Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Dragan Đurić

Izborna namještaljka

Kako je Hrg nadmudrio Bajsa

Poslije unutarstranačkih izbora HSS-a na kojima je pobijedio, križevački gradonačelnik traži od bivšeg ministra turizma da mu ustupi zastupničko mjesto

Branko Hrg izabran
je za predsjednika
na Glavnoj skupštini
HSS-a u ZagrebuBranko Hrg izabran je za predsjednika na Glavnoj skupštini HSS-a u ZagrebuRaspuštanjem ogranka HDZa u Valpovu, bivši ministar Tomislav Ivić, unatoč drugačijim ambicijama, dobio je samo otvorenu pobunu u najjačoj oporbenoj stranci. Kandidati za novog predsjednika HDZ-a, svi od reda - od liječničkog dvojca Kujundžić - Prgomet do Darka Milinovića, Domagoja Miloševića i Tomislava Karamarka, u tome su prepoznali inženjering za predstojeće izbore u HDZ-u, koji će se održati 20. svibnja 2012. godine. Ne bez razloga, doživjeli su to i kao pokušaj stvaranja izaslaničkih timova za predstojeći izborni sabor stranke, kojim se nastoji osigurati pobjeda aktualnoj predsjednici stranke Jadranki Kosor. Nacionalovi izvori iz HSSa, pak, tvrde da se upravo takva vrsta izborne namještaljke već odigrala proteklog vikenda na Zagrebačkom velesajmu – ali na izbornoj skupštini HSS-a. Sličan se obrazac unutarstranačkih izbora sada nastoji primijeniti i u HDZ-u.

NA ZAGREBAČKOM velesajmu prošle su subote ukrstili koplja stari stranački suparnici iz HSS-a Koprivničko-križevačke županije. Sučelili su se Damir Bajs, bivši ministar, a sada saborski zastupnik kojem je bivši predsjednik HSS-a prepustio i zastupničko mjesto, te Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca. Poslije poznatog ishoda na unutarstranačkim izborima HSS-a, na kojima je pobijedio, Hrg sada traži od Bajsa da mu ustupi i zastupničko mjesto. Premda se ishod tog predstojećeg unutarstranačkog spora trenutačno još ne nazire, i on bi trebao završiti pobjedom Branka Hrga, kojeg ćemo, najvjerojatnije, uskoro vidjeti i za saborskom govornicom. Kako je samozatajni Hrg uspio pobijediti poznatijeg Bajsa?


Upućeni Nacionalovi sugovornici tvrde da je pobjedu Hrga odmah nakon parlamentarnih izbora u studenome prošle godine definirao već zaboravljeni bivši saborski zastupnik Mirko Dreta, čovjek koji se proteklih godina povukao s obzora hrvatske javnosti. On je bio jedan od ključnih ljudi u HSS-u u vrijeme kada je predsjednik stranke bio Zlatko Tomčić. Dreta je, također, bio i ostao jedan od pet suvlasnika u poznatoj Tomčićevoj tvrtki CAPITAL ING, zbog koje je Zlatko Tomčić često bio prozivan u hrvatskoj javnosti i kada je bio predsjednik stranke. Danas je taj isti CAPITAL ING, kako tvrde Nacionalovi izvori, dobio dobre poslove baš u Križevcima, gdje je Hrg gradonačelnik. Međutim, nije bit priče bila u tome što je Hrg zauzvrat tražio uslugu od nekadašnje Tomčićeve ekipe oličene sada u Mirku Dreti. Nije on tražio da podupru njegovu kandidaturu za predsjednika stranke, nego su oni njega izabrali da bi mogli njime upravljati iz pozadine. Ukratko, Tomčić i Dreta u njemu su prepoznali pogodnu osobu s kojom bi iz pozadine mogli sudjelovati u kreiranju hrvatske politike, premda je izvjesno da je time naznačeno definitivno propadanje HSSa, koji će na sljedećim izborima izgubiti i ovo jedno zastupničko mjesto. Što se tiče procjena da iza Hrgova izbora stoji Božidar Pankretić, Nacionalovi izvori tvrde da je ona, zapravo, pogrešna. Pankretić se samo priklonio ekipi koja je stajala u pozadini Hrgove kandidature.

DA SE PANKRETIĆ priklonio Hrgovu taboru, prema Nacionalovim izvorima, logična je posljedica onoga što se s HSS-om događalo kada je Zlatko Tomčić preuzeo stranku početkom 1995. godine. Tomčić je došao na čelo stranke nakon što je prvi predsjednik ujedinjenog HSS-a Drago Stipac teško obolio. Nacionalovi sugovornici tvrde da je bio izabran na poticaj predsjednika Franje Tuđmana, nakon što je Ivica Gaži odbio Tuđmanov prijedlog da on postane predsjednik HSS-a. Tomčića je kao alternativu iz šešira izvukao Nikica Valentić, kod kojeg je Tomčić bio ministar u vladi. Kasnije je operaciju Tomčićeva izbora za predsjednika stranke proveo Josip Pankretić, stari HSS-ovac, koji je onda zauzvrat tražio da se omogući uspješna karijera njegovu sinu Božidaru. Tako se sada samo dogodilo da se Božidar Pankretić, podržavši Hrgovu kandidaturu, priklonio starome jatu. Nakon što je predsjednik Tuđman umro, Tomčić je, prepoznavši da će uslijediti promjene, preplivao na stranu SDP-a.

NO U ERI FRIŠČIĆEVA predsjedanja strankom, Tomčićeva i Dretina frakcija bila je potisnuta u stranu. Sam Friščić, kako tvrde Nacionalovi izvori, kada je došao na čelo HSS-a krajem 2004. godine bio je, zapravo, Sanaderov izbor. Smjena Tomčića uslijedila je kao posljedica njegova odbijanja da prihvati ruku suradnje koju mu je ponudio Ivo Sanader. Tomčić je, zapravo, za tu suradnju postavio Sanaderu neprihvatljiv uvjet. Tražio je da HDZ podupre njegovu kandidaturu na predsjedničkim izborima na kojima je drugi mandat osvojio Stjepan Mesić. Sander je, međutim, tada Tomčiću pretpostavio Jadranku Kosor, jer je smatrao da HDZ mora ići sa svojim kandidatom, a Tomčića je odlučio smijeniti s dužnosti predsjednika HSSa. Tako je, po drugi put, na čelo stranke došao čovjek po HDZ-ovu ukusu, pa je bilo logično da Zoran Milanović nakon parlamentarnih izbora 2004. godine nikako nije mogao pridobiti HSS na svoju stranu. Nacionalovi sugovornici sada procjenjuju da ni nakon ovih unutarstranačkih izbora ne treba očekivati da će se HSS uspjeti oporaviti. Nakon što je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio jedno zastupničko mjesto, na sljedećima neće osvojiti nijedno, tvrde Nacionalovi sugovornici. U prošloj vladi pobjegli su od seljaka, napuštajući odgovornost za Ministarstvo poljoprivrede. Sada, pak, uopće nitko u HSS-u nije u stanju postaviti novu politiku prema tom sektoru, koji će otvoriti velike mogućnosti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Naime, u proračunu Bruxellesa čak 40 posto proračuna namijenjeno je poljoprivredi, a raspoloživi iznos novca kreće se oko 50 milijardi eura godišnje.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika