27.01.2012. / 13:34

Autor: Hina

Sanader ni danas nije ispitan u slučaju HEP-TLM

"Bio sam spreman iznijeti obranu, ali po zakonu na prvom ispitivanju moram imati branitelja. Kako je moj odvjetnik Čedo Prodanović operiran u utorak pa se mora oporavljati novi termin je zakazan za 13. veljače", kazao je Sanader

Photo: Igor Kralj/PIXSELLPhoto: Igor Kralj/PIXSELLBudući da je u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo došao bez odvjetnika bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ni danas nije iznosio obranu u aferi HEP-TLM, a novi je termin za ispitivanje u slučaju u kojem se šteta procjenjuje na oko 650 milijuna kuna zakazan za 13. veljače.

"Bio sam spreman iznijeti obranu, ali po zakonu na prvom ispitivanju moram imati branitelja. Kako je moj odvjetnik Čedo Prodanović operiran u utorak pa se mora oporavljati novi termin je zakazan za 13. veljače", kazao je Sanader nakon što je 45 minuta proveo u zgradi Županijskog državnog odvjetništva u Savskoj ulici.

Zbog Prodanovićeve operacije koljena odgođeno je i prošlotjedno ispitivanje u ovom slučaju. U međuvremenu Sanaderov odvjetnik Goran Suić je otputovao iz Hrvatske, a Jadranka Sloković navodno ima druge otprije dogovorene odvjetničke obveze.

Sanader će nakon ispitivanja najvjerojatnije postati optuženik, jer je tužiteljstvo već podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka.

Mravka se tereti da je, "postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera", zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.

Ta je optužnica podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome se tereti i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisuću kuna, što je Mravak i odobrio.

Mravak je optužen i da je na traženje i u dogovoru s Jurčićem nekoliko puta, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Oni će biti svjedoci u postupku protiv Mravka.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika