Objavljeno u Nacionalu br. 441, 2004-04-27

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Ljuština odbio kupiti sestre Pišek

Svilanove dvije dramaturginje i teatrologinje uzalud su se satima nudile ravnatelju najgoreg zagrebačkog kazališta, pa molimo gledatelje da se uključe u akciju besplatnog telefona za njih

Ivan StarčevićIvan StarčevićSPORT DANAS
Ponedjeljak, HRT 1, 23.10
Kaktus

Iz kolekcije odvratno sam zlobna i antipatična (a tako bih željela biti nadmoćna), jesen/zima oduvijek, gđa voditeljica Zidarić odabrala je, umjesto žarko željkovanog smiješka, ružnu grimasu kojom je popratila obavijest «samo na HTV-u», koja je išla uz njenu najavu sutrašnjeg prijenosa utakmice Monaco – Chelsea. Kad se netko želi igrati nadmoći, onda to vrlo pristojno čini snagom činjenica, kao što to godinama radi Nova TV kad najavljuje one svoje skijaške prijenose koje je nekad imao HRT. A ta velika HRT, vidimo po tuđmanoidnom facijalisu velike M.Z. (vidi pod Zidarić), tek se privikava na onu svoju novu poziciji koja u početku zna biti vrlo bolna.

VEČERAS S JOŠKOM LOKASOM
Subota, HRT 1, 22.01
Vijenac

Praviti se neznatno manja seljačina nego što stvar jesi jedan je od recepata za uspjeh Željke Ogreste kod penzionera u kazalištu Vidra-Kuna-Ljuština-Jazavac-Kerempuh, pa nije čudo da je Joško Lokas, krv njene krvi, sinak njezin televizijski i plod njene elektroničke utrobe, savršeno pogodio kad je večeras u goste doveo prvu ligu Bosanki i Bosanaca (genijalna Jasna Žalica, odlični Saša Loša, Eddy Mother) i najavio da iduće subote iz Emone stižu Đuro i gospođa. Još samo da volitelj Lokas prestane «wellcome back» prevoditi s «dobro došli natrag» i eto nas u emisiji živog tempa, prepunoj duhovitosti mladog Ede Maajke i starog Loše, u kojima se naš Beljo Lokas osjeća kao ptica Seljo u zraku, o ribi Vandi u vodi da i ne govorimo. A glumica Jasna Žalica, s himnom Tešnja (nominativ Tešanj), tj. s pjesmom iz filma «Gori vatra» koji je pukim slučajem ostao bez Oskara i koji smo svi gledali u velikom zagrebačkom Studentskom centru i uže, e ta gospođa glumica i pjevačica, trebala bi nastupiti i u emisiji s bračnim parom Đurić. Lokasu hvala i na najavi Sarajevskog filmskog festivala na koji će i ove godine hodočastiti horde Zagrepčana, što treba na vrijeme znati i poduzeti potrebne mjere.

24 SATA
Nedjelja, Nova TV, 19.00
Četiri kaktusa

Sportski novinar javlja nam da je «Arsenal teoretski osigurao naslov prvaka Engleske». Naš dragi teoretičar htio je reći da je engleski klub, praktički, već sada prvak, jer ga do kraja prvenstva nitko, čak ni teoretski, ne može sustići. Vidjevši kako je sve to komplicirano, «Glavni stožer Nove TV» još je jučer, u subotu, opet javio kako su dragi Izraelci pobili
«na desetke palestinskih militarista». Povratak termina «militarist», nakon kratkotrajne i obijesne vladavine «militanata» u bliskoistočnim vijestima Nove TV, oprezni su analitičari označili kao trijumf teorije jezičnog besmisla nad praksom, odatle i prezirno izbacivanje prakse iz sportskog izvješća o prvorazrednom engleskom nogometanju. Iako naslov prvaka Engleske praktički može osvojiti jedino «Arsenal», a teoretski bilo tko, ipak sportsko novinarskom veleumu ljepše zvuči da je «Arsenal» teoretski osigurao naslov prvaka Engleske. A možda je «teoretsko osiguranje» novi način poslovanja hrvatskih osiguravajućih društava, kojeg još nismo u potpunosti svjesni? Prokleta Nova TV i prokleti sportski novinari, kod njih uvijek nešto novo.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.12
Kaktus

Pitalo Tariče jednu gospođu u kojoj je zemlji davne 1982. godine bilo održano svjetsko prvenstvo u nogometu (u Perušiću, Gospiću i Španjolskoj), pa koristimo priliku da mudrim sastavljačima pitanja pomognemo blagim savjetom: isključite nogomet, jer svako pitanje o nogometu je favoriziranje muških kandidata. Umjesto ovog izrazito «muškog» sporta bolje bi bilo postaviti pitanje o bilo čemu drugom, pa predlažemo, abecednim redom, da se ne bi reklo kako smo pristrani: veslanje, veslanje, veslanje, žensko klizanje, veslanje, polo, ženska atletika, veslanje, gimnastika, streličarstvo, kanu jednoklek, kajak, veslanje, ženski boks, veslanje, pa onda opet istim redom: veslanje, žensko klizanje, polo – bilo što, može i kukičanje, heklanje, pljuvanje u dalj, streličarstvo, sve samo ne muževni nogomet.

GLAMOUR CAFE
Nedjelja, HRT 1, 21.16
Četiri kaktusa

Tradicionalno poluodjevene, pesimistički rečeno polugole, Nina Skorup i Nikolina Pišek, koje zbog štednje prostora ovdje zovemo sestre Pišek, dosegle su predvidljivi vrhunac karijere, tj. skoro pa dno. Sve je počelo nastupanjem u donjem vešu da bi se zbunili sugovornici. Vrlo brzo nitko nije bio zbunjen, ali su zato seke Pišekice počele s upucavanjem svojim gostima, čak i onim najbistrijima, npr. večeras gostujućem moćnom ravnatelju Ljuštini, SDP-ovu svecu koji se diči da je ozdravio umirućeg i Svilanu omiljenog Lazara Šerbedžiju, zvanog Lepi Rade. Otvoreno se večeras, za bilo koju paru, nudeći ravnatelju našem kazališnom, pitaše ga naše dvije teatrologinje i dramaturginje kakve on žene voli, a kad je on bio malo neodređen, palo je posljednje pitanje. Niz njihovih ironijski profinjenih psiholoških sondi (janjetina ili purica, Vujić ili Biškupić, Stanković ili Hloverka i slične dubokoumice dvoumice), zaključen je vrlo konkretno, kao na Svačićevu trgu u tami: «Skorup ili Pišek»?
Ljuština je odgovorio «obje» i prvi put pogriješio, jer prava je šteta da ovaj inventivni 12-minutni pravi ukras jedne emisije koja nezaustavljivo srlja ka propasti, nije završio njegovim protupitanjem. Ovako: one pitaju njega «Skorup ili Pišek», a on njih pita «euro ili kune»?. Onda one «daj što daš», a on će «obje», ali tu smo već kod nekih stvari koje su ispale u tradicionalno inventivnoj montaži. Sto posto je u montaži ispao i telefonski broj koji treba nazvati da biste sudjelovali u dobrotvornoj akciji «život je težak, pomozimo Svilanu i njegovim novinarkama». Cijena poziva 5,46 kuna, a može i u eurima.

RED CARPET
Nedjelja, Nova TV, 22.15
Vijenac

Za razliku od HRT-ova mrzovoljnog tretmana, «Red Carpet» se prema golim grudima manekenki nije postavio kao stare tetkice izvjestiteljice u Svilanovu totalno propalom izdanju «Glamour Cafea». Dok su one zlovoljno zborile, «Red Carpet» nam je jedini pokazao onu toliko ogovaranu desnu grud koja je mladenački neplanirano ispala iz haljinice, a i razgovor s istom osobom (Jasnom Zlokić) daleko je bolje ispao u aranžmanu profesionalaca Nove Tv, nego kod neinventivnih amatera HRT-a. Je li to sramota ili istina, pitanje je za naivne uredničke podanike Mirka Galića Duvanovića.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA
Ponedjeljak, HRT 1, 7.00
Vijenac

Sutra, u utorak, emisija će imati trinaest nježnih godina, što matičnoj kući malo znači, a narodu nezaposlenih i umirovljenika, tj. Hrvatima, možda nešto više. Da se mi gledatelji pitamo, «Dobro jutro, Hrvatska» bi dobila sve moguće kamere za snimanje svega mogućeg. Iako tehnički skučeno, novinarstvo ove emisije, u usporedbi s «Glamour Cafeom» i «Red Carpetom», jedino nam je javilo da se «Cro a Porter», modna revija koju su do kosti i bradavica eksploatirali gore navedeni, održavalo pet dana na tri mjesta u gradu (ako sam dobro zapamtio mrski broj tri). To je zato jer u «Dobro jutro Hrvatkoj» rade početnici kojima činjenice nisu mrske, a pravi novinarski laf Svilanova kova smatra da je njegovo baljezganje zabavnije ne samo od slike, nego i od bilo koje riječi koja nije plod genijalne dosjetljivosti meketavog autora.
Neka nam «Dobro jutro, Hrvatska» oprosti, ali Svilanovi ljudi su u subotu, predstavljajući jednu mađarsku tv zvijezdu rekli da je to mađarski Danko Družijanić, čovjek od kojega strahuju i ljevica i desnica. Budući da se Danka Bubanka, čiji je isključivi posao da čita bezazlene stvari koje mu za Dnevnik pišu drugi, ne boji nitko, čak ni Galićev pas, pohvalimo još jednom novinare koji ne rade ništa na što bi mogao utjecati mali Svilan.

VIJESTI
Ponedjeljak, HRT 1, 12.00
Kaktus

Iako su na Savi kod Županje ukinute izvanredne mjere zaštite od poplave, ta je rijeka noćas nastavila rasti, javljaju nam urednice Slavica Babić i Ružica Renić Andrijanić. Što su Slavica i Ružica, naše dvije vodene nimfe, ovom rečenicom željele reći? Da se ljute na bezobraznu rijeku Savu? Naravno da se ljute, jer kako je smjela Sava voda «nastaviti rasti» kad dobro zna da to ne smije činiti u situaciji kada su «ukinute izvanredne mjere zaštite». Da su HRT-ove urednice i nimfe vodozaštitnog gospodarstva rekle kako su mjere zaštite ukinute makar Sava i dalje raste, onda bi to imalo smisla, ali možda ne bi bilo zgodno. Nema veze, zaboravimo, novinarka Martina Remenar vrlo suvislo javlja da će ovoga ljeta do jarunske vode puno lakše nego proteklih godina stizati kupači u invalidskim kolicima. Pravi se rampa za njih, a mogu doći i Slavica/Ružica i svi koji vole vodu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika