31.01.2012. / 17:02

Autor: Hina

Danski prioriteti: Gospodarski odgovorna i dinamična Europa

Prioriteti Danske u šestomjesečnom predsjedanju Europskoj unijom su prevenstveno gospodarski odgovorna i dinamična Europa, te zelena Europa koja će biti održiva na dugi rok, najavio je u utorak danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber.

Bo Eric Weber (Foto: Davor Višnjić/PIXSELL)Bo Eric Weber (Foto: Davor Višnjić/PIXSELL)Prioriteti Danske u šestomjesečnom predsjedanju Europskoj unijom su prevenstveno gospodarski odgovorna i dinamična Europa, te zelena Europa koja će biti održiva na dugi rok, najavio je u utorak danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber.

"Želimo da se Europa počne ponašati gospodarski odgovornije", kazao je Weber u Hrvatskom saboru na zasjedanju Odbora za europske integracije, najavivši da će tijekom danskog predsjedanja biti po prvi puta primijenjena nova pravila gospodarskog upravljanja dogovorena na summitu EU u prosincu. U svom je izlaganju važnim ocijenio stvaranje uvjeta za poticanje gospodarskog rata, otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj jačanje jedinstvenog tržišta.

Visoko na listi danskog predsjedanja, istaknuo je Weber, je nastavak "ozelenjavanja" europskih ekonomija, s posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije.

"Vi u Hrvatskoj, primjerice, imate fantastične uvjete za razvoj solarne energije", rekao je Weber. Dodao je također, da se Danska zalaže za što snažniji europski glas na najavljenoj UN-ovoj konferenciji o održivom razvoju.

U svom govoru osvrnuo se i na još jedno važno pitanje - sigurnu Europu čiji se schengenski sustav našao pod pritiskom zbog arapskog proljeća i priljeva sve većeg broja ljudi. Najavio je i finaliziranje zajedničkog europskog sustava za tražitelja azila.

Veleposlanik Weber je na kraju svog govora podsjetio da je pridruženje Hrvatske Europskoj uniji i ostalih zemalja oduvijek Danskoj bilo vrlo važno, iskoristivši još jednom priliku da čestita na ishodu referenduma.

Ovo je sedmo po redu predsjedanje Danske Europskom unijom od 1973. godine. Posljednji put ta zemlja je predsjedala 2002. godine.

Vezane vijesti

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Prve bodove na svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu kojem su zajednički domaćini Finska i Švedska u 3. su kolu osvojili Slovaci pobjedom protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika