27.01.2012. / 16:59

Autor: Hina , Nacional.hr

Srpske nevladine udruge:

Ministar policije ohrabruje nasilništvo

Koalicije uz to oštro osuđuju izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, koji je, uz osudu napada na hrvatske navijače za koje je rekao da su ''nedopustivi incidenti'', također rekao i da ''se ne trebamo ponašati kao oni, kada naši odu tamo''

Ivica DačićIvica DačićSrbijanske nevladine udruge okupljene u Koaliciji protiv diskriminacije i Koaliciji za pristup pravdi u petak su od srbijanskog državnog tužiteljstva zatražile da napade huligana na navijače hrvatske rukometne reprezentacije, u utorak navečer u Novom Sadu i Rumi, procesuira kao etnički motivirano nasilje. Koalicije uz to oštro osuđuju izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, koji je, uz osudu napada na hrvatske navijače za koje je rekao da su ''nedopustivi incidenti'', također rekao i da ''se ne trebamo ponašati kao oni, kada naši odu tamo''.

Ministar policije ohrabruje huligane

Ta izjava, ističu iz dviju Koalicija, koristeći uvriježene stereotipe o ''nama'' i ''njima'', ohrabruje nasilništvo i potiče na neprijateljstvo. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić u četvrtak je izjavio kako su izgredi poput napada na hrvatske navijače ''apsolutno nedopustivi''. ''Ovi izgredi ruše ugled naše države, mi se ne trebamo ponašati kao oni, kada naši tamo odu, već naprotiv, i policija Srbije i policija Hrvatske trebaju uhititi sve ove huligane, jer to nisu huligani, to su oni koji čine kaznena djela'', kazao je Dačić. Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbijska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata s hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Regionalni centar za manjine.

Isprika gradonačelnika

Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, osječkoga grada prijatelja, i predsjednik Skupštine grada Slavko Parać poslali su pismo osječkome gradonačelniku Krešimiru Bubalu u kojemu osuđuju napad na hrvatske navijače tijekom Europskog prvenstva u rukometu prije i poslije utakmice koju je igrala reprezentacija Hrvatske.

"Najoštrije osuđujemo divljanje huligana, a posebno nas zabrinjava što se ovoga puta ne radi o uobičajenim sukobima navijačkih grupa, nego o organiziranim napadima na velik broj mirnih građana Hrvatske koji su došli bodriti svoju reprezentaciju", piše u pismu.

Navodi se kako grad Subotica izražava posebno žaljenje jer su u najvećoj mjeri žrtve napada bili građani i automobili registarskih oznaka iz Osijeka, prijateljskoga i partnerskoga grada u Republici Hrvatskoj.

Predstavnici Subotice osuđuju izgrede i pozivaju mjerodavna tijela da učine sve da svi sudionici Europskog prvenstva, uključujući i navijače, do kraja natjecanja budu sigurni te se nadaju da će današnja polufinalna utakmica između Srbije i Hrvatske proteći u sportskom ozračju dostojnom šampionskog ugleda ekipa na terenu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 27.01.12. 17:34

pa sta drugo ocekivati od MALOG SLOBE...njegova sramna izjava jeste dokaz da je Nikolaidis bio u pravu.


registracija
20/8/10

McCoy, 27.01.12. 17:41

Ne zelim da ga branim, ipak smo mi politicki suprotstavljeni jos od 90-ih. Ali je isto tako cinjenica da NVO prave slona od buve. A njegova izjava je, na zalost, prilicno tacna. BBB krenuli u Beograd da se tuku i od silne zelje potukli se vec u Slavonskom Brodu. Sa kime? Sa navijacima Hajduka. Smesno i jadno...


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 27.01.12. 18:16

Slobin isprdak. Načertanija,SANU,Sloba,Šešelj.....samo vi velikosrbende guslajte,što se tiče barem nas Hrvata,neće vam nikad kec sjesti na desetku.Pročitana ste knjiga.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 27.01.12. 18:58

Nisam ni za vrijeme Srboslavije isao na istok,a pogotovo sada.


registracija
21/4/11

spBN, 27.01.12. 19:47

Na ovom se forumu ne da vidjeti zagrebcanin ili splico vec samo Sandzosi i Mundzosi.


registracija
14/11/11

salama, 28.01.12. 00:54

Prasence je pogubilo kriterije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika