27.01.2012. / 19:19

Autor: Nacional.hr

Ponovljena istraga

Boljkovac opet osumnjičen za partizanske zločine

Boljkovac je prije dva mjeseca odlukom Ustavnog suda o ukidanju istrage pušten na slobodu nakon što je proveo gotovo mjesec dana u pritvoru

Josip BoljkovacJosip BoljkovacŽupanijsko državno odvjetništvo u Zagrebu ponovno je otvorilo istragu zbog navodnih zločina počinjenih nakon Drugog svjetskog rata. Osumnjičeni je ponovno, Josip Boljkovac.

Podsjetimo, Boljkovac je prije dva mjeseca odlukom Ustavnog suda o ukidanju istrage pušten na slobodu nakon što je proveo gotovo mjesec dana u pritvoru.

Tada, a i sada, ga se tereti da je kao jedan od šefova okružnog Odjeljenja zaštite naroda nakon oslobođenja Duge Rese 1945. zapovjedno odgovoran za strijeljanje 21 civila. Boljkovac i dalje ostaje pri svojoj tvrdnji da je nevin.

Kako piše Vjesnik, tužiteljstvo ovoga puta nije tražilo pritvor, a za razliku od prošle istrage, ovaj se put ona vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku.

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 27.01.12. 19:38

Protega traži obustavu postupka za 'Bankomat'
Bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega preko svojih odvjetnika je zatražio da Županijski sud obustavi kazneni postupak koji se vodi protiv njega, zbog sumnje da je oštetio HPB za više stotina milijuna kuna.
Protega naime smatra da su tužitelji prekoračili sve zakonom propisane rokove za provedbu državnoodvjetničke istrage, piše Novi list.

Prema izračunu njegovih odvjetnika, istraga je mogla potrajati najkasnije do 1. siječnja 2011. godine, budući da je otvorena godinu dana ranije. Iako su USKOK-ovi tužitelji podigli optužnicu u roku, sud im je 12. studenog 2010. godine vratio optužnicu na doradu, uz nalog da moraju provesti još šest istražnih radnji. Ta nadopunjena istraga, smatraju Protegini odvjetnici, trebala je u najgorem slučaju završiti 12. svibnja, a računajući još maksimalne rokove za pisanje optužnice, dorađena optužnica morala je biti podignuta najkasnije 12. studenog 2011. godine.

No, USKOK je dorađenu optužnicu sudu dostavio tek 24. studenog, zbog čega Protegini odvjetnici smatraju da ju je trebao odbaciti već sudac istrage.

Podsjetimo, Josipa Protegu USKOK sumnjiči u aferi Bankomat, u kojoj je preko rizičnih kredita banka oštećena za 328 milijuna kuna. Uz Protegu osumnjičeni su i čelnici banke Ivan Sladonja i Marijo Kirinić te poduzetnici Boris Šimunić, Oliver Beidenegl, Svetimir Gadža i Ivan Galić.


registracija
21/4/11

Milankn, 27.01.12. 20:00

Naslov pokazuje da novinar nema pojma. Boljkovac nikada nije bio oslobođen sumnje za ratni zločin, da bi sada bio "opet osumnjičen". Jednostavno, prvi puta je primijenjena kriva zakonska inačica, ali je sumnja - ista sumnja - ostala.


registracija
27/8/09

Lujo1, 27.01.12. 20:19

Jebem to budalasto tužiteljstvo!
Pa, kaj nemaju drugog posla pokraj stotina milijardi pokradenih, pokraj desetaka tisuća razorenih obitelji, pokraj tisuća samoubojstava kao posljedica bezočne pljačke ti idioti ganjaju ovog napola mrtvog čovu koji po svoj prilici ni nije kriv!
E opetovano - jebem te tužiteljstvo budalasto!!


registracija
31/1/10

STTony, 27.01.12. 21:04

Stvar je vrlo jednostavna - Bajić je gerontofil. Uzbuđuju ga i goni samo one koji su toliko ostarili u životnom ili političkom smislu da samo što nisu umrli (u životnom ili političkom smislu)


registracija
11/1/10

fluid, 27.01.12. 22:23

Boljkovac je,kao Ministar UP u ratnom periodu doimovinskog rata,odgovoran za niz namjernih ili nesposobnih odluka u bitnim trenucima.Opravdavao je ne rušenje mosta kod Bos.Gradiške glupošću kako JNA svejedno ima anfibije pa bi svejedno prešli Savu ?To je glupost(ili smišljenost)za anale ratnih pogrešaka.To je bio zločin prema Hrvatskoj.Srbi su upravo tim mostom razbili ono malo obrane i presjekli pravac do Virovitice.Bez toga to nebi mogli uraditi.Tako da je Boljkovac "usrao"i u ovom ratu mnogo toga.Ostalo neću ni elaborirati.Posljedice takve njegove odluke(i Manolićeve u zajedničkom osmišljavanju strategije) ,broje se stotinama mrtvih i gubitkom kako teritorija tako i presječenošću putnoga pravca prema Zagrebu od Istoka.Ta dva lika,Manolić i Boljkovac su negativne osobe koje su mnoga zla prouzročile svojim partizanskim načinom razmišljanja.Ne gerilskim,nego doslovno komunističko-partizanskim.Oni su bili totalno pogrešne osobe na krivom mjestu u pogrešno vrijeme.Osudilo ga se ili ne,vrijeme mu je da prestane uopće postojati i trovati svoje okruženje svojom nazočnošću.A za njime Manolić pod hitno treba "Bogu na račune"! Bilo bi dva zla manje u Hrvatskoj.


registracija
12/12/10

Klarens, 27.01.12. 23:57

Drug Boljkovac
............................
Ima daleko vishe grijeha
...........................
Nego shto obichni smrtnici
................................
Mogu i zamislit
...................................
Nema on u sebi duha svetog
.....................................
Vjernik KPJ
.................................
Je sitnozubci
.....................................
KOMUNIZAM je RELIGIJA !!!
.....................................
Nema boga do KOMINTERNE !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 28.01.12. 00:00

Cjelokupni jad i uzhas na
........................................
X YU podruchju
............................
Djelo je KPJ
............................
JNA = VOJSKA KPJ
.......................................
Ove sitne male istinitosti
.......................................
Samo je zrno pjeska
............................................
U Sahari nedjela
........................................
Krivoustog i drugova
.....................................


registracija
1/3/11

Laudate, 28.01.12. 07:36

Ako se Boljkovcu bude sudilo po kriterijima Haškog suda ne gine mu doživotni zatvor.


registracija
21/2/11

skyway, 28.01.12. 09:07

@fluid,
Nisu spomenti pravi krivci...Krivac je, ali poslijeratni, na Mirogoju i sve su nam nevolje s njim krenule, ono kad je u dokolici stvarao blagostanje...A pocelo je ono, kako vec znas, sredjivanjem racuna unucima vucibatinama, a frau baku poducio nauku - "kamo srece da ima jos tako pametnih i poduzetnih mladica". Ostalo poznato je - preslo u legendu!


registracija
6/1/12

UnDeR, 28.01.12. 10:24

@skyway
Pravi krivci? Što nije pravi krivac 'lješina' sa Dedinja?


registracija
12/1/11

siziff, 28.01.12. 12:11

Trebao vam je srediti oca ili brata pa bi malo drugačije srali o njegovoj starosti i njegovoj udbaškoj prošlosti
SERONJE!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika