26.01.2012. / 11:30

Autor: Nacional.hr

Najjeftinije cigarete skuplje za četiri kune do 2014. godine

"Uvažavajući preuzete obveze iz pristupnih pregovora, koje se odnose na daljnje usklađivanje nacionalnoga trošarinskog zakonodavstva u području harmoniziranih trošarina s pravnom stečevinom EU, Carinska uprava počela se pripremati za izradu novih propisa kako bi do dana pristupanja uskladila svoje trošarinsko zakonodavstvo", poručili su iz Carinske uprave

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPrema računici jedne duhanske multinacionalne tvrtke, u Hrvatskoj bi najjeftinija klasa cigareta od trenutačnih 15 kuna, trebala poskupjeti za približno četiri kune do 1. siječnja 2014. godine, piše Business.hr.

Neimenovani izvor tvrdi kako će skuplje cigarete poskupiti i nešto više, a sve na temelju obveza Europske komisije, koje je Hrvatska prihvatila tijekom pretpristupnih pregovora.

Trošarine na cigarete i duhanske proizvode trebalo je uskladiti s europskim propisima, a potpuna provedba zakona treba biti završena do 2018. godine. Tad bi trošarine trebale narasti na iznos od 90 eura na 1000 komada najjeftinijih cigareta. U velikim duhanskim tvrtkama boje se kako bi naglo povećanje trošarina i cijena pred sam kraj ovog roka moglo usmjeriti kupce na nabavku cigareta na crnom tržištu. Kažu kako se taj scenarij odigrao u Rumunjskoj.

Proizvođači cigareta zalažu za model povećanja trošarina u malim koracima kako se drastičnim poskupljenjima ne bi otjerali kupci. Treba pritom misliti i na državni proračun, u koji se od prodaje duhanskih proizvoda slijevaju značajna financijska sredstva. Iz Carinske uprave kažu kako su već poduzeli odgovarajuće aktivnosti po tom pitanju. "Uvažavajući preuzete obveze iz pristupnih pregovora, koje se odnose na daljnje usklađivanje nacionalnoga trošarinskog zakonodavstva u području harmoniziranih trošarina s pravnom stečevinom EU, Carinska uprava počela se pripremati za izradu novih propisa kako bi do dana pristupanja uskladila svoje trošarinsko zakonodavstvo", poručili su iz Carinske uprave. Što se tiče vremenskog intervala poskupljenja i postotaka, nisu dali odgovor.

Vezane vijesti

Dobar posao Thomasa Crowna

Dobar posao Thomasa Crowna

Da su krađe umjetnina postale jedan od najraširenijih oblika kriminala pokazuje njihova učestalost, a da se u vrhu takvog kriminala našlo i hrvatsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika