Objavljeno u Nacionalu br. 439, 2004-04-13

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Dođi, Ante, dobit ćeš kasetu

U Velikom tjednu uskrsnule su čak dva Sanaderova video mamca za jednoga Gotovinu, ali još je veće čudo kako je na početku priloga u "Meridijanu 16" hrvatski seljak imao tri krave, a na kraju tog istog priloga samo dvije

Ivan StarčevićIvan Starčević24 SATA
Utorak, Nova TV, 19.00
vijenac

Hrvatski politički tjedan velikih tv zbivanja počeo je malim čudom: vjernici Hrga i Kopljar čitaju nam da je u “Globusu”,tjedniku presvetog trojstva Kutle-Tutle-Mutle, uskrsnula video kazeta za koju se devet godina vjerovalo da je mrtva. Ne zna se zašto im je ovo druga vijest u emisiji, ali ništa zato, puštaju nam kraći ulomak i, blažen neka je hrvatski Uskrs, mi vidimo puno hrvatskih generala, iako je snimka tehnički nesavršena, koji sjede oko Gotovine koji dan nakon ulaska vojske u Knin ogorčeno besjedi o neurednom gradu poslije uredno izvedene vojne operacije. Voditeljsko vjernički duo Hrga-Kopljar u pravom žurnalističkom transu, što za ovo dvoje superinteligentnih novinara nije novo iskustvo nego kruh njihov svagdašnji, govori nam o “ključnoj ulozi” koju će ova kazeta imati u “slučaju Gotovina”.

DNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa

Velika Rvacka televizijetina, na čelu s treći put izabranim ravnateljem Mirkecom Galićem Duvanovićem, ništa nam je javlja o uskršnjem policajnom čudu svih Sanaderovih tajnih policajaca, koje se zove “dođi, Ante, dobit ćeš kazetu”. Stvarno je čudan taj Gotovina ako se sada ne pojavi i ne uzme tu kazetu, pa s njom ravno pred Carlu del Ponte i tres o stol šakom i kazetom, uz riječi: “Vidiš, babetino jedna da babetino, što je meni moja vlada dala, lipo upali video i oma će ti biti jasno da sam nevin. Nisam ti se tija javit kad je onaj ustaški bojovnik Goran Milić posla ustašicu Silviju Luks da s tobon govori o meni, pa ste me obadvi pozivale da se predam, jer da ćete me vi istog časa pustit. To mi je bilo malo sumnjivo, ali sad kad imam vaku kazetu, eto mene, pa me pušćaj”.
Umjesto da baljezne bilo što, makar i na ovaj blesavi način gore potpisanog Starčevića koji misli da je jako pametan, Rvacka televizija se pravila totalno naivna i nije objavila ni riječi o Sanaderovu video antikvitetu za kojim se trebao pomamiti pohlepni antikvar u bijegu, organima ove vlasti i svim Sanaderovim špijunima koji su se ovih dana grozničavo razmiljeli Hrvatskom poznat pod imenom Ante Gotovina.
Umjesto nekih jačih uzbuđenja, na kraju Dnevnika ukazao se Ivica -uzel koji nešto brsla o tri krave, dva hektara, 60 godina i osam razreda osnovne škole. To je statistički opis prosječnog hrvatskog seljaka (žena i djeca nisu uzeti u obzir), bar je tako izgledalo do kasno navečer, kad se ukazao -uzelov “Meridijan 16”.

MERIDIJAN 16
Utorak 22.10
kaktus

Iza voditelja Ivice -uzela velikim je slovima pisalo “Strah od Europe”, pa su najprije neki naši državni službenici u prosječnim kravatama i odijelima nešto pričali o uvozu hrane i možebitnom europskom uništenju hrvatskog sela i seljaka. Kad je to završilo, ostala su slova “Strah od Europe” i počeo je pričati novinar Branimir Felger koji je odmah za početak rekao (Iva Gačić bi rekla: naglasio) da prosječan hrvatski seljak ima tri krave i dva hektara (i, da prostite, ženu). Za kraj je gospodin kolega Felger zaključio svoj prilog zbunjujućom tvrdnjom da isti taj seljak ima tri hektara i dvije krave. Da isti novinar u istom prilogu uzme iz istog statističkog ureda podatak o tri krave i dva hektara, koji na kraju priloga pretvori u tri hektara i dvije krave, e to ne mora nikoga zbunjivati. U trećem razredu više poljoprivredne škole koju su -uzel i Felger zajedno polazili, e tamo se uči o pretvaranju krava u hektare i obratno. Tri krave postat će tri hektara, a dva hektara pretvorit će se u dvije krave onog trenutka kad se steknu dva potrebna uvjeta: kad učenik -uzel postane urednik emisije u kojoj za koju radi učenik Felger. Da je -uzel-Felgerov poučak točan, pokazalo se večeras. Jedino mi je žao, kao i svake hrvatske krave u staji hrvatskog seljaka, one jedne krave s početka priloga. Možda ju je uzeo Sanader koji je tim činom, pokazivanjem kazeta i skrivanjem krava i hektara, vratio ravnotežu u prirodu i hrvatsko društvo.

24 SATA
Srijeda, Nova TV, 19.00
kaktus

Veleumovi i vjernici Nove TV nisu se makli ni milimetra od utorka, jer i danas glorificiraju kazetu. Ona, kazeta, tvrde opčinjeni videoti Petar Vlahov i Jelena Buljan, kazeta će “donijeti obrat u slučaju Gotovina”. Jelenina dvojnica Mirjana Hrga, koja se danas prometnula u novinarku, točno zna što treba reći, nema veze što joj je poznavanje hrvatskog mala zapreka na koju smo navikli još od davnih sjajnih dana nezaboravno početničkih “Motrišta”. Gotovina je “znao za kaos na terenu”, javlja nam se iz Hrge, iako je iz kazete jasno da Gotovina šizi samo zbog Knina kojeg treba hitno ušminkati za dolazak domaćih i stranih glavonja. U žestokom govoru Gotovina nije štedio riječi, kraj citata. U njemu se željelo reći da Gotovina nije birao riječi, a njime, citatom, se željelo reći samo to pravog novinara u pohodu na istinu ne mogu zustaviti sitnice poput poput poznavanja nekakvog hrvatskog ili bilo kojeg drugog jezika.

BRISANI PROSTOR
Srijeda, HRT 1, 20.09
kaktus

Dok Nova TV slavodobitno stoji u mjestu i ne sluti što joj se sprema, Rvacka televizijetina iskoristila je protekla 24 sata i odlučila žestoko uzvratiti. Već se u Dnevniku dalo naslutiti da će biti nevolja, jer ne samo da je HRT priznala postojanje Antine kazete, nego je najavila opširnije vijesti o njoj u Luks-Milićevu “Brisanom prostoru” koji je hitno prekomandiran sa svojeg kasnijeg termina ravno u neposrednu blizinu Dnevnika.
Jozo Kapović, rezervni voditelj “Brisanog prostora” koji je zbog laganja iz Hrvatskog sabora spao na to da ovisi o dobroti Gorana Milića, saopćio nam je onim svojim sugestivnim tonom još jednu golu laž: “Nekoliko minuta prije snimanja emisije dobili smo iz tjednika Globus ekskluzivni materijal”. Taj ekskluzivni materijal emitiran je još jučer na Novoj TV i malo prije u Dnevniku, ali na HRT-u svaka emisija ima svoja pravila, a sve zajedno nemaju ono jedno jedino i osnovno: obzir prema gledatelju.
Odmah se pokazalo da otvoriti ozbiljnu emisiju s Kapovićem znači pogriješiti sobu. Trebalo je Kapovića odnijeti velikom uredniku vrlo Zabavnog programa HRT-a Siniši Svilanu i emitirati ga u veličanstveno zabavnom showu “Večeras s Joškom Lokasom”, da se svijet malo i smije, a ne da samo očajava nad prvim Sinišinim propalim uredničkim projektićem.

MERIDIJAN 16
Srijeda, HRT 1, 22.26
kaktus

I poljoprivrednik -uzel je svoju emisiju počeo na Kapovićev način, rečenicom “u javnosti se neočekivano pojavila kazeta”, koja zvuči kao da ju je napisao Dobriša Cesarić, ali pričekajmo sa sarkazmima. Jedna kazeta nije kraj, nego, informira nas -uki, “stvari idu dalje, pa smo tijekom večeri dobili snimku istog sastanka snimatelja HTV-a Petra Malbaše”, koji je u to vrijeme bio mobiliziran. Hrvatska javnost mogla se i ovom prilikom uvjeriti da je nova HDZ-ova vlast pravedna i poštena: svakoj televiziji po jedna kazeta. Samo zahvaljujući malom kašnjenju u pripremama za početak emitiranja, koje je zadesilo HRTL, možemo zahvaliti što hrvatska javnost nije vidjela i treću kazetu s istog sastanka. Da se s njom ozbiljno računalo, vidi se po izjavi g. Malbaše da su s njim snimala još dva snimatelja.
I HRT doživljava generalovu brigu za izgled Knina baš kao i Nova TV, kao apsolutni dokaz njegove nevinosti, jer sve je do Knina bilo u redu, “ali, naglasio je general Gotovina, poslije je nastupio kaos”. Kako on može nešto naglasiti, ako se neprekidno dere na svoje podređene, ostat će jedna od malih tajni novinarskog zanata Ive Gačić, a nama, običnim gledateljima mističnog ukazanja kazeta ostaje tek površno zadovoljstvo pukih promatrača. U tom svojstvu ističemo da je bila
uživancija slušati kako Gotovina govori rojsovima i ostalima da su budaletine i nesposobni, da se samo znaju slikat za kamere, ali malo nam je bilo žao stanovitog Zelića kojega je Gotovina posebno uzeo na mindros, tj. zub. Tog Zelića, priča njemu Gotovina, a mi slušamo, osobno je u Knin poslao jedan IPD general Tolj (skraćeno od “toljaga”), mršavi vojni mudrac i šef za informativno-političku djelatnost rečenog Zelića. Zeliću, što si učinio, kori ga Gotovina koji je očekivao da će Zelić raditi cijelu noć i zajedno sa svojim i-pe-de-ovcima Knin obliijepiti plakatima. Zatim Zelić još nije nabavio križ, a kad je Gotovina počeo pokazivati kartu i na njoj buduće pravce djelovanja, Zelić se zabrbljao i nije pazio, pa se opet čula generalova jetka primjedba na njegov račun: “Zeliću, ovo bi i tebe moglo zanimati.”
Kako je moguće da ovako važna snimka dospije u javnost tek poslije devet godina – pita se profesionalno nevina Iva, jer svatko tko ima i dan novinarskog staža pitao bi hrvatsku javnost kako je moguće da je vojni snimatelj koji je tobože devet godina skrivao vojnu kazetu prošlu noć proveo na slobodi umjesto u blizini vojnih policajaca. No to je sitnica, veća je stvar kako je i u “Brisanom prostoru” i u ovom “Meridijanu 16” dotični Malbaša tretiran kao zaslužni građanin, uz istodobne TV spekulacije o haškim istražiteljima koji će morati promijeniti optužnicu protiv Gotovine. Srijeda će se ubuduće, odlukom Vijeća HRT-a, slaviti kao Dan Petra Malbaše, čovjeka kojem se nijedan novinar HRT-a nije usudio obratiti vrlo jednostavno: niste smjeli uzeti kazetu, baš kao ni vaš nepoznati kolega čiji smo uradak vidjeli na Novoj TV.
Ovakvo jednodušno novinarsko tretiranje osobe koja se ogriješila o vojni pravilnik može se protumačiti na dva jednako nevjerovatna načina: ili su novinari Nove TV, Globusa i Rvacke TV špijuni ili su moralno neosjetljivi, tj. toliko glupi da misle kako to publika ne će primjetiti. I jedno i drugo je nemoguće, kao i treće: Ante Gotovina u zagrljaju sretnog Ive Sanadera.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika