31.01.2012. / 12:00

Autor: Deutsche Welle

Njemački mediji:

Njemačka poput američkog policajca Europe

'Grčka dužnička tragedija' je naslov koji dominira naslovnicama njemačkog tiska početkom ovog tjedna. Komentira se prijedlog Berlina o uvođenju neke vrste povjerenika za kontrolu proračuna, koji je izazvao oštre reakcije u Ateni

Angela MerkelAngela MerkelU članku pod naslovom 'Merkel Grke tjera na barikade' list Die Welt piše kako je ideja Berlina o uvođenju funkcije neke vrste EU povjerenika za kontrolu proračuna u Grčkoj, odnosno kako to ovaj list navodi 'povjerenika za štednju', izazvala bijes u Ateni. Die Welt piše kako je grčki ministar financija Venizelos odmah dao do znanja kako se ni u kojem slučaju ne slaže s ovim prijedlogom. Grčki mediji su, piše Die Welt, 'podsjećajući na Drugi svjetski rat, naslovaljavali kako Njemačka zahtijeva bezuvjetnu kapitulaciju'.

Süddeutsche Zeitung (SZ) objašnjavaju kako je pozadina tog u povijesti europske monetarne unije jedinstvenog prijedloga najnoviji izvještaj Trojke: "Stručnjaci Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda predbacuju Grčkoj kako ne primjenjuje dovoljno već donesene reforme. Kreditori traže sad mogućnost kako prisiliti Grke da ispunjavaju obveze."

Prijedlog Berlina pametan ili glup?

Jedna od mogućnosti je berlinski prijedlog koji je, kako piše Die Welt, iz grčkog pogleda poput bombe. Prema grčkom shvaćanju, za njih bi uvođenje povjerenika za štednju predstavljalo gubitak financijskopolitičkog suvereniteta, piše Die Welt i dodaje: "Prijedlog je i pokazatelj koliko je njemačka vlada ustvari frustrirana zato što se situacija u Grčkoj ne poboljšava. Dok Europska komisija teži većoj kontroli grčkih financija, a prijedlog Njemačke odbija, taj prijedlog je među političarima u Berlinu naišao na odobrenje. "Ateni je potrebno jače vodstvo i nadzor", kazao je šef FDP-a (i vicekancelar) Philipp Rösler za list Bild. On je dodao da ako Grci to ne uspiju sami, onda taj zadatak mora preuzeti EU. Iza kulisa tu ideju, međutim, ne smatraju svi pametnom. "S financijskopolitičkog i ekonomskog gledišta je to možda interesantno", kazao je jedan visokopozicioniran političar vladajuće koalicije i dodao kako je s 'vanjskopolitičkog i pregovaračkog gledišta to jednostavno glupo'. "Rijetko kad je kancelarka prije jednog kriznog summita morala računati s toliko otpora", piše Die Welt osvrćući se pritom na EU summit šefova vlada i država ovoga ponedjeljka u Bruxellesu, navodeći ujedno kako bi zemlje poput Portugala, Španjolske i Italije mogle povući paralele s Grčkom i strahovati od sličnih posljedica za sebe.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svezi s ovom temom piše kako se idejom uvođenja povjerenika za kontrolu proračuna pojavljuju razna politička i pravna pitanja, zbog čega je Bruxelles i suzdržan. FAZ također navodi kako ideja o uvođenju jednog takvog povjerenika ne bi trebala završiti time da se grčka strana izuzme od odgovornosti za njihov proračun. "Glasnogovornik EU povjerenika za monetarna pitanja Ollija Rehna je izjavio kako odgovornost za upravne zadatke mora i dalje u potpunosti ostati u rukama grčke vlade, jer ona ima odgovornost prema svojim građanima i institucijama", prenosi FAZ.

Njemačka provokacija uspjela

Die Welt donosi i komentar na njemačku inicijativu uvođenja povjerenika za kontrolu proračuna. Podsjeća se kako je ova zemlja u proteklim desetljećima uglavnom djelovala u pozadini, držala se po strani i bila više moralna instanca na globalnoj političkoj sceni, a uslijed krize eura definitivno preuzela vodeću ulogu u Europi. "Velika odgovornost, za koju se Nijemci nikad nisu natjecali, zemlju čini SAD-om Europe: važna, ali ne i omiljena. Nijemci bi trebali pojačati pritisak na reformski lijene zemlje. Pritom ne pomaže puno jedan povjerenik za štednju. Grčka mora dobiti jednu zapadnim standardima prikladnu administrativnu i financijsku upravu. Istovremeno treba u cijeloj Europi biti stvoren temelj za trajni gospodarski rast.

Provokacija s povjerenikom za štednju je uspjela. Njemačka je prihvatila ulogu 'zločestog policajca' i Trojka će Berlinu za to zasigurno biti veoma zahvalna", komentira Die Welt.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 31.01.12. 14:43

Pa ni u najmanjem selu ne biraju čelnika toga sela,zadnju osobu u selu.Nekog pijanca,probisvjeta ili nazadnjaka.Biraš da selo vodi dokazani znalac.Onaj koji zna stvoriti sebi taj ima šanse stvoriti i drugima.No,često se dogodi da te i takve osobe i zastrane pa počmu uzimati sebi malo više nego što im pripada.Selo takve disciplinira na razne načine i stvari mogu ići dalje.U ekstremnim situacijama nije to moguće ali tada se selo "trese" i prijeti urušavanju već postignutog.Od vođe sela ,njegove mudrosti i znanja,ovisi kako će proces ići dalje.Ili će stati pa krenuti unazad.Slično je sa Merkelicom i Njemačkom.Najbolji i najjači su u selu i logično je da budu predvodnici.Izgube li kompas,ništa od mudrosti ostati neće i selo će se poočeti "tresti".A tada ili naprijed ili nazad.Obje opcije su podjednake kao mogućnost.Ili bi selo trebalo prepustiti Srbima?Oni znaju također dokazano,upravljati ostalima."Svi rade a oni se grade"!


registracija
4/6/11

VladSerbia, 01.02.12. 03:29

@fluid
Kako Ste uspeli temu clanka uporediti sa Srbima, stvarno mi nije jasno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika