27.01.2012. / 15:58

Autor: Hina

Malkovich se vraća "Opasnim vezama"

Više od dva desetljeća nakon uloge Valmonta u filmu "Opasne veze" snimljenom po romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa, John Malkovich vraća se francuskom klasiku, ali ovaj put u ulozi redatelja kazališne verzije djela.

John MalkovichJohn MalkovichViše od dva desetljeća nakon uloge Valmonta u filmu "Opasne veze" snimljenom po romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa, John Malkovich vraća se francuskom klasiku, ali ovaj put u ulozi redatelja kazališne verzije djela.

Malkovich će predstavu režirati u pariškom Theatre de l'Atelier, a glumce je izabrao na audiciji kojoj je pristupilo 300 kandidata za glavne uloge.

Roman je za kazalište adaptirao britanski dramatičar Christopher Hampton, a Malkovicheva predstava bit će minimalistička za razliku od raskošne hollywoodske filmske verzije. I premda će kostimi biti u duhu 18. stoljeća, glumci će na pozornici komunicirati mobitelima.

Danas 58-godišnji Malkovich u filmu Stephena Frearsa iz 1988. glumio je Valmonta, uz Glenn Close u ulozi markize. "Film nisam vidio više od dvadeset godina", rekao je Malkovich naglašavajući kako je nemoguće uspoređivati kazalište i film. Prije nego što se posvetio filmu i snimio sedamdesetak filmova, njegova je ljubav bila pozornica. "To je nevjerojatno iskustvo, živo i drukčije svake večeri", rekao je govoreći o kazalištu.

U novoj predstavi glavni naglasak ostat će na sukobu spolova, odnosno odnosu vikonta de Valmonta i markize de Merteuil, ljubavnika koji postaju suparnici.

Što se samoga djela tiče, de Laclos je, drži Malkovich, želio prikazati "istinu, staru i duboku istinu, neoprostivu i neizbježnu".

Roman objavljen 1782. opisuje stoljetnu borbu između muškaraca i žena, a "na tom se polju od de Laclosova doba nije mnogo toga promijenilo", kaže Malkovich.

Valmont je gubitnik već na samom početku drame, kada je suočen s izazovom da zavede lijepu i naizgled nedostižnu Madame de Tourvelle. "On misli da će zavesti Madame de Tourvelle i time se proslaviti kao veliki zavodnik, a zapravo je već zaljubljen u nju", kaže Malkovich. "Ali on je toliko glup da to ne zna."

Najzanimljivije je baš to što likovi ne prepoznaju vlastite osjećaje, "baš kao ni itko od nas", zaključuje je Malkovich.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika