27.01.2012. / 15:34

Autor: Hina , Nacional.hr

Savez antifašističkih boraca:

Marasovićev skandalozni sat povijesti

Ujedno SABA RH pita Marasovića je li "već uspio zaboraviti da je njegov idol Ante Pavelić još 1927. godine obećao talijanskim vlastima da će im prepustiti Dalmaciju i otoke" ako ga u Hrvatskoj dovedu na vlast

Dujomir Marasović i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL)Dujomir Marasović i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL)Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) smatra skandaloznom jučerašnju izjavu HDZ-ova zastupnika Dujomira Marasovića na sjednici Hrvatskoga sabora po kojoj Dalmaciju nisu oslobodili Tito i njegovi borci, nego ustaški poglavnik Ante Pavelić te drži da ona dokazuje ili totalno neznanje, u što je teško vjerovati, ili namjerno falsificiranje povjesnih činjenica.

Ujedno SABA RH pita Marasovića je li "već uspio zaboraviti da je njegov idol Ante Pavelić još 1927. godine obećao talijanskim vlastima da će im prepustiti Dalmaciju i otoke" ako ga u Hrvatskoj dovedu na vlast.

Stjecajem povijesnih okolnosti, doista su 1941. Antu Pavelića postavile za poglavnika njihove tvorevine NDH upravo fašistička Italija i nacistička Njemačka. Neposredno zatim je 18. svibnja 1941. godine u Reinu doista potpisao ugovor kojim ustupa Primorje, Dalmaciju i najveći broj otoka Kraljevini Italiji, podsjeća SABA RH u priopćenju.

Tim je aktom fašističkoj Italiji prepustio na milost i nemilost 600.000 Hrvata iz Dalmacije, a mnogi od njih završili su u fašističkim logorima na Molatu, Rabu, Kraljevici, Bakru i mnogim drugima. Eto, tako je Ante Pavelić 'oslobodio' Dalmatince od njihove imovine, a mnoge i od života. Što su o tomu Pavelićevu 'oslobođenju' mislili Hrvati Dalmacije, pokazali su stupanjem u Narodnooslobodilačku vojsku (NOV), njih čak 100.000, ističe SABA RH.

"Za razliku od ustaškog poglavnika, maršal Tito je, na čelu NOV-a, doslovno oslobodio Dalmaciju, Primorje, otoke i Istru, koje je Pavelić tako benevolentno ustupio Italiji. Ako je to za dr. Marasovića zločin, tada ga moramo pitati koga to on predstavlja u Hrvatskome saboru", ističe u priopćenju SABA i poziva "sve demokratski opredijeljene građane Dalmacije da prema Marasoviću iskažu zasluženi prijezir".

Zastupnik Dujomir Marasović jučer je u Saboru poručio da se u povijesti uči osakaćena istina 'zatomljena politikom hrvatskog pomirenja'.

"Treba novim generacijama omogućiti da saznaju da su i partizani napravili mnoge zločine", rekao je Marasović i dodao kako bi, ako je Branimir Glavaš osuđen za ratni zločin nad dvjema osobama, da je pravne države, i Josip Broz Tito trebao biti proglašen ratnim zločincem.

Marasović je ustvrdio i kako je točno da su NDH i Ante Pavelić potpisali akte o predaji Dalmacije i Istre fašističkoj Italiji, ali da je činjenica i to da je Istra i prije Pavelića i NDH bila pod Italijom.

"Činjenica jest da je Dalmacija reintegrirana u NDH, u Hrvatsku i prije dolaska partizana. Prema tome, nije drug Tito vratio Dalmaciju pod hrvatsku jurisdikciju, nego su NDH i Pavelić već vratili Dalmaciju, samo je Istra ostala. Malo učite povijest", poručio je jučer Marasović.

Vezane vijesti

'Kriza bi mogla dovesti do nacionalnog konsenzusa'

'Kriza bi mogla dovesti do nacionalnog konsenzusa'

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas, komentirajući medijske napise o mogućoj suradnji predsjednika Hrvatske demokratske zajednice… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 27.01.12. 15:53

Ono što je Marasović rekao, a što su prenijeli mediji, a to da je Pavelić po kapitulaciji Italije vratio Dalmaciju i otoke je točno. Istru je vratio Tito.

Ovi Titoljupci zaboravljaju Rimske ugovore iz 1924. (akt o prijateljstvu i srdačnoj suradnji te Sporazum o Rijeci) potpisani od Kraljevine SHS, Nikole Pašića(predsjednik Vlade) te Momčila Ninčića (MVP) i s talijanske Benita Mussolinija.

Nakon službene kapitulacije Italije od 8. rujna 1943. Pavelić 10. rujna odmah daje zapovijed HOS-u da oslobodi oteta područja.

Tom je prigodom dao izjavu:
"Dne 18. svibnja 1941. sklopljeni su između hrvatske vlade i talijanske vlade Rimski ugovori i to: ugovor o određivanju granica između Nezavisne Države Hrvatske i Kraljevine Italije, ugovor o jamstvu i suradnji između Nezavisne Države Hrvatske i Kraljevine Italije, sporazum o pitanjima vojničkog značaja, koja se odnose na jadransko-primorsko područje, te izmjena pisama glede upravnog uređenja obćine Split i otoka Korčule. Ni jedne obveze iz ovih Rimskih ugovora nije talijanska vlada sa svoje strane izvršila, napose ne u pitanju granica, jamstva za političku nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost te upravnog uređenja obćine Split i otoka Korčule, pa uslied toga ovi ugovori nisu nikada ni stupili u život. Naprotiv svi oni probitci Nezavisne Države Hrvatske, koji su gornjim ugovorima imali biti zaštićeni, bili su sa strane Kraljevine Italije trajno povređivani. Ovi su ugovori bili sklopljeni uz izricitu napomenu o clanstvu ugovarajucih stranaka u novom europskom poredku. Nakon sto je Kraljevina Italija bez znanja i pristanka svojih saveznika utanacila primirje sa neprijateljskom ratujucom strankom, i time se izdvojila od dosadanjih saveznika, nema nikakove stvarne ni pravne mogućnosti, da bi i unapried sa strane Kraljevine Italije ti ugovori bili u zivot privedeni. S tih razloga kao podpisnik tih ugovora izjavljujem, da oni nemaju nikakove obvezatnosti ni za Nezavisnu Državu Hrvatsku."

Čista faktografija! Zašto Titoljupci imaju potrebu iskrivljavati činjenice?


registracija
25/10/10

cuma, 27.01.12. 17:30

Sa mo Zvonko, nije Italija kapitulirala zbog revnosti ustaškog režima na čelu s Pavelićem,,,Pavelića su talijanski fašisti i doveli na vlast, a zauzvrat dobili dio hrvatskog teritorija. Titovi partizani komunisti i nekomunisti, antifašisti na ovom našem području dali su veliki doprinos u pobjedi nad talijanskim agresorom,,,talijani su u NDH bili agresori ako to nisi do sada shvatio,,,,Pavelić se ljubio s fašistima i istrebljivao antifašiste, što ti tu nije jasno!? Pavelić je osloboduio,,veće nbuloze u životu nisam čuo,,ako je tome tako i ako Marasović misli da je to neka nova istina, koju svijet ne zna, neka izvoli,,možda nađe istomišljenika u onih 20-tak% njemačkih neonacista, ali u Hrvatskoj mu to neće proći,,


registracija
14/11/07

laufer, 27.01.12. 17:41

Daj, Zvonko, molim te.
"Pavelić daje zapovijed HOS-u da oslobodi oteta područja".
Prvo, nisu bila oteta, nego ih je Pavelić poklonio Talijanima, uz stavljanje cijele Hrvatske pod talijansku krunu, s tim što nikakav "HOS" (čitaj:ustaše) za to vrijeme nije smio prismrditi obali.
Drugo, nakon kapitulacije Italije, obalu su (za)uzeli Nijemci, bez čije dozvole Pavelić u "Nezavisnoj" Hrvatskoj inače nije smio pomaknuti ni jednu postrojbu.

Ove Pavelićeve "izjave" su imale uticaja na stvarnost u Hrvatskoj koliko i na onu u Tanzaniji.

I ono najvažnije - današnja Republika Hrvatska je nastala na temeljima ZAVNOH-a, zahvaljujući partizanskoj borbi i Titu.
Pavelić nije niti ništa vratio, niti je imao kamo vraćati, jer je njegova zločinačka tvorevina otišla kako je i došla - kao blato na nacističkim čizmama.

Ustav RH:
"...u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj NASUPROT proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.), u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.)..."


registracija
3/12/10

Yoda, 27.01.12. 18:11

Jbt, kad hercegovci pišu i govore o hrvatskoj povijesti ... Zvonko, odi sračkati na poskok.info


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.01.12. 18:20

laufer,
pojednostavljuješ stvari. Usporedi Rimske ugovore i skoro ostvareni Plan Z4. Okolnosti su jako bitne. Pavelić je negativac i bez antifašističkih laži tako da ga ne može nitko rehabilitirati ali treba inzistirati samo na činjenicama. Na svim stranama.

Današnja Hrvatska je nastala na temeljima Domovinskog rata a borila se protiv nasljedstva ZAVNOH-a. JNA je ZAVNOH-ovo i Titino čedo instrumentalizirano u velikosrpski plan i program. ZAVNOH će kad-tad biti maknut iz ustava. To te uvjeravam, kada dođu generacije koje će s puno manje emocija i sukoba interesa prilaziti tim vremenima. Činjenice su neumoljive i neopraštaju.

Pa zar današnja Hrvatska nije jednako tako kvislinška kao i NDH samo u malo drugačijem geopolitičkom okruženju. Prepisali smo sve EU zakone kao i Pavelić. Tko nam garantira da smo danas na pravoj strani ako se krene na islam ili pravoslavlje?


registracija
12/10/11

hiperborejac, 27.01.12. 18:42

Za Dujomira Marasovića znam da je smeće od čovjeka i ne mislim ga braniti. Međutim začuđen sam koliko hrvatska javnost nije upoznata sa svojom vlastitom povijesću od stvaranja NDH do danas. Nakon što je Nikola Pašić potpisao ugovor sa Musolinijem bio je još jedan ugovor kojeg su pred drugi svjetski rat potpisali Stojadinović i grof Chianno. U tom ugovoru stoji da Kraljevina Jugoslavija daje prijateljskoj kraljevini Italiji Istru i dio Dalmacije. Zašto to nitko ne spominje. U svemu ovome je prisutno samo smeće. Smeće je bila kraljevina Jugoslavija, smeće je bila NDH, a nešto malo finije smeće je bila i Jugoslavija koja je sva bila uvijena u celofan.Pavelić nije ni trebao dati naredbu da se Dalmacija pripoji NDH jer su je i onako Talijanci napustili, a nna njihovo mjesto su došli Njemci koji se se povlačilči iz Grčke i Albanije.


registracija
12/10/11

hiperborejac, 27.01.12. 18:54

Mnogi dalmatinci su nakon povlačenja Talijanaca iz dalmacije bili tako reči prisilno mobilizirani i totalno vojno nespremni poslani u najtežu bitku za Knin. Tu su Dalmatinci bili natjeravani na juriše gdje su ih ukopani Nijemci kosili kao sijeno. Uzaludno su ginuli i zbog toga nitko nije odgovarao do dana današnjeg. Umjesto da puste Njemce da se postepeno izvuku iz Knina i nastave prema Njemačkoj. Očito je neka komesarska budala htjela viši čin, a nakon svega, možda ga je i dobio.Već tada je bilo vidljivo da što manje hrvata ostane bolje će biti za Srbe koji su skidali kokarde i umjesto njih stavljali crvenu zvijezdu i to onu istu koju su upotrijebili i 1991.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 27.01.12. 19:11

@zvonko
maltretirao si nas četničkom pjesmom o Draži Mihajloviću,
a sada
pišeš povijesne gluposti o NDH i Paveliću.
Da Ti pomognem u Tvojem ustaštvu evo originalne "Ustaške zakletve"
pa je pročitaj i zakuni se držeći ruke na samokrijesu i
križu :
"Zaklinjem se Bogom Svemogućim i svime što mi je sveto, da ću se držati ustaških načela i pokoravati se propisima, te bezuvjetno izvršavati sve naloge Poglavnika, da ću svaku povjerenu mi tajnu najstrože čuvati i nikada nikome ništa odati.
Zaklinjem se, da ću u ustaškim redovima - na kopnu, moru i zraku - izvojevanu državnu samostalnost i hrvatsku narodnu slobodu čuvati i braniti.
Ako se ogriješim o ovu prisegu, svijestan sam svoje odgovornosti za svaki svoj čin i propust i prožet osvjedočenjem dužnosti, ima me se po ustaškim propisima stići KAZNA SMRTI.
Tako mi Bog pomogao! Amen!"


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 27.01.12. 19:32

Duje Marasović je jedan običan primitivac za kojeg je svako slijedeće slovo suvišno i ne bi imalo nikakve koristi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika