31.01.2012. / 18:25

Autor: Hina

Prošle godine u Sredozemlju poginulo preko 1500 izbjeglica

Više od 1500 osoba utopilo se ili je nestalo u Sredozemlju 2011., godine u kojoj je stradalo najviše izbjeglica koji su preko toga mora tražili spas, objavilo je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u utorak u svome sjedištu u Ženevi.

Brojni nikad ne dospiju na europsko tloBrojni nikad ne dospiju na europsko tloViše od 1500 osoba utopilo se ili je nestalo u Sredozemlju 2011., godine u kojoj je stradalo najviše izbjeglica koji su preko toga mora tražili spas, objavilo je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u utorak u svome sjedištu u Ženevi.

"Godina 2011. bila je najsmrtonosnija za ovu regiju otkako UNHCR prati statistike", rekla je glasnogovornica Sybella Wilkes.

Više od 58.000 osoba stiglo je u Europu preko Sredozemnog mora prošle godine, što je također rekord. Prethodno je rekordna bila 2008. godina u kojoj je 54.000 osoba stiglo u Grčku, Italiju i Maltu.

Međutim, pogranične kontrole pojačane 2009. i 2010. i jako su smanjile broj njihovih ulazaka u Europu u tom razdoblju.

Novi porast broja izbjeglica koji se nastoje brodovima prebaciti na sjevernu obalu Sredozemlja izvazvan je padom autokratskih režima u Tunisu i Libiji.

Većina izbjeglica lani se iskrcala u Italjii, njih 56.000, od kojih je 28.000 stiglo iz Tunisa. Daleko manji broj izbjeglica iskrcao se na Malti i u Grčkoj.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika