tjedna, kao prva lokalna žrtva kolege Vele i ostalih kolega, čitao «premijerna liga», kao da smo u kazalištu, a ne u engleskom nogometu.
Siniša Kovačić se i danas oglasio ljupkom riječju «razočarenje» koju je navečer, u vrlo svojoj emisiji «Meridijan 16», ponovila Iva Gačić najavljujući razgovor s Tončijem Vrdoljakom. «Razočarenje» naših totalno neobrazovanih voditelja steklo je na Rvackoj televiziji status svetinje, koji na uvijek revolucionarnoj Novoj TV imaju «militaristi», tj. «palestinski militanti» koje svaki pravi novinar mora zvati «palestinski militaristi», inače mu slijedi otkaz.
Tako je to s Hrvatima, pa i onim najvećima, recimo generalom Čermakom koji se pred haškim sudom ponio kao tipični Hrvat i sportski novinar. Umjesto da se zadrži samo na «nisam kriv» odnosu prema optužnici, on se susretljivo oglasio i dodatkom «no gilti», iako se kaže «not gilti» (not guilty), ali čemu sekiracija kad je g. Čermak u Nizozemskoj zbog navodnih ratnih zločina protiv ljudi, a ne očitih prema jeziku.

24 SATA
Četvrtak, Nova TV, 19.00
Dva kaktusa

Voditelj Petar Pelinkovac pokušao je nečim smislenim uzvratiti na vijest o novom zajedničkom filmu Nicole Kidman i Jenifer Lopez. Kako je uz njega sjedila još i Jelena Buljan, a tri sata kasnije iste večeri, jučer snimljena Đurđa Adlešić, on se toliko smeo da je vrlo ležerno, jer tv voditeljima je samopouzdanje sve, propentao «uzme li se u obzir na to da», što je bilo ništa prema njegovom čitanju skijaških rezultata postignutih u «Sertijeru». To je onaj svima znani talijanski Sestriere, ali g. voditelj dviju emisija već je postao tolika veličina da povremeno malo pucanje po svim šavovima ne može škoditi više od već počinjene štete koja se zove «Petar Vlahov na Novoj TV».

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
Vijenac

Novinar Josip Šarić u avionu za Haag, general Čermak priča tonom i načinom jednostavnog dobričine, pa onda o svojim razlozima odlaska u Haag priča general Markač, ali to čini toliko patetično da nikoga ne bi iznenadilo da mu je Čermak rekao «daj, Markač, ne seri». I onako živa atmosfera u avionu, s pošalicama raznoraznim, time bi dodatno dobila na živosti, pa bi se možda zapjevala i pokoja pjesma, raščerečilo bi se pohano pilešce i otvorila koja boca domaće rakije. Ništa se od toga nije dogodilo, ali kao da jest, jer Rvacka televizija tretirala je događaj baš tako kao da će se sve to dogoditi, jer mi Hrvati veseli smo ljudi i volimo odlaziti na sud koji obožava odrezati po koje desetljeće robije.
Kod kuće je ostao vijencem jednim ovjenčan novinar Milan Pavić, više tisuća proizvoda, soja skuplja dvadeset do trideset tisuća kuna, prošle godine uvezli 70 tona soje, u petogodišnjem poslovanju nisu Neda Brajdić, direktorica «Brenntaga» za Hrvatsku Nakon svega što je iznijela, očito je da je uprava ,Perutnine, dopustila da se za hrvatske potrošače koriste manje kvalitetne sirovine»
Dvaput na dan, već više od dva mjeseca, Oštećeni stanovi u drugom redu, splitski «Pomgrad», nadzorni inženjer Josip Babeli, ne samo da ne će stati, nego će još jače bombardirati Zadar «u interesu Zadra i ove države», 320 kg eksploziva dnevno
Račan: aktualna je vlada povećala javnu potrošnju

MERIDIJAN 16
Četvrtak, HRT 1, 22.24
Vijenac

Tonči Vrdoljak i Iva Gačić sreli su se u njenom studiju, Vrdoljakovu odličnom filmu «Duga mračna noć» posvećen je prilog respektabilne dužine (najava, redateljeva biografija, izjave gledatelja, razgovor u studiju), a to što je gđa Gačić rekla da «film govori o idealima, ali i o razočarenjima» pozdravili smo kao dio novog jezičnog standarda HRT-a. Vrdoljakov je film proteklog vikenda u Zagrebu imao rasprodanu dvoranu, što će se i ubuduće događati, ma kako mi govorili o tome.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
Kaktus

Smjena direktora dviju zagrebačkih bolnica, koju revanšistički provodi HDZ-ov grobar Andrija Hebrang (sin pokojnog Andrije Hebranga) na Rvackoj uvijek susretljivoj televiziji tretira se neutralno i kratko, kao beznačajan dio dnevnog reda dviju sjednica nadzornih odbora KBC Rebro i bolnice Merkur. Nova TV istoga dana i o istoj materiji izvješćuje ne samo opširno i pošteno, nego i u svojem dnevnom komentaru ironizira Hebrangovu ambiciju da Hrvate operiraju samo politički podobni kirurzi.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Kaktus

U sklopu opsežnih kondicijskih priprema za razgovor s francuskim i našim genetičarom Miroslavom Radmanom gospon voditelj Stanković su si mogli četiri dana prije, u srijedu navečer, pogledati emisiju «Internacional» Gorana Rotima. U njoj se govori o bijednom financijskom položaju znanstvenika u Francuskoj danas, o njihovu štrajku i o praznim obećanjima vlade. Na iritantno suvišna pitanja uvijek istih studentica i studenata nekakvog novinarstva već smo se navikli kao na nešto neizlječivo, ali pozlaćeni odnosić naše drage javnosti prema g. Radmanu Stanković je mogao izbjeći samo da je učinio jednu stvar. Ubuduće neka je ne propušta, a ona se zove: gledati kolegu Gorana Rotima.

OD PET DO SEDAM
Nedjelja, HRT 1, 17.00
Vijenac

Skladatelj Alfi Jalta Jalta Kabiljo dobit će nagradu struke, tj. Porin za životno djelo, pa je zbog toga pričao i pratio se ne klaviru. Prva je počela pjevati voditeljica Trbović, pa onda malo i on, a za kraj pjesme pala je izjavica «vi pjevate bolje od većine tamo», upućena Danijeli i Dori. Alfi Kabiljo i gledatelji triju večeri izravnog prijenosa iz Opatije nikad nisu bili složniji: Danijela Trbović, kojoj je Kabiljo odmah ponudio angažman (napisat će joj pjesmu), stvarno pjeva bolje, a i ono što je g. Kabiljo rekao o jeziku tih pjesama
(«akcenti ne valjaju, toga nije bilo ni u komunizmu») mora biti na mjestu. Za razliku od pobjednika Dore, pjevača Ivana Mikulića koji je dan za danom uzalud obećavao da će sutra biti pametan, Kabiljo je pametan danas.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 23.15
Kaktus

Suradnja Željka Vele iz Madrida i Hrvatske televizije, koja se od četvrtka do danas odvijala u suptilnom skladu s politikom španjolske vlade, danas je doživjela malu promjenu, jer je španjolska vlada izgubila izbore. Zapravo, nikakve promjene nema, jer promijenila se samo vlada, a lojalnost hrvatskog sportskog novinara kao pojedinca i Rvacke televizije kao cjeline ostala je jednaka. Od prve proklamacije tadašnje vlade da je bombe podmetnula ETA, preko kontrabaskijski intoniranih materijala u svim HRT-ovim vijestima stiglo se daleko. Danas je pala desničarska vlada, ljevičari koji su došli na vlast odmah su obećali povlačenje španjolskih vojnika iz Iraka, pa novopečeni Bask Željko Vela može slobodno priopćiti da se optuživanje ETA-e bez dokaza «vladi vratilo kao bumerang». Naš Bask se iz Madrida vratio s korisnim suvenirom: kacigom protiv svakog bumeranga koji on sam baci.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika