Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Marko Biočina

U Zrakoplovno-tehničkom centru konzultanti - Gadafijevi plaćenici

Na stranu što se čini besmisleno za taj zadatak angažirati pripadnika svrgnutog režima, Delić je barem prije sastanka mogao provjeriti kredibilitet Uzelca

Svakakvi likovi tijekom posljednjih godina bili su angažirani za konzultantske poslove u hrvatskim državnim poduzeimaa, no šef Zrakoplovno- tehničkog centra Zdravko Delić postavio je nove standarde. On je prošlog tjedna, prema pisanju portala defender.hr održao poslovni sastanak s stanovitim Damjanom Uzelcem, bivšim plaćenikom pogubljenog libijskog diktatora Moamara Gadafija, oko mogućnosti da Uzelac lobira za poslove ZTC-a na libijskom tržištu.

Na stranu što se čini besmisleno za taj zadatak angažirati pripadnika svrgnutog režima, Delić je barem prije sastanka mogao provjeriti kredibilitet Uzelca. Da je to učinio, na internetu je mogao doznati kako se radi o umirovljenom avio-mehaničaru koji se u Libiji godinama lažno predstavljao kao pilot, a u Srbiji je u više navrata optuživan za pokušaj prevare. Uglavnom su mu na meti bila bolesna djeca iz siromašnih obitelji kojima je za novčanu naknadu obećavao osigurati liječenje kod vrhunskih specijalista. Glavno da ZTC angažira stručne ljude.

Vezane vijesti

Sarkozy: Socijalisti koriste Gadafija za odvlačenje pažnje

Sarkozy: Socijalisti koriste Gadafija za odvlačenje pažnje

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbacio je tvrdnje da je svrgnuti libijski čelnik Moamer Gadafi htio financirati njegovu kampanju 2007. rekavši… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 31.01.12. 10:41

Ljudi su naše najveće bogatstvo! Tuđman


registracija
31/1/12

Gorstak, 31.01.12. 12:32

Beogradski "BLIC" iz 2008-me!!!

Baka bolesnog dečaka u strahu
Otkrila varalicu, prete joj ubistvom
Ana Lalić | 17. 01. 2008. - 06:00h | Komentara: 11

NOVI SAD - Babi teško bolesnog petogodišnjaka O. Đ. iz Novog Sada, kojoj je izvesni Danijel Uzelac pred novinarima „Blica“ pokušao da izvuče 120 evra za navodno posredovanje u dolasku do željenog lekara, juče ujutru je upućen preteći poziv. Dan nakon objavljenog teksta i fotografije prevaranta u „Blicu“, Nadu Vojvodić je pozvao nepoznati muškarac koji joj je zapretio „mrakom“.

- Rekao mi je da bi me zbog teksta i fotografije mogao progutati mrak, nakon čega više neću morati da se brinem o bolesnom detetu - potreseno priča Nada.
Ona je dodala da je poziv stigao sa sakrivenog broja oko deset sati, dok je sa unukom bila u bolnici. Iako uplašena pretnjom, ona za sada nije obavestila policiju. Neprijatnosti su usledile nakon što je Nada, u očajničkoj potrazi za jednim beogradskim lekarom koji bi možda mogao da pomogne njenom unuku, pokušala da pronađe vezu do njega. Zajednički poznanik ju je uputio na izvesnog Danijela Uzelca koji joj je ponudio pomoć, ali uz naknadu od 120 evra. S obzirom na to da je zatražio novac unapred i da je insistirao da o tome ne govori nikom, navodni posrednik je ženi postao sumnjiv. Da je u pitanju prevarant potvrdilo se već narednog dana i to pred novinarskom ekipom koja je bila prisutna u kući Vojvodića kada se pojavio pomenuti Uzelac. Nakon plasirane priče o sebi, u kojoj je tvrdio da je vazduhoplovac, blizak prijatelj i saradnik Moamera el Gadafija i da ima „izvesni autoritet“, Uzelac je čak počeo da uverava porodicu kako će dečak, kad ga on preporuči izvesnom doktoru, imati „specijalan tretman“, a prognozirao mu je i brzo ozdravljenje.
Kada je saznao da će ceo razgovor, koji je i tonski zabeležen, biti objavljen u „Blicu“, Uzelac je galamio i objasnio da se „danas sve plaća“, a ubrzo zatim i napustio kuću Vojvodića. Sutradan, baka dečaka je dobila preteći poziv.
- Samo želim da se sve ovo završi. Ne bojim se za sebe, već za unuka koji poslednjih dana oseća da se nešto dešava. Najbitnije mi je njegovo zdravlje i ne želim da ga, pored njegove bolesti, još izlažem i dodatnom stresu - kaže Nada, ističući da će, ukoliko se pretnje nastave ipak zatražiti zaštitu policije.
Iako je „Blic“ uz pomenuti tekst objavio i fotografiju Uzelca, novosadska policija ipak nije reagovala po ovom pitanju.
- U ovom slučaju nije ostvareno krivično delo, s obzirom na to da naš zakon ne poznaje krivično delo prevare u pokušaju. Nažalost, mi možemo reagovati tek ukoliko gospođa odluči da pokrene krivičnu prijavu zbog pretnji koja joj je, kako tvrdi, upućena - izjavio je portparol novosadske policije Stevan Krstić.
Vojvodićima se juče javio i čovek koji ih je povezao sa Uzelcem. On je rekao da nije znao da je u pitanju prevara i da je Uzelac, nakon teksta u „Blicu“, pao u nemilost svih koji ga poznaju.

Nije Danijel, već Damjan
Po objavljivanju teksta, novinar „Blica“ je ponovo stupio u kontakt sa čovekom koji je pokušao da zaradi na bolesnom detetu. Uzelac je tada priznao da se navodno ne zove Danijel, već Damjan i da je pomenuti novac, u stvari, trebalo da da „prijatelju koji ima prijatelja koji poznaje jednog doktora, a da taj doktor poznaje specijalistu za kojim Vojvodići tragaju“.
- Ne znam ni za kakve pretnje, ali moguće da su došle od nekog ko želi da zaštiti moj ugled. Ko god da je, sigurno je moćan i veliki čovek - rekao je juče Uzelac, napominjući da će on lično finansijski da pomogne u lečenju dečaka na kojem je, pre svega dva dana, sramno hteo da zaradi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika