01.02.2012. / 12:18

Autor: Nacional.hr

Sastav Uprave HŽ Holding suprotan je zakonu

ARTZU je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ocjene organizacije upravljanja u integriranom HŽ sustavu s ciljem provjere neovisnosti upravitelja infrastukture

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAgencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga (ARTZU) utvrdila je da je sastav Uprave HŽ Holdinga u kojem se nalaze direktori i članovi uprave prijevoznika suprotan zakonu, s obzirom da Uprava HŽ Holdinga predstavlja i Skupštinu HŽ Infrastrukture, priopćeno je iz Agencije. Naime, Zakon o željeznici zabranjuje istovremeno obavljanje funkcije članovima uprave ovisnih društava u upravi vladajućeg društva.

Ovakav sastav Uprave dovodi do sukoba interesa koji može rezultirati donošenjem odluka koje su suprotne interesima upravitelja infrastrukture, a preferiraju interese željezničkih prijevoznika.

Ističu kako skupština upravitelja infrastrukture, po zakonu mora očuvati njegovu neovisnost, s obzirom da odlučuje o imenovanju i opozivu članova uprave, o upotrebi ostvarene dobiti te donosi poslovni plan. Usvajanjem poslovnog plana izravno se utječe na prihode i rashode upravitelja infrastrukture. Prihodi, posebno od pristojbe za korištenje željezničkih usluga, u izravnoj su vezi s autonomnom funkcijom upravitelja zbog određivanja visine i naplate pristojbe.

ARTZU je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ocjene organizacije upravljanja u integriranom HŽ sustavu s ciljem provjere neovisnosti upravitelja infrastukture. Nakon prikupljanja podataka i analize, ARTZU je 18. siječnja 2012., donijela Rješenje kojim utvrđuje da je ovakav sastav Uprave suprotan Zakonu o željeznici, te nalaže Skupštini HŽ Holdinga d.o.o. da u roku od 30 dana ispravi ovu nesuglasnost.

ARTZU je nezavisno državno tijelo koje kontrolira i nadzire pristup i korištenje željezničkih usluga na tržištu i nametanje pristojbi s ciljem da osigura jednake uvijete za sve ponuđače. Onaj tko upravlja željezničkom infrastrukturom, odnosno prugom, ključna je strana koja mora osigurati uvjete za slobodan pristup na tržište, a time i tržišno natjecanje pa je zato subjekt nadgledanja ARTZU-a. Agencija godišnje izvješće o svom radu, organizaciji i nadležnosti te analizu stanja na tržištu željezničkih usluga podnosi Hrvatskom saboru.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika