26.01.2012. / 19:44

Autor: Hina

Korupcijski skandal u Vatikanu

Vatikan je uzdrmao korupcijski skandal jer je talijanska televizija nakon istrage objavila da je bivši visoki dužnosnik premješten protiv svoje volje jer se potužio na nepravilnosti u sklapanju ugovora.

Vatikan potresa pravi skandalVatikan potresa pravi skandalVatikan je uzdrmao korupcijski skandal jer je talijanska televizija nakon istrage objavila da je bivši visoki dužnosnik premješten protiv svoje volje jer se potužio na nepravilnosti u sklapanju ugovora.

U emisiji "Nedodirljivi" (Gli Intoccabili) na uglednoj privatnoj televiziji La7 u srijedu navečer prikazano je nekoliko pisama o korupciji koja je nadređenima, među ostalima i papi Benediktu XVI., poslao nadbiskup Carlo Maria Vigano u vrijeme kad je bio zamjenik guvernera Vatikana.

Vatikan je u četvrtak izdao priopćenje kojim kritizira "metode" upotrijebljene u novinarskome istraživanju. No potvrdio je da su pisma autentična jer je izrazio "žaljenje zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata".

Vigano je od 2009. do 2011. bio zamjenik upravitelja Vatikana i drugi dužnosnik u odjelu odgovornome za održavanje vatikanskih vrtova, ulica, zgrada, muzeja i druge infrastrukture.

Sad je vatikanski veleposlanik u Washingtonu, a u pismima je napisao da je, kad je prihvatio dužnost 2009., otkrio mrežu korupcije i nepotizma u vezi s dodjeljivanjem poslova vanjskih tvrtkama po napuhanim cijenama.

Iako je njegova transparentna i štedljiva politika pomogla da vatikanski proračun umjesto manjka ima višak, u 2011. objavljeni su u listu Il Giornaleu nepotpisani članci o tome da je nedjelotvoran. Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone 22. ga je ožujka 2011. obavijestio da je smijenjen, iako mu je mandat trebao trajati do 2014.

Nakon što je bezuspješno pisao Bertoneu, poslao je i pismo Papi u kojem je stajalo da "nitko ne smije biti iznenađen novinskom kampanjom protiv mene", jer je on, napisao je, pokušao iskorijeniti korupciju i stvorio je neprijatelje.

Unatoč tome što je Papi napisao da bi premještaj, čak i kao unapređenje, "bio poraz koji bi teško prihvatio", Vigano je u listopadu 2011. imenovan veleposlanikom u Washingtonu, nakon iznenadne smrti dotadašnjega veleposlanika u SAD-u.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 27.01.12. 02:06

Don Vito Corleone je za ove vatikanske poduzetnike sitni mikro-pljuger. Imao je možda koju stotinu kumčadi, dok ovi veletrgovci grijehom i maglom raspolažu navodno sa više stotina milijuna teledirigiranih lutaka, od kojih je svaka resurs ove ili one vrste.

A ti su resursi tako zahvalna roba: ne pitaju, ne traže, ne očekuju, barem ne na ovom svijetu.
Koji li je to raj za vatikanske Žužule i njihov business skladnog farbanja...


registracija
30/11/10

jato, 27.01.12. 07:15

http://www.youtube.com/watch?v=P1XdakIvhO8


registracija
27/11/11

Culex, 27.01.12. 09:47

@ISO o2.o6,sati , postoji u patologiji sindrom koji se zove s. Porfirije.Osobe uslijed hormonskih insuficijencija,ulaze kasno noću (o1-o3 sati) u tzv. hemofilske krize,ugrizajući vlastite vene i sisajući vlastitu krv ..nastoje postići psihosomatski balans. Jutro obićno poboljšava perspektive,i osoba,uz samospoticanje, vegetira danju bojeći se noći!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 27.01.12. 11:52

Vidim da barataš terminologijom vezanom uz pijenje krvi. Kod jednog lijepog broja bogom danih hedonista to spada u uži opis profesionalne djelatnosti.
Fali još samo detaljniji opis onog parazitskog dijela aktivnosti.

Koga zanima životni okoliš Culexa, može se obavijestiti o Ascaris Lumbricoides na primjer, možda Entamoeba histolytica, ili bi recimo Giardia mogla biti interesantna.

Srećom, ne može se online zaraziti.
U Culexovu svijetu uobičajen način razmjene staništa je anilingus, a što nam on - vidimo po gornjem postu - nastoji vjerno dočarati.

Za razliku od njega ja moram raditi kako bih zarađivao. Vrlo često i po cijele noći...


registracija
15/8/09

vergilia, 27.01.12. 16:40

Kad nešto ovakvo ispliva na površinu, onda se kritiziraju "metode" kojima je to otkriveno i jako je bitno što su korišteni "tajni dokumenti". Jer da su metode bile "primjerenije" i da nisu otkriveni tajni dokumenti - ništa se ne bi saznalo, pa bi ova crkvena bratija ostala čistih obraza unatoč gadostima kojima se bave!


registracija
12/1/11

siziff, 27.01.12. 17:43

Opet nečistivi na djelu !

Da su bratci pronevjerili još sto puta toliko,....vatikanske banke u svojoj skromnosti to nedbi niti osjetile


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika