26.01.2012. / 12:47

Autor: Deutsche Welle

Svi napreduju, samo BiH stagnira

Bruxelles u ovom trenutku od Bosne i Hercegovine očekuje finalizaciju formiranja Vijeća ministara i poduzimanje neophodnih reformi. Tek onda se može razgovarati o tome što je sljedeće na europskoj agendi za BiH.

BIH i dalje čeka svoju europsku perspektivuBIH i dalje čeka svoju europsku perspektivu"Približavanje Hrvatske EU stvorilo je zamah u području proširenja, koji bi druge zemlje zapadnog Balkana trebale održati i iskoristiti", poruka je koju ovih dana šalje Bruxelles. Dok riječi pohvale stižu na račun hrvatskog uspjeha, u europskim krugovima uveliko se priča o kandidatskom statusu kao sljedećem koraku Srbije i otpočinjanju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, a Bosna i Hercegovina se gotovo ne spominje. Iz danskog predsjedavanja Unijom, koje će trajati sljedećih šest mjeseci, poručuju da imaju „jasan mandat" za pitanja Srbije u veljači i Crne Gore u lipnju, dok se od BiH i dalje prvenstveno očekuje definiranje i potvrda nove vlade i rad na implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U Europskoj komisiji kažu da su očekivanja od BiH jasno definirana još prošlog listopada u izvještaju o napretku: „Političari u BiH moraju učiniti napor i pokrenu zemlju naprijed ka EU. Očekujemo usvajanje budžeta za 2012. godinu, usklađivanje Ustava BiH sa presudom Europskog suda za ljudska prava, kao i dva važna zakona: o državnoj pomoći i cenzusu. Tek kada postigne progres na ovim poljima BiH može napraviti korak bliže na putu ka EU ", kaže za Detsche Welle Peter Stano, glasnogovrnik povjerenika za proširenje, Štefana Fülea.

Nije pitanje „hoće li" već „što mora"

Tijekom jučerašnje rasprave o BiH, Vijeće Europe u Strazburu pozvalo je lidere BiH da prestanu sa opstrukcijama, da konstruktivno rade u okvirima državnih institucija, kao i da sa etnokracije prijeđu na demokraciju. I dok europski dužnosnici pozivaju sve zemlje zapadnog Balkana da iskoriste ovaj trenutak pozitivne atmosfere koja među zemljama članicama vlada kada su eurointegracije u pitanju, rad na europskom putu u BiH je i dalje u stagnaciji.

Poslanica Europskog parlamenta i predsjednica Grupe prijatelja BiH, Emine Bozkurt, kaže da bi bilo tužno kada bi BiH propustila ovu priliku. Ona napominje da se više ne postavlja pitanje „hoće li " BiH biti spremna već „što mora" napraviti: „Da li si lideri u BiH mogu priuštiti da ništa nenaprave ? Ne mogu! Oni moraju napraviti nešto, to duguju građanima koji su glasali za njih i za europski proces."

Na političarima u BiH je naprave potrebno i očekivano

I dok se još prošle godine u ovo vrijeme, od bosanskohercegovačkih dužnosnika moglo čuti da je moguće podnošenje zahtjeva za kandidatski status zemlje do kraja 2011. godine, sada se postavlja pitanje da li će taj korak biti ostvariv eventualno do kraja 2012. godine.

U Europskoj komisiji tim povodom za Deutsche Wellee kažu da u pitanju nije vrijeme već napredak, da je na Komisiji da pomogne, ali na političarima u Sarajevu da naprave potrebno i očekivano: „U ovom trenutku potrebno je da vidimo formiranje Vlade, da se produzmu neophodne reforme, a tek onda možemo razgovarati što je sljedeće na europskoj agendi za BiH", zaključuje Stano, ispred povjerenstva za proširenje EU.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika