28.01.2012. / 12:51

 

Izvinite, Hrvati. Izvinite, gosti.

Povodom nemilih događaja koji se u Srbiji odvijaju zadnja dva dana, blogerica iz susjedne nam zemlje napisala je svojevrsno otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti:

Foto: STR-1234/HaloPix/PIXSELLFoto: STR-1234/HaloPix/PIXSELLIzvinjavam se Hrvatima što ova bagra teroriše ne samo vas, već i svakog pristojnog građanina Srbije. Izvinjavam vam se što ste došli da navijate i što su vas naši domaći navijači napali, povredili i učinili da se osećate u mojoj zemlji nesigurno. Meni su to isto učinili: napali me bez ijednog kamena, povredili bez ijedne pesnice i učinili da se osećam nesigurno i postiđeno u svojoj zemlji.

Izvinjavam se svojim prijateljima iz Zagreba, koje smo upoznali na hvarskoj plaži i koji su se zajedno sa nama radovali što nam je sin tamo naučio da pliva. I sa kojima smo se godinama nakon toga sretali na istom mestu, podešavajući datume godišnjeg odmora da bismo čvrstili svoje prijateljstvo. Čijem detetu smo se radovali i koji su toliko uživali u našoj deci.

Auto bez ogrebotina

Izvinjavam se poslovnim partnerima iz Zagreba koji su bili sjajni domaćini onog leta u Vodicama, i učinili da se osećamo sigurno, slobodno i kao kod kuće u njihovom domu. Gde nam automobil niko nije takao iako je stajao na javnom parkingu 10 dana.

Izvinjavam se nepoznatom čoveku iz Pule koji nam je u saobraćajnom špicu ustupio mesto na parkingu koje je video pre nas, ali je onda zapazio naše NS tablice, izašao iz parkinga i rekao: Vi stanite ovde, ja znam gde još u Puli ima mjesta. Dobro nam došli.

Izvinjavam se vlasniku restorana u Banjolama koji je, čuvši naš akcenat, doneo domaću rakiju i slatko za decu, i dugo nas ispitivao kako je Đorđe Balašević, kako je Mira Banjac.

Izvinjavam se i ribaru iz Hvara koji nam je pecao svežu oradu i dopremao u Svetu Nedilju, eto tako, ne zato što smo ovo ili ono.

Izvinjavam se i domaćinima iz Bala koji su nam izneli Jelen pivo i zajedno s nama nazdravili.

'Najdraži gosti'

Izvinjavam se konobarici iz splitskog restorana, okićenog šahovnicom, koja nam je skidala knjige sa polica da ih čitamo dok čekamo jelo, dolazila sto puta do našeg stola i na odlasku nam poželela lep odmor u njenom gradu.

Izvinjavam se i radniku s broda iz splitske trajektne luke koji je zaustavio trajekt, spustio rampu i primio naše kasneće vozilo s novosadskim tablicama na put ka Hvaru, uz reči, da nam se lipo provedete.

Izvinjavam se vlasniku kuće sa Brača koji nas je primio kao da smo mu najrođeniji i uverio da onaj ko bude imao nešto protiv naših novosadskih tablica ispred njegove kuće, nije njegov prijatelj.

Izvinjavam se i vlasnici kuće sa Hvara koja nas je gostila dva leta i s proleća nam slala upit za letovanje za dolazeću sezonu, da prvi izabaremo datume koji nam odgovaraju, koja je imala cenu za nas, "svoje najdraže goste" i drugu cenu za druge. Koja je tvrdila da se ništa nije promenilo i da su Srbi i dalje najbolji hrvatski gosti.

Jer vi nam vjerujete...

Izvinjavam se porodici svoje pokojne drugarice koja nas je uvek primala kao rod rođeni i nije je bilo ni strah ni sram da nam ustupi parking ispred svoje zgrade u Zagrebu, u delu grada gde žive oni koji su bili u domovinskom ratu. Koja nam je poverila svoje dete da ga vozamo po Hvaru u kolima novosadskih tablica jer je bila sigurna da je dete sigurno sa nama, bez obzira šta nam piše na automobilu.

Izvinjavam se hrvatskom vinaru koji me zove da dođem s porodicom u goste već par godina i znam da kada jednom odem, vratiću se u neoštećenom automobilu.

Izvinjavam se i svojim prijateljima Hrvatima iz blogosfere i tvitosfere, društvo koje me nikada, ničim lošim nije zadužilo. Naprotiv.

Izvinite. Zato što sam nakon rata bila u vašoj zemlji više desetina puta, prolazila kroz nju isto toliko, parkirali se i tamo i ovamo, šrvćkali se ovde i onde, zalazi i onamo i amo i što nam se nikad, ali nikad ništa, ni najmanje neprijatno nije dogodilo.

I na kraju...

Jer, znate, kod nas su ulaznice za sportske događaje oslobođene poreza, ali zato se na pozorišne ulaznice i knjige plaća PDV.

Imamo mi još mnooooogo posla u ovom prljavom dvorištu od zemlje. Nije da vam se izvinjavam sada i zbog toga. Zbog ovoga izvinjenje dugujemo svojoj deci.

Tekst je prenesen sa bloga mooshema.com

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 28.01.12. 13:02

nemojte si zabrijavati, srbeki. to su ekscesi koji vam govore da ste nam vi najdraži gosti. hrvati generalno neće oprostiti srbima dok vas ne vidimo na koljenima radi onoga što ste nam učinili. poput nijemaca u odnosu na židove. a s obzirom da vas mi poznajemo u dušu, znamo da to vjerojatno nikada nećemo dočekati jer ste vi jednostavno velikosrbi. ili kako je rekao tito, srbi i kad su jugoslaveni, ostaju velikosrbi. to ste uostalom pokazali sinoć. ono nije bilo navijanje, već demonstracija frustriranog srpskog nacionalizma i primitivizma. ja bih se sramila da sam po nacionalnosti srpkinja. stoga, ohladite. shvatite da s vama ne želimo ikakve bliže odnose. susjedi smo i susjedi ćemo ostati, ali razvijanje nekakvog prijateljstva možete odmah zaboravite. i bit ću iskrena..i moja obitelj se bavi turizmom i politika nam je- bez srba i slovenaca. ne želimo riskirati.


registracija
21/4/11

spBN, 28.01.12. 13:29

Uh, ova blogerka dobila verbalnu diareju!


registracija
28/1/12

Bvalen16, 28.01.12. 13:47

Samo vi dođite normalni ljudi,ovakav komentar gore piše netko tko bi isto napravio vašim navijačima. Dakle primitivna osoba koja vjerovatno misli da Hrvat ne može napraviti zločin.Kao što se vi normalni Srbi stidite svojih kretena tako se i mi normalni Hrvati stidimo ovakih komentara i naših kretena......Samo idiot može misliti da je njegov narod ili vjera bezgrešna a da su drugi primitivci..Dakle...dobar čovjek ili osoba je dobar bez obzira na vjeru a loš je loš pa da ti je i brat...Pozdrav svim dobrim ljudima bez obzira na vjeru..


registracija
18/2/10

pipo80, 28.01.12. 13:51

Blogerka je toliko frustrirana da 15-ak vandala poistovećuje sa srpskim narodom. Postoje mali ljudi, koji od drugih malih ljudi prave velike priče. To je zato što nemaju srce da naprave nešto veliko. Ni vi Hrvati a ni mi Srbi ne smemo pljuvati po svom narodu zbog najnižih predstavnika naših vrsta.

Nacional je našao mesta na početnoj strani za ovu "vest" ali nije našao mesta za vest o pobedi Srbije u rukometu, vaterpolu i o trijumfu Novaka na AO - u jednom danu. Toliko o Nacionalu.

Lep pozdrav iz sunčane i vedre Srbije i dobro nam došli.

Filip Josifovski


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.01.12. 14:16

Lako ti je biti primitivan,ne treba ni škola ni pamet.
A par razreda osnovne bi bilo dovoljno.Da i to nije previše.


registracija
10/1/12

imogen, 28.01.12. 14:45

Bvalen16,

očito posjeduješ ograničeno znanje. Koča popović; "Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi, u civilizacijskom i kulturnom pogledu, ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak, iz kojih su jedva izašli". treba malo čitati i informirati se o bolesti zvanoj velikosrpstvo. a ti ako želiš biti naivna budala, budi. i oni koji su nas 1918. odveli u bg su bili na nivou na kojem si ti. ja se više volim uspoređivati s titom.


registracija
18/2/10

pipo80, 28.01.12. 15:52

@imogen: Propustio si jedan članak na istom ovom sajtu. Govori o tvojoj vrsti.
http://www.nacional.hr/clanak/124114/rasisti-su-glupi


registracija
11/10/10

agaSovulj, 28.01.12. 16:21

imogen, imate gen, onakav na koji je Tuđman računao. Onakav kakav samo Hrvatljine imaju. Ali mozak nemate. Vidljivo iz priloga.


registracija
1/12/11

beki1, 28.01.12. 17:04

Doista vrijedan pohvale članak ove blogerice. Ima kukolja od navijača i kod nas. Želim njoj i njenoj obitelji dobrodošlicu i ove godine na more.


registracija
20/8/10

McCoy, 28.01.12. 17:33

Budala ima na sve strane, dokaz je u poslednjim dogadjajima u Novom Sadu ali i u Splitu, Vukovaru, Mostaru. Sto kaze @lolobrigita lako je biti primitivan.
S druge strane drzave ne cine nista da te primitivce dovedu u red. A imaju tako dobar primer Engleske i njihovog nacina kojim su stali na put nasilju na tribinama.
Sto se mene tice, uvek cu rado dolaziti u Hrvatsku jer imam prijatelje i poslovne partnere koji me cene. A Hrvatska je lepa zemlja.


registracija
28/1/12

chordclasse, 28.01.12. 18:03

imogen, nisi ništa drukčiji od ovih ili onih nasilnika. Budale svagdje postoje, to su činjenice.
No nadam se da je nas normalnih više i da se stvari neće posložiti po tvojim i njihovim željama.
Da nisam bio na ovim stranicama ne bi znao da netko njeguje rasni turizam, no izgleda da je ovdje sve moguće. Samo bi napomenuo kako mi se dijete bavi jednim sportom koji je u srbiji na puno višoj razini nego kod nas. Iz tog razloga već sa vd aputa bio u bg gdje mi je dijete treniralo s njihovim stručnjacima. Moram napomenuti da je nitko nije ružno pogledao, bilo što rekao a prema njoj su se odnosili tako da smo još i sada iznenađeni Nezaboravno iskustvo. Uz sve to auto mi je bio parkiran na ulici, nitko ga niti pogledaso nije. To su stvari koje bi trebale biti normalne.
Život je kratak da bi ga proveli u mržnji


registracija
27/8/09

Lujo1, 28.01.12. 18:12

"imogen, 28.01.12. 13:02"

imogene, imogene jadan li si ti čovek i ti i tebi slični!
Mogel bi se kladiti kak te u Domovinskom ratu nije bilo.

A ovoj blogerici - lijep pozdrav iz Zagreba i dobro nam uvijek došla!
Poradi raznih "imogena" i ja se osiječam postiđen.
U mojoj postrojbi u ratu bilo je i Srba, a hrvatski se dragovoljci nikad nisu borili sa Srbima, ali sa četnicima i te kak.
Nažalost glupost je ponajveća stvar na svijetu.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 28.01.12. 18:31

Razumem pomenutu blogerku potpuno. I mene je sramota zbog svega sto se desilo i mislim da treba sve huligane pohapsiti i zakljucati na najmanje pet godina, Ti ljudi nisu normalni, opasni su za drustvo i mislim da sve gradjane treba zastiti od njih.
@imogen
Gospodjo ili gospodjice, ja sam Srbin i, premda me je sramota zbog ljudi koji su na ovaj nacin tretirali posetioce iz Hrvatske, nije me sramota sto sam Srbin. Vasi "argumenti" i citati Koce Popovica imaju klasicno sovinisticko nasledje. Mogu i ja citirati milion ljudi koji su svasta "pametno" rekli o Hrvatima i Hrvatskoj, a u stvari samo racionalizuju sopstvenu mrznju i daju ideologiju za najstrasnije zlocine. To sto Vi osecate prema Srbima i Slovencima je strasno - a, verovali ili ne, samo cete Vi od te mrznje stradati, jer ce Vas zivu pojesti.


registracija
21/2/11

skyway, 28.01.12. 21:27

Sramota i nista drugo! Raditi za dobro i ljudski odnos medju susjedima iziskuje puno vise truda, nego prikloniti se zlu, ali "netko" je (u) nasim mladima (ili mladezi, svejedno) "pobrao kajsije jos nedozrele..."
Najgore je sto nema izlaza i sto smo taoci nesrece od koje smo svi na gubitku. Jedino nam preostaje baciti se u kolektivno plakanje, jer nekamo drugdje zive sretni narodi koji su davno svladali surovu divljinu naravi i kojima je sport razbibriga i zabava, a ne poligon divljanja najnizih strasti.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.01.12. 23:51

Beogradska Arena je pokazala pravo lice srbije. Ne može se slučajno skupiti 20 000 huligana koji će pjevati: "Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate".

To nije huliganizam. To je stanje duha nacije. Tadić nije osudio nego pohvalio polufinalni susret. Sapienti Sat!


registracija
1/3/11

Laudate, 29.01.12. 07:15

Hvala blogerici za iskren tekst.

Dobri ljudi su dobri a loši su loši, i imam ih svugdje.

Nije problem što netko voli svoje i skon je to pokazati, problem nastaje kad se veličina svoje ljubavi za klub ili naciju pokazuje količinom zla koje činim onom drugom a ne količinom dobra.

Poštovana gđo dođite nam ponovo.


registracija
9/12/11

tot, 29.01.12. 08:29

kada ćete već jednom shvatiti da je mržnja hrvata i srba fizikalna konstanta kao da se radi o mjernoj jedinici. ona može biti veća ili manja ovisno o podražajima okoline i to je sva mudrost.
ekcesa je bilo, biti će ih još i što je to čudno, to je realnost.
uvijek će postojati ona mala kritična masa koja pokreće "šutljivu većinu " na djelovanje.
neće biti isprike ni s jedne ni s druge strane mogu se ispričati političari radi kurtoazije, ali sve će biti isto barem stotinjak godina. i da se srbi ispričaju hrvati će ih i dalje mrziti jer su ih mrzili i prije domovinskog rata, ali problem je u tome što je sve ovo provociralo mržnju srba prema hrvatima koje nije bilo a to je malo veći problem


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 29.01.12. 09:00

"budala i krivi drva nikad nece nestat"
"imogen"spada u ovu drugu vrstu,jer njegovo komentar dokazuje,da mu je mozak velicine prokuvane skoljke.


registracija
29/1/12

nacional, 29.01.12. 15:24

Bravo za gospođu IMOGEN koja prezentira turizam bez Srba i Slovenaca.Da si pametna kao što nisi ne bi to govorila, jer šta ti smeta slovenski, a i srpski turst.Ako si takva njuška daj nam napiši adresu da točno znamo ko si.Puno je ovdije rijeći i slova napisano, a za koga, primitivce koji nemaju drugog posla pa ruše ugled zemljama koje ga ionako malo imaju. Ne moramo se mi obožavati, ali manimo se divljaštva koje ne ide nikom u prilog.Koji ustaše, koji četnici, isprana tema i dosadna.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 29.01.12. 17:53

@Zvonko
Vi tvrdite da je neko rekao "Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate"? Bilo je uvredljivih povika, to je sigurno, ali ovog nije bilo jer "bit" i "klat" je hrvatski, a na srpskom bi bilo "bice" i "klacemo". Zamolio bih Vas za dokaz za to. Link sa videom bi bio idealan. Hvala unapred.
Sto se tice "20 000 huligana", Vi mislite da su svi navijaci koji su tamo bili huligani, ukljucujuci i one hrvatske (kapacitet Arene je 20 000 mesta, tako da pretpostavljam da to ukljucuje i hrvatske navijace)? Da li to zvuci razumno?
Vidite, ja sam Srbin, kao i moja porodica, rodjaci i puno prijatelja. Mene je sokiralo ponasanje huligana koji su napali hrvatske navijace i smatram da moraju biti kaznjeni za to. Puno ljudi razmislja da isti nacin, tako da u tom smislu nas "duh nacije" nije onakav kakav Vi smatrate da je.


registracija
25/10/10

cuma, 29.01.12. 19:02

Zvonko@
20000 gledatelja=20000 huligana,,,definicija generalizacije,,dokaz da si bolestan i da ti treba pomoć,,,tako konzervativan, da ne kažem nešto drugo, trebao si naučiti iz Biblije kako je bog zamoljen da poštedi Sodmu i Gomoru ako tamo ima i 10 poštenih,,zar stvarno vjeruješ da među 20000 gledatelja nije bilo barem deset normalnih, ja ću ti reći da vjerujem po mojem skromnom iskustvu da je i u Srbiji zlo u manjini, da se i u Areni našlo takvih možda cca 1000. Preostalih 19000 zaslužuje tvoju ispriku,,,,,
Imogen@
o tebi je već dosta rečeno, ne prepoznaješ jednu ljudsku gestu, ne želiš se uhvatiti za slamku spasa za sve nas,,jer ti je prihvatljivija mržnja, jesi li se ikad zapitao kome zapravo pripadaš,,,pa upravo tebi slični, koji su desetljećima gajili mržnju su nas i uvalili u rat,,,,,


registracija
30/1/12

mummo96, 30.01.12. 10:22

Sve je vrlo jednostavno, čitava dvorana, znači 20000 srba je pjevalo četničke pjesme, to sve govori.


registracija
25/12/09

dragan73, 30.01.12. 11:05

lijepo je srbin biti,,,,,dve titule,jedno drugo mesto....a vi kad tako nesto napravite,rado cu vam cestitati......pozzzzz


registracija
24/7/11

mrvek, 30.01.12. 12:45

@dragan73
kada vi pobijediti u nekom ratu onda ću vam čestitati.
Kada budete imali more i Kosovo onda ću vam čestitati.


registracija
24/7/11

mrvek, 30.01.12. 13:16

i još jedna stvar. Zašto tolika mržnja prema hrvatima kad ste vi nas napali, palili naše kuće i ubijali naše ljude? ZAŠTO DEBILČINE NAJOBIČNIJE?????


registracija
4/6/11

VladSerbia, 30.01.12. 16:41

@mrvek
Kao neko kome je otac iz Hrvatske (iz Dalmacije, da budem precizniji) i kome su rodjaci ubijani zato sto su Srbi i imovina im otimana, mogu da Vam kazem da stvari nisu tako jednostrane. Znam da su pocinjeni zlocini od strane Srba i naravno da treba odgovaraju. Ali, isto tako znam da su mi je deo rodjaka pobijen, a ostali su proterani zato sto su Srbi.
Ja cu na ovim stranicama komentarisati koliko god zelim, jer jedna od prednosti Nacionalovih korisnickih naloga je sto ne traze analizu krvnih zrnaca niti zahtevaju da citaoci/korisnici budu iskljucivo hrvatske nacionalnosti. Uvek sam se trudio da se sa postovanjem svima obracam i nema razloga da se bilo cega stidim, a Vi, gospodine, to ne mozete da kazete.

I, u slucaju da Vas zanima, jedan od razloga zasto posecujem Nacionalov sajt je taj sto zelim da znam kako ljudi u Hrvatskoj razmisljaju i zato sto sam spreman za razmenu misljenja, bez vredjanja kojem Ste vi skloni. Samo postovanje i svest o tome kako druga strana razmislja moze da spreci dogadjaje sa kraja proslog veka.


registracija
20/8/10

McCoy, 30.01.12. 17:50

@VladSerbia
Eto, htedoh da napisem nesto slicno ali ste me preduhitrili :)


registracija
20/8/10

McCoy, 31.01.12. 18:56

@dalmacija1
I napravices od svoje dece jadnike kao sto si i sam jadan...


registracija
28/1/12

chordclasse, 31.01.12. 19:17

dalmacija1, strašno je da danas svaki idiot može imati djecu! I da, nisi bio neugodan. Bio si samo nepismen... Kako čovjek koji ne može složiti dvije rečenice može odgajati djecu?


registracija
31/1/12

Aana, 31.01.12. 19:27

Dragi posetioci nacional-a,
mislim da je savrseno nebitno ko je koje nacionalnosti, vere ili bilo kakvog drugog opredeljenja. Nasilje je nasilje i ko god da ga cini los je covek, bio Hrvat, Srbin, Slovenac ili Nemac! Vas uce jedno, nas uce drugo, ali bitno je da se nista ne uzima zdravo za gotovo, vec da se mucne svojom glavom, a od dece ne prave programirani roboti za mrznju. Cinili su i vaci preci nama zlocine, ubijali, klali i spaljivali. Nasi preci su takođe vas napadali. I za to svi treba podjednaki ceh da plate, i Srbi i Hrvati. Ovi huligani predstavljaju masu neizivljene i niskointeligentne dece roditelja koji ih uce da mrze. I meni je jako zao i zbog te dece i zbog tih roditelja, treba ih skupa kazniti. Licno, bila sam u prilici u kojoj sam jako ponizavana od strane građanina Hrvatske, bilo je uzasno i ne bih o tome pricala, ali ne mogu zato reci "Ja mrzim Hrvate"! Dva dana kasnije na istom letovanju sam se veoma zblizila sa nekoliko ljudi koji su me uverili da budala ima svugde, pa i u Hrvatskoj, i veoma smo se lepo druzili i opet cemo! Zato vas sve molim da mucnete svojom glavom, ne generalizujete i svojim pozitivnim stavom pobijete sve negativne koji ovih dana isplivavaju. Puno pozdrava iz Srbije!!!


registracija
14/4/07

sabo, 01.02.12. 04:44

KOMENTAR TJEDNA/ u Nacionalu br.633 od 27.XII.2007
Glup, gluplji, najgluplji
.Malo nas je, al smo govna“, sigurno je jedan od najistinitijih grafita na fasadama diljem Hrvatske. U jednoj kratkoj rečenici ispisana je sva istina o nama Hrvatima. Srbi su otišli, Bošnjaka je također ostalo malo... Nemamo više koga mrziti, pa mrzimo sami sebe. Toliko samodestruktivnosti, zlobe i zluradosti u tako maloj naciji teško je naći igdje na svijetu. A mislimo za sebe da smo ne samo najbolji nogometaši, nego i da smo najpametniji. A daleko smo i od jednoga i od drugoga. U jedno sam siguran - cijela nacija spremna je za temeljitu kolektivnu psihoanalizu. Dijagnoza sigurno postoji, samo je pitanje tko će nas izliječiti.
I !?
Srbi i pored 500 godina turske okupacije su uspeli da proteraju nezvane "goste" sa svoje teritorije, (a da pri tome oslobode i svoju "bracu" koji za TO nisu ni prstom mrdnuli; pardon, jesu kada su se sa (!?) ostalim "oslobadjali" od svojih oslpbodilaca) - da opstanu i ostanu svoji na svome i do 1990tih, kada pocinje satanizacija Srba od strane, do tada "bratskih" Hrvata i.ostalih, a potpomognutih od Nemacke i-zna se kojih...., Srbija nije imala crnu mrlju u svojoj istoriji, a Hrvati i pored hiljadugodisnjeg "druzenja u i pod Austrougarskim carstvom, bez teritorije i imena" (u tim vremenima, Srbija je bila drzava kraljeva i careva), sa civilizacijskog gledista, ostali su, kako je u vrhu ovog napisa rekao Ivo Pukanicm, ....Gl.., Gl...i najGl...!!


registracija
30/9/09

davor12345, 01.02.12. 12:22

Odličan tekst! Svaki pristojan Srbin i Srpkinja su dobrodošli! Nepristojni neće ni doći!


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 02.02.12. 13:34

Tih 15ak huligana u Areni je srpska sramota.A ljudi poput imogena i zvonka su primjer hrvatske sramote.


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.02.12. 20:37

Misliš na reprezentativce sa šajkačama?

Dijete drago, moraš ti još puno pure jesti!


registracija
20/8/10

McCoy, 02.02.12. 22:35

Zvonko, sajkaca je deo srpske narodne nosnje a to sto je ti povezujes sa cetnicima nema nikakve veze sa realnoscu...


registracija
1/3/11

Laudate, 03.02.12. 20:37

@sabo
" Hrvati i pored hiljadugodisnjeg "druzenja u i pod Austrougarskim carstvom, bez teritorije i imena" (u tim vremenima, Srbija je bila drzava kraljeva i careva)"

Česi, Slovaci i Hrvati su bili dio Austrijske (kasnije Austro-Ugarske) carevine a njihovo ime se nije bilo u nazivu carevine kao ni ugarsko do pobune u 19 stoljeću.

Veliko nepoznavanje povijesti. Hrvatski sabor je sve to vrijeme je radio:
1102 donio odluku o personalnoj uniji s Ugarskom
1526 o prisajedinjenju Austriji
1918 o pristupanju Jugoslaviji
1991 o izlasku iz Jugoslavije

Pokušaji da se igra samostalnije unutar tih tvorevina završavali su u krvi pa su tragično završili plemići Krsto Frankopan i N.Š.Zrinski, braća Radić, Savka D. Kučar..... i mnogi drugi prije njih.

"Srbi oslobodili Hrvate"? Prije će biti da su Srbi išli u pratnji francuske vojske koja je još nekoliko godina bila u Jugoslaviji dok se nije posložila politička karta kako su sile pobjednice nakon I sv.r. željele.


registracija
20/8/10

McCoy, 04.02.12. 18:44

Pa cekaj malo, ako je Hrvatski sabor doneo odluku o personalnoj uniji sa Ugarskom 1102. godine i kasnije sa Austrijom, zasto su se onda Frankopani i Zrinski bunili, pa to je bio dobrovoljni ulazak u zajednistvo? Ili je to bilo pod pritiskom, mozda?
Pre ce biti da Hrvatska nije imala izbora nego da pristupi jacem i nekako opravda otimacinu teritorije od strane velikih drzava. Sto govori dosta o karakteru vladara iz tog vremena.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.02.12. 20:40

@McCoy
To su bila vremena totalne pobjede ili totalnog poraza. Prije 5 ili 9 stoljeća teško je vjerovati da bi ijedan pobjednik ostavio pobijeđenom mogućnost da ima svoje zakonodavno tijelo.

No kad jednom mali narod uđe u uniju (carstvo) s velikima njegova samostalnost s vremenom biva manja i manja a položaj lošiji. Tu treba tražiti razloge pobune Zrinski i Frankopana.

Vodili su razgovore s Turcima nezavisno od Beča.U to vrijeme Turska je bila neprijatelj broj jedan Austriji. To je proglašeno veleizdajom i pogubljeni su, a njihova imanja konfiscirana.

Da li bi oni samostalno pregovarali da nisu imali kakav pravni temelj za to? Teško. No pravo jačeg je očito jače.

Mađari vole misliti kako su osvojili Hrvate. Isto tako Austrijanci, a moguće i Srbi, i tko već ne.
A mi Hrvati smo još uvijek tu u svojoj Hrvatskoj.

.


registracija
10/2/12

alen1986, 11.02.12. 14:06

Želite da zaradite novac, ali ne želite ići na razgovore? Želite slobodu, ali Vam je potreban stabilan prihod? Želite ostati kući, a da Vam ne izostane zarada? Onda Vam je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možete zaraditi 50-200$ sedmično. Ako imate više vremena, onda i više. Šta Vam je potrebno: računar, internet, minimalno znanje rada na računaru, ostalo je već do Vas i Vašeg rada. Nije MLM. Za više informacija javite se na e-mail: mema.alen@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika