01.02.2012. / 11:03

 

LRB:

Poricanje Palestine

Premda je zadnjih nekoliko tjedana republikanska utrka za predsjedničkog protukandidata Baracku Obami obilježena žestokim uvredama s kojima se takmaci međusobno časte, jedna ih tema u potpunosti ujedinjuje; količina ljubavi koju iskazuju prema Izraelu, što će reći brutalno pljuvanje po palestinskom narodu. Dakako, svi izuzev kandidata Rona Paula, kojeg tamošnji mainstream mediji ionako ignoriraju. Donosimo kratku analizu Palestinca Ahmeda Moora, originalno napisanu na blogu London Review of Booksa

Newt GingrichNewt GingrichKandidati za republikansku predsjedničku nominaciju tjednima su se spoticali jedni preko drugih u mahnitom natjecanju u izražavanju ljubavi prema Izraelu. Mitt Romney obećao je da će to biti prva zemlja koju će posjetiti kao predsjednik. Rick Perry uvjerava da će se izravno sukobiti s Iranom kako bi zaštitio Izrael od opasnosti da bude „izbrisan s lica zemlje". Newt Gingrich otišao je još dalje kada je u intervjuu za Jewish Channel izjavio da su Palestinci „izmišljeni narod". Ponovio je tu tvrdnju nekoliko dana kasnije, uspoređujući sebe s Ronaldom Reaganom jer je imao „hrabrosti reći istinu".

Danas, kao i prije stotinu godina, kada su Palestinu zvali „zemljom bez naroda za narod bez zemlje", poricanje postojanja palestinskog naroda široko je rasprostranjeno među cionistima. Njegov se površinski oblik izmijenio - umjesto Palestinaca sada ne postoji Palestina; „Palestinci" se mogu nazivati kako god žele - ali smisao je isti.

Tijekom mog prvog tjedna na sveučilištu u Pennsylvaniji 2003. godine, brucošica iz moje grupe pitala me odakle sam. „Palestina", rekao sam. Na trenutak me pogledala. „To ne postoji", rekla je.

Nepriznata istina glasi da je Izrael/Palestina već sada jedna zemlja. Posjetitelju iz svemira (ili Amerike) teško bi bilo izolirati jedno od drugoga. Izraelska naselja prodiru na Zapadnu obalu, kantonizirajući to područje. Ceste namijenjene samo Židovima vijugaju kroza nj. Izraelski cjevovodi izvlače vodu iz palestinskih vodonosnika ispod Gaze i Zapadne obale. Rick Santorum nespretno je priznao stanje stvari kada je rekao da su „svi ljudi koji žive na Zapadnoj obali Izraelci. Oni nisu Palestinci. Ne postoji 'Palestinac'. To je izraelsko tlo." Santorum je htio zanijekati postojanje Palestinaca, ali se zapleo u laži i nehotice pridao izraelsko državljanstvo za 2,5 milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali, prikazavši Izrael kao državu apartheida koja obespravljuje polovicu svojih građana.

Gingricheve primjedbe o tome da su Palestinci „izmišljen narod" podupro je cionistički milijarder, vlasnik kockarnica i prijatelj Benjamina Netanyahua Sheldon Adelson, koji je 26. prosinca izjavio: „Čitajte povijest onih koji se nazivaju Palestincima i čut ćete zašto je Gingrich nedavno rekao da su Palestinci izmišljen narod." Premda možda postoji i drugi razlog: Adelson je ovaj mjesec donirao 5 milijuna dolara Gingrichevoj kampanji.

Autor: Ahmed Moor

Preneseno s bloga LRB-a

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 01.02.12. 17:10

israel je de facto 51va drzava sjedinjenih drzava.
posto postoji samo jedna amerika [USA], jedan ustav, i samo jedna vanjska politika [nikad dosada nije bilo dvijuh], a onepercent odredjuje tko ce biti predsjednik, gingrich govori vise istine nego obama. obama je nesto lukaviji.
a osim toga on je, cvrsto drzim, vec odabran i izabran za predsjednika.
smjena obame bi za ONEPERCENT [JEDAN%] znacila osuda americkih ratova protiv palestine, iraqa, somalije, libyje, pashtunstana, pakistana; te ratnih prijetnji protiv irana, syrije, i drugih neposlusnih zemalja.
osim toga mnogim vodecim amerikancima, pa i drugima, dosta je tih ratova i podrzavanja israela. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika