30.01.2012. / 16:07

Autor: Dragan Đurić

MORH izgubio 82 milijuna kuna

Iznos od 82 milijuna kuna nije bio posljedica samo onih radnih sporova u kojima su časnici i drugi službenici neopravdano dobivali otkaze. Radi se i o novcu koji je MORH morao isplaćivati zaposlenicima zbog neplaćenog prekovremenog rada

Ministar obrane Ante Kotromanović (Photo: Davor Višnjić/PIXSELL)Ministar obrane Ante Kotromanović (Photo: Davor Višnjić/PIXSELL)Ministar obrane Ante Kotromanović na današnjoj presici obznanio je i jedan doista neobičan podatak. Ministarstvo obrane je protekle godine u radnim sporovima s djelatnicima izgubilo čak 82 milijuna kuna. Iz tih je razloga ubuduće najavio pažljiviji odnos ministarstva prema vlastitim zaposlenicima, ali i najavio zakonske izmjene, koje bi trebale srediti i to područje. Iznos od 82 milijuna kuna, kako je pojašnjeno, nije bio posljedica samo onih radnih sporova u kojima su časnici i drugi službenici neopravdano dobivali otkaze. Radi se i o novcu koji je MORH morao isplaćivati zaposlenicima zbog neplaćenog prekovremenog rada. Sudovi su i u takvim slučajevima presuđivali u korist onih koji su se žalili - bilo da su to činili zbog prekovremenih sati, bilo da su preko sudova tražili neisplaćene naknade za odvojeni život.

Doduše, kako je pojasnio, problemi za koju je cijenu platilo ministarstvo obrane posljedica su i nesređenog zakonodavstva u tom području. Od 2002. godine nisu bitno mijenjana dva ključna zakona: Zakon o obrani i Zakon o oružanim snagama iako su, u međuvremenu, u sektoru obrane uvedene kapitalne promjene. Od 2008. godine ukinuto je služenje vojnog roka, jer se hrvatska vojska profesionalizirala. Godinu dana kasnije, Hrvatska je 1. travnja 2009. godine postala punopravna članica NATO, a dva dana poslije - 3. i 4. travnja 2009. godine, sudjelovala je u toj svojoj novoj dimenziji i na Summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu. Unatoč tom kapitalnom odmaku, međutim, spomenuta dva zakona nisu bitno mijenjena, već su samo unijete manje izmjene. Kao jednu od nelogičnosti tog zakonskog okvira, Kotromanović je naveo i podatak da je zakonski definirano osmosatno radno vrijeme za sve zaposlenike, što smatra neprimjerenim.

Ipak, unatoč istaknutom problemu, ministar obrane je upozorio da nove zakone sabor neće moći usvojiti prije jesenjeg zasjedanja. Ipak će za njihovu pripremu trebati nekoliko mjeseci prije no što stignu u završnu parlamentarnu proceduru. Ministar Kotromanović je najavio i da će Ministarstvo uskoro otvoriti Facebook i Twitter profile.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika