27.01.2012. / 15:53

Autor: Hina

Zagreb - svjetska rampa optimizma

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u sklopu početka kampanje kojom se na kalendar Ujedinjenih naroda želi uvrstiti dan optimizma, rekao je kako grad Zagreb od danas na kulturnoj, sportskoj i turističkoj mapi svijeta postaje centar svjetskog optimizma.

Milan BandićMilan BandićZagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u sklopu početka kampanje kojom se na kalendar Ujedinjenih naroda želi uvrstiti dan optimizma, rekao je kako grad Zagreb od danas na kulturnoj, sportskoj i turističkoj mapi svijeta postaje centar svjetskog optimizma.

"Od danas smo u gradu Zagrebu lansirali svjetsku rampu optimizma. Slušajte nas i pridružite nam se na zajedničkoj frekvenciji: optimizam, mir i dobro. Na kulturnoj, sportskoj i turističkoj mapi svijeta postaje centar svjetskog optimizma", rekao je gradonačelnik Bandić na početku kampanje koja bi trebala potaknuti prvi svjetski dan optimizma koji bi se, ako bude prihvaćen, trebao obilježavati 15. rujna.

Na predstavljanju kampanje najavljeno je kako će 15. rujna ove godine Osijek, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik biti "pokazatelji tog dana u svijetu". Svaki grad imat će vlastitu tematiku kojom će obilježiti taj dan, a poruka će otići u svijet nekodiranim televizijskim signalom kroz četiri jača svjetska satelita.

U sklopu kampanje održat će se aktivnosti sadržane u "četiri osi optimizma": postavljanje stupova optimizma u svim većim svjetskim gradovima na 45. paraleli, optimistični stolovi kojima će se gradske uprave sedam gradova u Hrvatskoj koristiti kao stalnim promicateljima optimizma, igre osvajanja svijeta optimizmom te Olipski slavuj - Međunarodni dječji festival tradicijske glazbe.

Još jedan razlog za obilježavanje tog dana jest i mogućnost upisivanja Hrvatske kao pokretača nečeg dobrog na svjetskoj razini. U sklopu obilježavanja tog dana definirat će se i kriteriji za dodjelu povelje optimizma zemljama, pojedincima i skupinama koji po svijetu promiču optimizam.

Osim gradonačelnika Bandića, kampanju su predstavili Drago Plečko, Vlado Krauthaker i moderator Siniša Cmrk, a bili su nazočni predstavnici ruskoga i kanadskoga veleposlanstva te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Siniša Cmrk istaknuo je kako je prije 13 mjeseci izišla anketa koju su prenijeli svi svjetski mediji, a po kojoj su Hrvati četvrti na svijetu po pesimizmu, te da je i to jedan od razloga za poticanje takve inicijative.

Objašnjavajući značenje "stupa optimizma" kao jedne od aktivnosti "četiri osi optimizma" iz kojeg će Zagreb 29. veljače s Trga bana Jelačića prvi poslati optimistične poruke diljem svijeta, Cmrk je rekao kako je "'stup optimizma' novi oblik komunikacije, moderna agora te forum u koji čovjek ulazi dobrom voljom i svijetu kaže pozitivnu rečenicu".

Drago Plečko rekao je kako smo došli do faze u kojoj moramo učiniti "kvalitetan skok naprijed", dodajući kako se nada da će se ljudi time "pomaknuti s mjesta na kojem su zacementirani u pesimizmu i koji ne vide budućnost u teškim trenutcima u kojima je naša zemlja."

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika