30.01.2012. / 20:35

Autor: Deutsche Welle

Nije odigrao ni minute, a svi pričaju o njemu

Nakon neslavnog kraja karijere u dresu njemačke nogometne reprezentacije, čini se da će i klupska karijera u Bundesligi za Michaela Ballacka završiti ružno. Iako preko vikenda nije igrao ni minute, on je bio čovjek kola.

Michael BallackMichael BallackGostovanje svog Bayera iz Leverkusena u Bremenu Michael Ballack je proveo na klupi za rezervne igrače. Malo je i protrčao po rubu igrališta, neki su pomislili da se zagrijava i da će uči u igru, no to se nije dogodilo. Sportski komentatori su zaključili: nastavlja se demontaža Michaela Ballacka.

Oko njega su se na klupi okupili brojni fotografi, svaki njegov pokret, svaka gesta osvanuli su u ponedjeljak (30.1.) u tiskanim izdanjima njemačkih medija. 35-godišnji Ballack je pao u nemilost ključnih ljudi bundesligaša iz Leverkusena.

Nakon žestokih verbalnih kritika od strane Bayerovog šefa Wolfganga Holzhäusera, javnost čeka na - Ballackovu reakciju. No, Ballack šuti. I šutke "guta" knedle koje mu serviraju iz Bayera. Na pitanje novinara zašto nije ubacio Ballacka u igru tijekom susreta s Werderom (1:1), trener Leverkusena Robin Dutt je izjavio: "Nije bilo potrebe za izmjenama. Ali sam sretan zbog svakog igrača kojeg imam na raspolaganju."

Teško da je Dutt "sretan" zbog Ballacka. Jer se Ballacka proteklih dana u Bayeru označilo "kardinalnom greškom", praktično "nesporazumom teškim 12 milijuna eura". Toliko će Ballack (navodno) zaraditi tijekom dvije sezone koje igra u Leverkusenu.

Ballack šuti

Dok Ballack šuti, na novi razvoj situacije (neki kažu da se radi o "teatru", na njemačkom je u slobodnom prijevodu oznaka za "cirkus") reagiraju njegovi suigrači. "Na sve se navikne, već dulje vrijeme je prisutan nemir. Ali to na mene je utječe", tvrdi kapetan Bayera i Ballackov konkurent u veznom redu Simon Rolfes. A branič Manuel Friedrich ironično je dobacio: "Tri dana nisam mogao spavati, drago mi je da sam izdržao 90 minuta ne terenu."

Ballack, to je javna tajna, nije pretjerano popularan u momčadi Bayera. I teško da će mu neki od suigrača priskočiti u pomoć u danima kad se njegova klupska karijera bliži kraju. Tužnom kraju.

"Projekt Ballack je okončan, priznao je krajem proteklog tjedna Wolfgang Holzhäuser. I već se traže načini kako suradnju okončati s koliko-toliko međusobne tolerancije. "Ugovor traje još tri mjeseca, pokušati ćemo to odraditi profesionalno", izjavio je Bayerov šef za TV-postaju Sky.

Bayer bi bio najsretniji kad bi Ballack napustio klub - što prije, to bolje. Ali tko će angažirati čovjeka na kraju karijere, i to s astronomski visokom plaćom?

Matthias Sammer, sportski direktor Njemačkog nogometnog saveza (DFB), Ballacku je savjetovao da hitno promijeni svoj imidž u javnosti i da još hitnije promijeni klub. "On mora misliti na budućnost i postati suvereniji. Bez obzira je li to ispravno ili ne, o Michaelu postoji totalno negativna slika u javnosti. To on mora mijenjati", preporučio je Sammer bivšem kapetanu "Elfa".

I dodao: "Moje je privatno mišljenje jasno. On mora odmah napustiti Bayer ukoliko još želi igrati nogomet. Michael ne može pobijediti u ovoj dskusiji, a tijekom diskusije se na njega može zalijepiti nešto što bi moglo biti negativno za Michaela."

Dobronamjerni savjeti

A hoće li Ballack poslušati dobronamjerni savjet? U to mnogi sumnjaju. Wolfgang Holzhäuser i sportski direktor Bayera Rudi Völler prošli su tjedan bezuspješno pokušali pronaći rješenje u konfliktu Bayer-Ballack. Povod za novu rundu "mirovnih pregovora" bila je Ballackova nepromišljena i nepristojna reakcija nakon što ga je trener Dutt izvadio iz igre u proteklom kolu, u srazu protiv Mainza.

Tek nakon što je Ballack odustao "raščistiti" stvari s trenerom, Holzhäuser je reagirao i preko medija "projekt Ballack" označio propalim. Vremena za brzo rješenje sukoba nema puno.

Prelazak Ballacka u neki drugi klub moguć je još samo do 31. siječnja u ponoć - kad istječe zimski prijelazni rok.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika