Objavljeno u Nacionalu br. 436, 2004-03-23

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Nove svinjarije Svinjiše Svilana

Oni koji u svojim emisijama imaju hrvatske političare koje obožavaju nisu voditelji nego volitelji

Ivan StarčevićIvan StarčevićKUĆNI LJUBIMCI
Srijeda, HRT 1, 16.20
Vijenac

Antun Ponoš, urednik i sam svoj voditelj svoje emisije o živinama nekim se samo njemu znanim čudom zatekao ispod visokog drveta na koje se popela mačka. Mačka nije mogla sići, što za sebe tvrde Miomir Žužul i Branko Jordanić, ali za razliku od njih ona je to željela, pa je u rekordnom roku (niti za petnaest minuta) stigla pomoć, što je popraćeno natpisom «Zahvaljujemo se gospodinu Ivanu Lažeti na spašavanju mačke sa drveta». Ne znamo koji su aranžmani gg. Lažete i Ponoša, niti nas to zanima, ali kad su već vrata kamiona dizalice bila dovoljno dugo u kadru, i mi smo nešto napisali. Na vratima kamiona s dizalicom dovoljno velikom da i s najviše grane skine možda čak i neozračenog radiologa Andriju Hebranga (ministra zdravstva, inače sina pokojnog Andrije Hebranga) pisalo je: »ŠI-LA-CO Zlatarska 55 a, Markovo Polje, 10360 Sesvete, tel. 01/2044431, fax: 01/2020090, 098/229-360.
Od emisije koja završava voditeljevim pozivom «volite životinje i pomažite im», ma koje god bile, puno su već, ne naučili nego nesvjesno poprimili, raznorazni voditelji naših rvackih emisija (Ogresta, Vlahov, Stanković) koje se odazivaju na ime talk show.

MERIDIJAN 16
Četvrtak, HRT 1, 22.25
Četiri kaktusa

Meridijanac Ivica Đuzel na kraju Dnevnika hrvatski Hrvatskoj najavljuje novi pedofilski skandal, što je totalna neistina. Ne zna se što je to pedofilskog naš novi sudac i svetac, sv. Đuzel, vidio u majci koja svoje dvoje djece odvodi iz doma u koji su ona smještena protiv roditeljske volje, ali da je nedavno gledao «Latinicu» i da ima bar mrvicu profesionalnosti, ne bi srljao u utužive svinjarije i ocu podmetao pedofilstvo. Naši veliki voditelji ne gledaju emisije svojih malih kolega, to ih zamara, pa tako Stanković ne gleda Rotima, a imotski kadija Đuzel ne koristi «Latinicu» za besplatnu poduku iz tv novinarstva, nego mu je draže lunjati po domjencima i na taj način uspjeti da se s njim, njegovom gospođom suprugom i njihovim žalosnim društvenim ambicijama sprdaju sve moguće žive novinarske rubrike koje riječju i slikom moraju živjeti od svega i svačesa, a najbolje od raznoraznih, budimo pristojni pa recimo, što god to značilo, đuzela.

DRUGO LICE
Četvrtak, Nova TV, 22.00
Četiri kaktusa

Najvažniji predstavnik hrvatskog tv žanra «volite životinje i pomažite im», osim začetnika koji se zove Antun Ponoš, bez sumnje je Petar Vlahov. U goste Nove TV večeras je došao kućni joj ljubimac Šeks, što je voditelja Vlahova toliko izbezumilo da je počeo šeniti, pa se od g. Vladimira Šeksa svaki čas očekivalo da će dopustiti da mu voditelj lizne obraz ili da će ga bar pogladiti po pametnoj glavici i rinčici, no bešćutni Šeks samo je sjedio i slikao se vrlo komotno, totalno en face da se vidi sva raskoš pojave. Dok je on zapremao cijeli ekran, naš Petar Vlahov, poznat i kao Pelinkovac, nastojao je biti što neprimjetniji i nije mu bilo dovoljno što je stalno bio u profilu, jer mu je faca upijala Šeksa, nego je još i podigao ramena da bude što tanji. Larry King podiže ramena prema kameri, tj. prema publici, a Vlahov prema Šeksu, svatko prema svome suncu. Jay Leno gleda u publiku, iako sjedi u scenografiji koju je NBC doslovce prepisao od Nove TV, ali tko je tim američkim budalama kriv što rade kako rade, naši su jači. Čim je završilo «Drugo lice» na Novoj TV, ekranom prvoga programa HRT-a istoga se časa, od 23 sata nadalje, počeo širiti Slavko Linić, gost majke Ogreste. Srećom, ona odlazi na rodiljni dopust, jer tako kaže zakon, Bog poživio Hrvatski sabor koji ga je donio. Majka i voditeljica stalno okrenuta i dušom i tijelom prema uglednom hrvatskom političaru, očito je u visokom stupnju trudnoće i davno je iza nje ona prva slabost želuca.

ZLATNI VRČ
Petak, HRT 1, 20.05
Četiri kaktusa

U prvom nastavku nove humoristične serije koju su proizveli poznati veleumovi HRT-a već se nakon dvije minute vidjelo da je stvar nepodnošljivo dosadna. Da ne bismo bili krajnje isključivi, ističemo vrlo zanimljivo prolijevanje silnih količina piva. Glumci sjede u birtiji i nametljivo loču, ali to režiseru i scenaristu ovog smeća Zoranu Sudaru nije bilo dovoljno duhovito. Vidi se da je to umjetnik koji sam sebi zadaje visoke kriterije i zato svakih pet minuta netko podvikne, netko posrne, netko se na nekoga na ljuti i krigl od pola litre se prolije. I to ne jedan, nego nekoliko njih. Živi urnebes.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Kaktus

Totalno u neskladu s Ponoševom porukom «volite životinje i pomažite im» volitelj Stanković je punih sat vremena opet nasrtao na čovjeka Imoćanina, ovaj put ne na silnog Stipu Šuvara nego na neku ministarsku sirotinju. Čovjek se zove Miomir Žužul, a njegova pojava i njegov naglasak, kako imotski tako i engleski, svjedoče nam o HDZ-ovu smislu za eleganciju i rafiniranost koju mora imati jedan ministar vanjskih poslova. Stanković mu je našao tri gafa: intervju na BBC-u, izjava u Izraelu i neprijavljivani porez na prihod od iznajmljivanja kuće. Na četvrti gafek, telefoniranje redakcijama koje Miomiru nisu po volji, Stanković je zaboravio, kao što je zaboravio naučiti lekciju iz svojeg propalog obračuna sa Šuvarom. Koristeći svojih šezdeset minuta za dokazivanje općepoznatih stvari (da je Šuvar negativac i da je Žužul porezni varalica), gospodin volitelj je i ovaj put zaboravio zaboraviti da je naš profinjeni šef svih naših profinjenih diplomata, koji govori engleski daleko lošije nego bauštelac njemački, da je taj Žužul ovoga tjedna sto posto već predao Sanaderu svoju neopozivu ostavku, jer tako postupaju ministri uhvaćeni u pljački vlastite države. Kad već ima u emisiji čovjeka koji govori engleski gore od živog Račana i mrtvog Tuđmana zajedno, kad već u publici ima današnje hrvatske studentice i studente, tj. ljude koji po definiciji znaju engleski, e onda je Stanković trebao sa Žužulom razgovarati isključivo na engleskom, pa da vidiš zabave, a ne da nam razni Zorani Sudari prodaju uda pod bubrege.
A kad smo već kod Imoćana, ne treba zaboraviti da je Vrdoljakov novi film «Duga mračna noć» i ovoga vikenda u svojoj dvorani u Zagrebu bio rasprodan, i ne samo vikenda nego i na današnji dan (ponedjeljak), i rasprodan je ne samo u Zagrebu, nego i u kino-dvoranama u Splitu, Rijeci i Dubrovniku, pa vi sad vidite.

24 SATA
Nedjelja, Nova TV, 19.00
Četiri kaktusa

Zašto da samo jedan voditelj, Petar Vlahov, ima rinčice u ušesima, kad ih mogu imati i ja, Jelena Buljan. Rečeno – učinjeno. Budući da dotičnoj Jeleni još nitko nije objasnio osnove njezina posla, to je ona na ušne si resice ovjesila dva povelika komada zlata, dvije nekakve romboidne pločice, pa neka momci vide kakva je to cura, slavna, a k tome još i dobrostojeća. To što od njenog imovnog stanja i urođenog nagona za sviđanjem važnije mora biti ono što ta bajna djeva čita, bilo bi važno na nekoj pravoj televiziji. A na Novoj TV, nakon velikog uspjeha s rinčicama u nedjelju, Jelena Buljan je večeras (u ponedjeljak) uspjela potvrditi svoj status. Preko crne dolčevitke na sebe je navukla nekakvu srebrnastu ogrlicu zastrašujuće velikih dimenzija, nešto nalik nečemu između kormila gusarskog broda i sprave kojom si urođenice produžuju vrat da bi privukle ženike. Sve je to lijepo, ali stvari su se razvile tako da sad ne znamo tko će biti smješniji, gđica Buljan ili g. komentator Vukšić. Neka pobijedi najbolji.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.10
Četiri kaktusa

U pitanju za «Hasanaginicu» pisalo je da su je preveli: Goethe na njemački, Walter Scott na engleski i Prosper Merimee na francuski. Voditelj T.F. zamolio je natjecatelja da mu «što se bijeli u gori zelenoj» prevede na engleski, jer bi njega, T.F.-a, baš zanimalo kako to zvuči na engleskom, dodao je u šali. Nismo shvatili šalu, pa je Tariče odmah pojasnio. Njega bi baš zanimalo kako bi to zvučalo da mu netko «Hasanaginicu» prevede na njemački, na «taj lijepi milozvučni jezik», ironično će on, kao pravi ironični glupan.

GLAMOUR CAFE
Nedjelja, HRT 1, 21.17
Vijenac

Na Dori se krade, dere se u «Glamourovu» kameru u Opatiji neki pjevač (Jacques Houdek) vrlo krupne građe. Zatim čujemo priču da je dotični Muški Vokal gadno napao i izvrijeđao novinare da su mu ukrali torbu, onda opet vidimo njega kako viče «ukrali su mi fucking torbu», pa nakon toga ide poveznica novinara Despota. Despot nas u nova zbivanja uvodi rečenicom «osim inspektora Žaka bilo je tu i drugih nezadovoljnika», što cijela Hrvatska burno pozdravlja kao dobru «Glamourovu» tradiciju nadmoćnog ironiziranja likova koji drmaju rvackom estradom. Navodno je u Houdekovoj torbi bila kila špeka, štruca kruha, glavica luka, korak jegera i keba.
A na špici emisije i dalje bez da je ikoga pitao, urednik Svinjiša objavljuje ovu moju sliku iz Nacionala, poslije koje pokazuje svinjske papke i spekulira o inteligenciji čovjeka i svinje. Čovjek je, navodno, dva na 63. puta inteligentniji od svinje. Da li to znači i od Svilanova starog šefa Bože Sušeca i od najnovijeg Mirka Galića, čisto sumnjamo, jer ne postoji ništa ljepše i pametnije od visoko pozicioniranih djelatnika HRT-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika